• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Briuselyje sausio 31 dieną Užsienio reikalų tarybos posėdyje ministrai patvirtino išvadas dėl Europos Sąjungos paramos prie demokratijos pereinančioms visuomenėms sutardami, kad ES tikslas – padėti šalims partnerėms ir jų piliečiams pasiekti atskaitingą vyriausybę, politinę ir ekonominę laisvę. „Dar neseniai patys įgyvendinome esmines reformas kurdami demokratinę valstybę ir veikiančią rinkos ekonomiką. Gerai prisimenu, kokia svarbi tuo metu buvo Šiaurės valstybių ir kitų draugiškų šalių parama. Dabar laikas šią skolą grąžinti ir patiems būti aktyviais reformų rėmėjais“,– sakė posėdyje dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Tarybos išvadose pažymima, kad pastarųjų metų permainos ES Pietų kaimynystės šalyse (Egipte, Tunise, Libijoje, Sirijoje ir kitose) ir demokratinės reformos kituose pasaulio regionuose rodo, kad ES teikiama parama yra svarbi, siekiant įtvirtinti šias permainas. Europos Sąjunga, o ypač po 2004-ųjų prisijungusios valstybės, turi didelės demokratinių reformų patirties, kuri gali būti naudinga permainas išgyvenančioms šalims.

REKLAMA
REKLAMA

Išvadose pabrėžiama, kad siekiant įtvirtinti demokratiją, būtina ne tik stabilizuoti padėtį keičiantis režimams, bet ir užtikrinti pagarbą žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybei, steigti demokratines institucijas. Taip pat būtina kovoti su korupcija, stiprinti administracinius gebėjimus, užtikrinti viešųjų paslaugų teikimą ir vykdyti ilgalaikes reformas. Vykdant ilgalaikes reformas svarbūs tokie apčiuopiami rezultatai kaip saugumo ir taikos užtikrinimas, sklandūs demokratiški rinkimai, darbo vietų kūrimas. Ne mažiau svarbu yra įtraukti visus socialinius ir ekonominius partnerius, pilietinę visuomenę, politines partijas ir stiprinti nacionalinių parlamentų vaidmenį.

Lietuva jau ilgą laiką sėkmingai prisideda prie partnerių demokratizacijos – 2004–2012 metais Lietuvos institucijos vienos arba su partneriais yra laimėję ir įgyvendina 31 ES Dvynių projektą. Pagal įgyvendintų projektų skaičių Lietuva užimama pirmąją vietą tarp po 2004 m. prie ES prisijungusių valstybių. Pasiekti tokių rezultatų leidžia sukaupta Lietuvos institucijų transformacijos patirtis, turimos ekspertinės žinios. Pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu Lietuva sieks atkreipti didesnį dėmesį į praktinius pereinamosios patirties panaudojimo aspektus planuojamų vystomojo bendradarbiavimo renginių metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų