• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje plečiasi kailinių žvėrelių ūkiai, nes tokių aukštų kainų, kurios už kailius pastaruoju metu paklojamos pasaulio aukcionuose, dar nėra buvę. Jas diktuoja itin didelis kailių poreikis Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Audinės – nedideli, maždaug 3 kilogramus sveriantys prabangaus kailio žvėreliai. Tokių smalsių žvėrelių, kurie puikai jaučiasi ir spaudžiant 30 laipsnių šalčiui, Vilkijos ūkis augina per 50 tūkst. Tai seniausias ir didžiausias Lietuvoje švelniakailių žvėrelių ūkis.

REKLAMA

Pasak jo vadovo, kartu ir asociacijos pirmininko, šalyje apie 40 stambių augintojų, kurie vertingų veislių audinių, lapių kailius parduoda Kopenhagos, Helsinkio ir kituose aukcionuose. Daug darbo ir žinių prireikia veisiant šiuos, mat kuo geresnis kailis, tuo lepesnis žvėrelis.

„Esmė – sugebėti įvertinti kailio kokybę. Tai subjektyvius dalykas, kurį žmogus mato akimis ir dalį liesdamas ranka. Visa Lietuva, ne tik mes, gana gerus kailius paruošia. Sakyčiau, pagal kokybę esam ketvirti ar penkti Europoje“, – sako Lietuvos kailinių žvėrelių augintojų asociacijos pirmininkas Česlovas Tallat-Kelpša.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2008-ųjų, kai krizė buvo numušusi kainas iki maždaug 70 litų ar net dar mažiau už audinę, kainos kasmet kilo ir dabar aukcionuose už vieną kailiuką galima gauti vos ne trigubai daugiau. O juodsidabres lapes nuperka už 500 litų. Tai paskatino ne tik plėstis senesnius ūkius, bet ir steigtis naujus.

„Itin aukštas kainas, kurių dar nėra buvę, diktuoja prabangos trokštantys kinai, kurie permoka už kailius. Tačiau ilgamečiai žvėrelių augintojai nuogąstauja, kad jų verslą dėl šios rinkos nestabilumo gali ištikti krizė. Mažiausias krustelėjimas Kinijoje gali tą kortų namelį sugriauti, nes Europoje mažai naudojama kailių. Prognozuoju, kad krizė bus, gana gili, bet nežinau kada. Tada dalį augintojų ji atkratys“, – mano Č. Tallat-Kelpša.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gausėja ir kailinių triušių, kurie patenka į vietos rinką, nes nepajėgiama aukcionams pateikti didesnių kailių kiekių.

„Draugijos nariai laiko kailinius triušius – daugiausiai reksų veislės. Išvesta veislė 1918 m. Prancūzijoje. Jų kailis panašus į audinės, yra trumpaplaukis ir labai tankus. Ir labai neblogai atrodo. Triušių reksų kailius galima parduoti, kaip ir audinių, aukcionuose. Aišku, ta kaina yra mažesnė, bet įmanoma. Tačiau tai daugiau ateities dalykas“, – teigia Kailinių žvėrelių ir triušių augintojų draugijos pirmininkas Arūnas Stimburys.

Daugiausia žvėrelių kailiukų pasaulio rinkai tiekia Europos ūkiai. Didžiausia audinių augintoja – Danija, o lapių – Suomija.

S. Pranaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų