• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokiečių futbolo klubas Gelzenkircheno „Schalke“ gruodžio pabaigoje atidaro pirmąsias savo sirgalių kapines. Netoli nuo arenos esančioje amžinos ramybės vietoje paruoštos 1 904 vietos. Paklausa – milžiniška, rašo welt.de.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdoma paskutinė valia

Bochumo žemėje jau penkerius metus ramybę rado vienas senas ponas, tačiau artimiausiu metu jį ketinama perlaidoti. Paskutinis jo noras buvo atgulti „Schalke 04“ klubo kapinėse, jei tokios kada nors atsiras. Ponas 60 metų buvo karštas Gelzenkircheno ekipos gerbėjas. Tokiam perlaidojimui neprieštarauja ir Bochumo miestas.

REKLAMA

Neseniai jis turėjo būti atvežtas į „Schalke“ sirgalių ramybės vietą. Jau dvejus metus senyvo sirgaliaus ir jo žmonos urnos buvo paruoštos naujoms laidotuvėms. Jų kapavietės – vakarinėje kapinių, kurios įrengtos kaip futbolo stadionas, dalyje.

Iš čia atsiveria puikus vaizdas į maždaug už pusės kilometro esančią „Schalke“ areną. Kairėje stūkso bažnyčia. Niekas neabejoja, kad tai pati geriausia vieta ilsėtis po mirties. Senajam ponui tai tikrai būtų patikę. Ką jau kalbėti apie visas kapines juosiančią tvorą, nudažytą klubo spalvomis – balta ir mėlyna, suoliukus su iškeltomis „Schalke“ vėliavomis.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Beprotiškai estetiška

Savaime suprantama, kad gėlės kapinėse taip pat tik mėlynos ir baltos. Pavasarį, kai gali būti sodinamos hortenzijos, jų čia pasirodys tūkstančiai su dideliais baltais ir mėlynais žiedais. Planuojama, kad čia bus apie 80 tūkst. augalų. Viso to beprotiško estetiškumo nesupras tie, kurie nėra tikri „Schalke“ komandos sirgaliai.

Šis projektas gimė Endero Ulupinaro galvoje. Teigiama, kad 39 metų Gelzenkircheno gyventojas galėtų būti legendinio „Schalke“ stratego Rudi Assauerio sūnus – yra labai į jį panašus išvaizda ir aistra gyvenimui. Tiesa, nerūko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų E. Ulupinaro tėvas 1967 metais į Gelzenkircheną atvyko iš Turkijos, dirbo ceche, o šeštadieniais lankėsi „Schalke“ rungtynėse. Nieko nuostabaus, kad Enderas nuo pat vaikystės matė baltą ir mėlyną klubo spalvas. Jam net buvo pavykę prasibrauti į „Schalke“ mėgėjų futbolo komandą.

E. Ulupinaras aikštėje užėmė vartininko poziciją, tačiau nelemta trauma – dvigubas peties raiščių trūkis – privertė baigti karjerą. Tuomet jis buvo 23 metų amžiaus. Tačiau aistra klubui nedingo. Enderas tapo nekilnojamojo turto agentu ir vedė merginą, užsiimančią kapinių apželdinimu. Tai buvo įžanga.

REKLAMA

Kapinių struktūra modernėja

Teigiama, kad įprastos kapinės, kur kapavietės sudėliotos eilėmis, stūkso antkapiai ir žydi augalai jau nebemadingos. Statistika rodo, kad atsiranda vis daugiau privačių kapinių. Plotelis, duobelė žemėje, urna viduje, žolė ant viršaus ir viskas.

 

 

Gelzenkircheno savivaldybė norėjo ko nors panašaus, todėl čia atsirado įvairiausios tematikos kapinių. Prie to ranką pridėjo ir E. Ulupinaras. Jam padedant atsirado kapinės prie cechų su laurų vainikais, taip pat – japoniško stiliaus kapinės. Kas mėgsta anglų kultūrą, gali būti palaidotas britų kapinėse, kur tvoros primena Bekingamo rūmus. Atėjo eilė ir „Schalke“ klubui.

REKLAMA

Kapavietės kaina – nuo 5 406 eurų

Bandymų įrengti klubo gerbėjų kapines būta ir Hamburge. Tik HSV komandos sirgaliai iš klubo sulaukė daug pažadų, tačiau veiksmo – nebuvo. Galiausiai idėja nukeliavo iki Gelzenkircheno, kur tuoj pat buvo imtasi konkretaus projekto.

Vienos kapavietės kaina – nuo 5 406 eurų. Į kainą įeina daugiakampė kaip odinio futbolo kamuolio lopas granito plokštė, 25 metų priežiūros garantija, apželdinimas, žemės įdubimų šalinimas. Kapinių centre – didžiulė veja su dvejais vartais kraštuose ir milžiniška „Schalke“ emblema viduryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas nori būti arčiau centro, turi būti nusipelnęs „Schalke“ futbolo klubo bendruomenei. Tačiau ir čia priimami išankstiniai užsakymai. Kas užsakovai – neviešinama.

 

 

„Barcelona“ turi urnų salę

Ar šios kapinės turi precedentų pasaulyje? E. Ulupinaras tikina, kad apie nieką panašaus nėra girdėjęs. Dortmunde būta panašių planų ir užmojų, tačiau dėl pinigų stygiaus idėja buvo pamiršta. „Barcelona“ komandos stadione yra urnų salė, kur amžinąjį poilsį gali rasti ne tik buvę klubo žaidėjai, funkcionieriai, bet ir sirgaliai. Talpa – iki 6 mln. urnų.

REKLAMA

„Everton“ klubo stadione laidojama apie stadiono veją, o geidžiamiausios vietos – prie tunelio, per kurį įeina žaidėjai. Legendinio Diego Maradonos pirmasis klubas „Boca Juniors“ jau šešerius metus turi kapinėms skirtą žemės plotą su klubo simbolika ir fontanais.

Iš sirgalių mirties neuždarbiauja

Vis dėlto nieko panašaus į „Schalke“ kapines nėra. Teigiama, kad „Schalke“ – ne klubas, o religija. Futbolo klubas buvo įsteigtas 1904 metais, todėl kapinėse – 1 904 vietos. 58-erių Rolfas Rojekas, dešimtmečius ėjęs klubo prezidento pareigas, sau vietą taip pat jau rezervavo.

Ką iš šių kapinių gauna klubas? Nieko. Jis tik teikia palaiminimą. Sirgalių kapinėms licencija išduodama nemokamai. Klubas neketina uždarbiauti iš savo sirgalių mirties. Atvirkščiai – socialiai remtini sirgaliai gali tikėtis pagalbos ir būti garbingai ir tinkamai palaidoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų