• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai pasibaigęs kompanijos „Eternit Baltic“ ir „Valstiečių laikraščio“ organizuotas konkursas „Gražiausia Eternit sodyba 2012“ buvo puiki galimybė pasigrožėti lietuviškomis sodybomis, susipažinti su įdomiais statybų sprendimais ir pasidalyti teigiama kūrybine energija.

REKLAMA
REKLAMA

Nustebino dalyvių gausa

UAB „Eternit Baltic“ direktorius Gediminas Vaitkevičius po sėkmingo pirmo konkurso kitais metais ketina tęsti šią iniciatyvą.

REKLAMA

„Klysta manantieji, kad verslininkai siekia tik pelno. Norime, kad Lietuva būtų graži, kad gyvenantys joje galėtų džiaugtis gražiais, patogiais gyventi namais, dėl to prekiaujame ne šiaip medžiagomis, bet parduodame problemų sprendimus. Todėl ir skelbėme šį konkursą“, – sakė įmonės direktorius.

Jis pabrėžė, kad nesitikėjo tokio dalyvių aktyvumo, nes konkurse dalyvavo beveik 40 sodybų savininkai, o svetainėje „Facebook“ už patikusias sodybas balsavo tūkstančiai jos lankytojų. Vertinimo komisijai teko važinėti po visą Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA

Vertybė – idėjos

„Svarbu tai, kad šiuose rinkimuose buvo suteikta galimybė privačių namų savininkams pasidalyti savo idėjomis, kaip tvarkyti sodybas, o planuojantiems statyti ar atnaujinti namus – pasisemti idėjų“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, idėjos – didžiausia vertybė, tad kiekvieno perkančiojo „Eternit Baltic“ gaminius nuomonė yra svarbi. Konkurso fi nalas vyko viešbutyje „Via Baltica“, kuriame susirinkę jo dalyviai galėjo aplankyti gražiausių Lietuvos sodybų nuotraukų parodą. Ne vienas sodybos savininkas naudojosi proga savąją palyginti su kitomis ir paieškoti naujų idėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rado stebuklėlių

Vertinimo komisijos pirmininkas Lietuvos dailės akademijos prof. Tadas Baginskas sakė, kad per kelias dienas apvažiavo pusę Lietuvos.

„Dienotvarkė buvo labai įtempta, nes išvykdavome labai anksti ryte ir grįždavome sutemus. Tačiau, nepaisant nuovargio, kelionių įspūdžiai – puikiausi. Sutikau daug nuostabių, nuoširdžių žmonių. O svarbiausia tai, kad įsitikinau, jog mes, lietuviai, esame labai darbštūs ir kūrybingi. Vyrai – auksarankiai statybininkai, o moterys – nuostabios namų aplinkos grožio puoselėtojos“, – nuotaikingai kalbėjo architektas ir interjero dizaineris.

REKLAMA

„Pamatėme mažų stebuklų. Nedidelėmis lėšomis, tačiau su begaline meile žmonės tvarko savo sodybas. Atkreipiau dėmesį į tai, kad namai dabar statomi mažesni, daug dėmesio skiriama jų apšiltinimui. Radome namų ir su geoterminiu šildymu, ir namų, kuriuos galima būtų pavadinti pasyviaisiais. Žmonės supranta, kad tinkamai apšiltintame name bus ir patogiau, ir pigiau gyventi“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, išradingas sodybų tvarkymas atskleidžia žmonių meilę žemei.

Su skoniu neprasilenkta

Prof. T.Baginskas pastebėjo, kad savo aplinkai dekoruoti sodybų savininkai mielai naudoja etnografi - nes detales.

REKLAMA

„Sodybose neretai pamatysi tai vežimą, tai ratą, tai kokį kitą iš senelių atsigabentą daiktą. Dizainerių paslaugomis nesinaudojama, pasitikima savo jėgomis, tačiau visur sodybos tvarkomos skoningai. Tiesa, kartais prisodinama per daug augalų.

Džiugina tai, kad tėvų darbus ir tradicijas perims jų vaikai“, – pabrėžė pašnekovas.

Jam didelį įspūdį paliko pirmos vietos laimėtojai Lina ir Kęstutis Niauros. „Tos šeimos pavyzdys vertas dėmesio, nes jie sąmoningai pabėgo iš miesto ieškodami ramybės ir sveikatos. Jauni, gražūs žmonės susitvarkė taip, kad jų namai būtų tikras rojus“, – įspūdžiais dalijosi prof. T.Baginskas. Įteikdamas prizus geriausiesiems, jis pabrėžė, kad kai kurie konkurso dalyviai architektūriniais sprendimais pranoko ir profesionalius architektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į butą niekada negrįžtų

Vertingiausią prizą laimėję netoli Telšių gyvenantys Niauros nesitikėjo tokio įvertinimo. „Mūsų niekas neragino dalyvauti konkurse. Sužinojome, kad jis vyksta, ir nusiuntėme savo sodybos nuotraukas. Džiugu, kad esame pastebėti ir įvertinti“, – sakė Lina.

Jos vyras Kęstutis – profesionalus statybininkas, tad samdyti meistrų nereikėjo. Važiuoti uždarbiauti į kitas šalis jam nereikia, nes užsakymų apstu ir Lietuvoje. Sutuoktiniai tikino, kad gyvenimo nuosavame name, paupyje, kur yra pirtis, o prie vandens stovi kubilas, nemainytų į jokį kitą. „Kai pabėgome iš buto ir apsigyvenome sodyboje, baigėsi ir sūnaus Valentino ligos. Savas kiemas ir grynas oras išgydė vaiko negalavimus“, – džiaugėsi moteris.

Paklaustas, kodėl rinkosi „Eternit Baltic“ stogo dangą visiems sodyboje esantiems statiniams, K.Niaura sakė, kad tai – tinkamiausias variantas pagal kainos ir kokybės santykį. „Be abejo, rinkau informaciją, domėjausi kitų patirtimi ir tik įsitikinęs, kad pasirinkimas teisingas, pirkau „Eternit Baltic“ stogo dangą“, – sakė vyras. Jo pasirinktas stogas atitiko ir aplinkosaugos reikalavimus, nes Niaurų sodyba įsikūrusi Virvyčios hidrologiniame draustinyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų