• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenantys miestuose, dirbantys ne fizinį darbą, labiau išsilavinę ir gaunantys didesnes pajamas žmonės Lietuvoje labiau domisi politika ir dažniau balsuoja už dešiniąsias partijas. Tai liudija du skirtingi tyrimai, apie kuriuos LRT radijo laidai „Ryto garsai“ pasakojo Kauno technologijos universiteto mokslinis darbuotojas, sociologas dr. Vaidas Morkevičius ir Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos (...) išskirtos klasės pasižymi tam tikrais požymiais, ir tie dalykai yra susiję su tuo, kaip žmogus balsuoja, domisi politika, ar ne. Tarnautojai, kiti ne fizinį darbą dirbantys žmonės labiau domisi politika. Tie žmonės, kurie gyvena kaime, gauna mažesnes pajamas, domisi politika mažiau“, – sakė V. Morkevičius.

REKLAMA

Sociologo teigimu, žmonės, užimantys aukštesnę socialinę padėtį, per šiemet vykusius Seimo rinkimus daugiau balsavo už dešiniąsias partijas. „Tie, kurie gyvena kaime, kurie yra daugiau darbininkiškų profesijų, balsavo už Darbo partiją (DP), „Tvarką ir teisingumą“. Ką mes pamatėme per šituos rinkimus? Labiau kaimiškose apygardose nugalėjo DP ir socialdemokratai, miestuose – daugiau liberalai, Tėvynės sąjunga“, – pažymėjo mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys taip pat atkreipė dėmesį į rinkėjų partinių simpatijų sąsajas su uždirbamomis pajamomis. Sociologo teigimu, pajamų lygis labai priklauso nuo to, kur žmogus gyvena. Uždirbančių didesnes pajamas (per 1400 Lt) Lietuvos kaime yra tik apie 4 proc., rajonų centruose – 7 proc., didžiuosiuose miestuose be Vilniaus – 12 proc., Vilniuje – 20 proc., tarp vilniečių – su aukštuoju išsilavinimu yra 37 proc.

„Žodžio „dešinieji“ aš asmeniškai privengiu. Bet akivaizdu, kad labiau išsilavinę ir didesnes pajamas gaunantys balsuoja už partijas, kurios vadinamos liberalesnėmis. Jaunesni, gerai uždirbantys, turintys gerą kvalifikaciją ir gyvenantys Vilniuje, Klaipėdoje balsuoja už Liberalų centro partiją bei Liberalų sąjūdį“ – LRT.lt sakė V. Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų