• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pramonės įmonių vadovų apklausos rezultatai rodo, jog 2012 metais, palyginti su 2011 metais, investicijos pramonės įmonėse padidėjo, tačiau mažiau nei prieš metus.

Pramonės įmonių vadovų apklausos rezultatai rodo, jog 2012 metais, palyginti su 2011 metais, investicijos pramonės įmonėse padidėjo, tačiau mažiau nei prieš metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 metais 48 procentai įmonių vadovų sakė, kad investicijos didėjo (prieš metus – 53 proc.), 33 procentai – kad mažėjo (prieš metus – 24 proc.), 4 procentai įmonių visai neturėjo investicijų (prieš metus – 7 proc.). Daugiausia investicijų 2012 metais turėjo vaistų ir farmacinių preparatų bei elektros įrangos gamybos įmonės, labiausiai investicijos sumažėjo kitų transporto priemonių ir įrangos gaminių gamybos įmonėse.

REKLAMA

Pramonės įmonių vadovai prognozuoja, kad investicijos 2013 metais augs – taip teigė 42 proc. vadovų, mažėjimą numatė 10 proc., 7 proc. investuoti neketina. Prognozuojama, kad labiausiai investicijos didės vaistų ir farmacinių preparatų bei chemijos produktų gamybos įmonėse.

Apklausos duomenimis 2012 metais pramonės įmonės daugiausia investavo į senų įrenginių pakeitimą (45 proc.), į gamybinio pajėgumo plėtrą (37 proc.) bei į gamybos procesų mechanizavimą ir automatizavimą (34 proc.). Tačiau 2012 metais, palyginti su 2011 metais, šiek tiek pasikeitė įmonių investavimo struktūra: daugiau įmonių investavo į gamybos procesų mechanizavimą bei automatizavimą ir mažiau įmonių – į gamybinio pajėgumo plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA

2013 metais investicijų pasiskirstymas turėtų išlikti beveik toks pat kaip ir 2012 metais: 44 procentai įmonių vadovų planuoja investuoti į senų įrenginių pakeitimą, 36 procentai – į gamybinio pajėgumo plėtrą, 35 procentai – į gamybos procesų mechanizavimą ir automatizavimą.

Apklausos duomenimis, investicijas labiausiai skatina gaminamos produkcijos paklausa – šią priežastį nurodė 84 procentai įmonių vadovų. Didelę įtaką investicijoms turi ir finansiniai ištekliai arba numatomas pelnas bei techniniai veiksniai. Taip teigė 72–76 procentai įmonių vadovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pramonės įmonių investicijų tyrimas atliekamas pagal metodologiškai suderintą ES programą. Jis grindžiamas įmonių vadovų apklausa apie įvykusius ir prognozuojamus įmonių investicinės veiklos pokyčius. Tyrimas atliekamas spalio–lapkričio mėnesiais. Apklausiama apie 800 respondentų – apie 12 procentų visų pramonės įmonių, kurių pajamos sudaro apie 80 procentų visų pramonės įmonių pajamų.

Atsakydamas į investicijų tyrimo anketos klausimus, respondentas gali pasirinkti teigiamą (+), neutralų (=) arba neigiamą (-) atsakymą. Apibendrinant apklausos rezultatus, atskirai sudedami teigiami, neigiami ir neutralūs atsakymai. Atsižvelgiant į įmonių dydį (metines pajamas), apskaičiuojama įmonių, pasirinkusių skirtingus atsakymus, dalis (proc.). Teigiamų ir neigiamų atsakymų skirtumas vadinamas balansu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų