• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktį iš antradienio į trečiadienį Lietuvos laiku startuos 2012–2013 metų NBA sezonas. Portalas Krepsinis.net parengė dviejų dalių apžvalgą. Pirmiausia apžvelgsime Rytų konferenciją, o antradienį pasirodys Vakarų konferencijos apžvalga.VIP narys

REKLAMA
REKLAMA

Jonas Valančiūnas ikisezoninėse rungtynėse nebuvo pastumdėlis

Bene perspektyviausias Lietuvos krepšininkas Jonas Valančiūnas galiausiai pravėrė NBA duris. 20-metis vidurio puolėjas artėjantį sezoną tikrai taps didžiausią lietuvių dėmesį kaustančiu reiškiniu NBA. Su visa pagarba Donatui Motiejūnui, kurio žaidimą sekti taip pat bus labai įdomu.

REKLAMA

Jonui teks pateisinti ne tik didelius Lietuvos sirgalių lūkesčius, bet ir viso Toronto viltis. Prieš J.Valančiūno debiutą stipriausioje krepšinio lygoje buvo baiminamasi, kad uteniškis tiesiog dar fiziškai nepasiruošęs grumtis su galingais NBA aukštaūgiais. Ikisezoninių rungtynių ciklas parodė, kad taip nerimauti nėra labai didelio pagrindo. Vidutiniškai 8,3 taško, 6,8 atkovoto kamuolio ir 1,8 bloko per 23 minutes – skaičiai, nuteikiantys pakankamai optimistiškai.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausia, kad viskas priklauso nuo paties J.Valančiūno. Pagrindiniai jo konkurentai „centro“ pozicijoje – visiškas NBA vidutiniokas Aaronas Gray'us, tik iš bėdos vidurio puolėju galintis žaisti puolėjas Amiras Johnsonas, taip pat puolėju dažniau žaidžiantis Andrea Bargnani.

Taigi, J.Valančiūnas galės reikštis į valias. Charakterį Jonas turi, sprendžiant iš „Raptors“ žaidėjų pasakojimų, į kolektyvą jau įsiliejo, trenerio pasitikėjimas – vis didėja. Pamatai sudėti, todėl metas statyti savo karjerą NBA. Didžiausias klausimas – kaip sparčiai jam tai pavyks daryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kur Linas?

Į Toronto „Raptors“ atvykus Jonui Valančiūnui, ilgametis Lietuvos atstovas NBA Linas Kleiza atsidūrė šešėlyje. Blogiausia ne tai, kad krepšinio aistruoliams dabar įdomesni pirmieji J.Valančiūno žingsniai NBA. Panašu, kad „Raptors“ treneris Dwane'as Casey nebemato L.Kleizos taktinėse schemose.

Pasiruošimo metu aikštėje žaidėjas vidutiniškai praleisdavo po 14 minučių, per kurias rinkdavo po 5 taškus. Vienose rungtynėse D.Casey apskritai L.Kleizos neišleido ant parketo. Tautiečio minutes „suvalgė“ „Raptors“ papildę Landry Fieldsas ir naujokas Terrence'as Rossas. Visa laimė, kad L.Kleiza pakankamai produktyviai išnaudoja jam skiriamas minutes. Tik pastebimu žaidimu lietuvis gali išgelbėti savo kailį Toronte, antraip liks visiškai pamirštas.

REKLAMA

L. Kleiza (nuotr. SCANPIX)L. Kleiza (nuotr. SCANPIX)

Reikia tikėtis, kad reguliariojo sezono metu D.Casey pastebės L.Kleizos naudą ir juo remsis kur kas daugiau. L.Kleiza dar Denveryje sužibėdavo Carmelo Anthony šešėlyje, todėl Landry Fieldso konkurencija jo tikrai neturėtų gąsdinti. Be to, iš „Raptors“ atsarginių puolėjas išsiskiria tuo, kad geba sėkmingai baigti atakas. Žinoma, išlikti D.Casey akiratyje L.Kleizai prireiks ir sėkmės.

Subrendę pergalėms?

Kanados klube vasarą įvyko ne daug permainų. Ir panašu, kad „Raptors“ tik sustiprėjo. Du esminiai pirkiniai – puolėjas Landry Fieldsas ir įžaidėjas Kyle'as Lowry. Ir, žinoma, naujokas Jonas Valančiūnas. Be to, dar kiek subrendo „Raptors“ lyderiai DeMaras DeRozanas (pamatysime, ar jau subrendo ir perdavimams komandos draugams) ir Andrea Bargnani (kovai po krepšiu turbūt niekada nesubręs).

REKLAMA

Po krepšiu stumdytis nemėgstantį italą įtraukus į duetą su fizinę kovą mylinčiu J.Valančiūnu turėtų gautis įdomi priekinė linija. Taip, kiek prailgėjo Toronto komandos atsarginių suolas, bet „Raptors“ labai trūksta žvaigždės. Sunku pasakyti, ar turima sudėtis gali žengti į atkrintamąsias.

Andrea Bargnani (nuotr. SCANPIX)Andrea Bargnani (nuotr. SCANPIX)

Pernai „Raptors“ iškovojo 23 pergales. Dvylikos pritrūko iki aštuntosios vietos. Elementariai iš tuometinio stipriausiųjų aštuoneto išėmus susilpnėjusius Orlando „Magic“, galima galvoti apie sugrįžimą į atkrintamąsias. Tiesa, viena pergale mažiau iškovojęs Bruklino „Nets“ gerokai sustiprėjo, todėl „Raptors“ turės ne tik žaisti kaip įmanoma geriau, bet ir tikėtis, kad, pavyzdžiui, Čikagos „Bulls“, Atlantos „Hawks“ ar Filadelfijos „76ers“ ekipoms (visos pernai pateko į atkrintamąsias) žaidimas nesiklijuos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šešios pergalės ir vienas pralaimėjimas NBA ikisezoninėse rungtynėse šį bei tą pasako. Aišku, reguliarusis sezonas – jau kita istorija. Gaila, bet NBA ekspertai „Raptors“ atkrintamosiose varžybose nemato.

Pokštai baigėsi

Pagaliau juokeliai apie LeBroną Jamesą ir neiškovotą čempionų žiedą baigėsi. Antrajame sezone didysis trejetas galiausiai susistygavo ir „Heat“ bei LeBronas pasiekė savo tikslą – laimėjo NBA.

Majamio komandos varžovams baisiausia ne tik tai, kad Majamio klubas greit rado čempionišką receptą. Ne gana to, tarpsezonyje „Heat“ neprarado nė vieno svarbaus krepšininko ir pasipildė solidžiais veteranais Ray'umi Allenu bei Rashardu Lewisu.

REKLAMA

„Miami Heat“ (nuotr. SCANPIX)„Miami Heat“ (nuotr. SCANPIX)

„Heat“ taktika aiški. LeBronas Jamesas ir Dwyane'as Wade'as turės kur kas daugiau erdvės veržiantis link krepšio, o jei priešininkai sumanys dvigubinti ar trigubinti gynybą, kamuolys bus atmestas vienam iš daugelio „Heat“ snaiperių – R.Allenui, R.Lewisui, Shane'ui Battierui, Mario Chalmersui, Jamesui Jonesui ar Mike'ui Milleriui (jei tik bus sveikas). Laisvi jie dažniausiai neprameta. O visa kita - kaip ir pernai (nebent LeBronas dar „žudys“ varžovus dar ir metimais kabliu).

Jei per metus Los Andželo „Lakers“ greičiau negu greitai nepripras prie naujokų, nesusižais ir netaps darnia komanda, intrigos kovoje dėl žiedų neturėtų būti daug.

REKLAMA

Sveiki atvykę į Brukliną

„Nets“ vasarą pasidarė kapitalinį remontą: pakeitė miestą, klubo spalvas ir sustiprino sudėtį. Pasipildė ne bet kuo, bet Atlantos „Hawks“ lyderiu Joe Johnsonu.

Deronas Williamsas, Brookas Lopezas, Geraldas Wallace'as ir Krisas Humphriesas. Visi šie krepšininkai sudaro išties solidų starto penketą. Ant suolo – keli neblogi atsarginiai (Andray Blatche'as, Joshas Childressas, Reggie Evansas, C.J.Watsonas ir kiti), todėl ekspertai jau dabar vienbalsiai sutaria, kad „Nets“ bus didžiausią pažangą padariusi NBA komanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ir labiausiai pinigus švaisčiusi ekipa. Bet „Nets“ svarbu grįžti į elitą ir tai galima padaryti tik kažką paaukojus. O Bruklinas pinigų tikrai turi.

Vienintelis nerimą keliantis dalykas – gynyba. „Nets“ puolimas bus sunkiai sustabdomas, tačiau gynyboje nežiba nei priekinė linija, nei didžioji dalis atsarginių, nei kad ir tas pats D.Williamsas. Bet tegul pirma varžovai apsigina nuo įvairiapusiškų „Nets“ atakų.

Vedlio belaukiant

Praėjusio NBA reguliariojo sezono nugalėtojams prireiks daug stiprybės. Tiesa, „buliai“ prie to pratinosi dar praėjusį sezoną.

REKLAMA

Čikagos „Bulls“ lyderis Derrickas Rose'as gydosi sunkią traumą ir į aikštę grįš tik antroje 2012-2013 metų sezono pusėje. Nors pernai be įžaidėjo „Bulls“ kabinosi iš paskutiniųjų, be pirmose atkrintamųjų varžybų rungtynėse traumą patyrusio D.Rose'o Čikagos krepšininkai neperžengė net pirmojo atkrintamųjų etapo. Be to, „Bulls“ gerokai paplonino piniginę ir atsisveikino su keliais naudingais žaidėjais – Omeru Ašiku, C.J.Watsonu, Kyle'u Korveriu, Ronnie Breweriu, Johnu Lucasu. Juos pakeitė pigesniais krepšininkais.

REKLAMA

Derrickas Rose'as (nuotr. SCANPIX)Derrickas Rose'as (nuotr. SCANPIX)

Bet kokiu atveju, pergalių „Bulls“ sieks per gynybą. Tiesa, neramina tai, kad „Bulls“ dar nebaigė apkarpyti finansų, todėl neaiškus Carloso Boozerio ir Ripo Hamiltono likimas. Su D.Rose'u „Bulls“ galimybės būtų vertinamos visiškai kitaip. Bet ekspertai paskaičiavo, kad reguliariajame sezone įžaidėjas turėtų pasirodyti tik 20 rungtynių. O juk ir geriausiems krepšininkams po tokių traumų reikia nemažai laiko įsibėgėti.

Ar Niujorke yra vietos senukams?

NBA ekspertų nesužavėjo Niujorko „Knicks“ komandos veiksmai vasarą. Ypač daug kritikos sulaukė atsisveikinimas su praėjusio sezono sensacija Jeremy Linu. Nepatiko ir Landry Fieldso išvykimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis „Knicks“ paliko ir dėl Carmelo Anthony (vienoje komandoje jiems tiesiog nebuvo vietos), ir dėl gudraus „Rockets“ pasiūlyto kontrakto. L.Fieldsas išvykti neturėjo, bet Toronto „Raptors“ pergudravo patys save, siekdami gauti Steve'ą Nashą.

Carmelo Anthony (nuotr. SCANPIX)Carmelo Anthony (nuotr. SCANPIX)

Komandą palikusius pakeitė veteranų kompanija – 39-erių Jasonas Kiddas, 38-erių Marcusas Camby, 40-ies Kurtas Thomasas, 38-erių Rasheedas Wallace'as, netgi 35-erių Pablo Prigioni. Na, ir palyginus jaunuolis Raymondas Feltonas (28 m.).

Apžvalgininkai sutaria – Niujorko ekipa nesusilpnėjo. Vis dėlto tikrai nesustiprėjo taip, kad buvo verta atsisakyti kelių jaunų žaidėjų ir gerokai pasendinti komandą. „Knicks“ kol kas atrodo beveidžiai. Sunku pasakyti, ar NBA krepšinio meka „Madison Square Garden“ šiemet pamatys ką nors daugiau nei pirmąjį NBA atkrintamųjų etapą.

Jie nesitraukia

Jau praėjusį sezoną daug kas nurašė Bostono „Celtics“ komandą, tačiau „žalieji“ nutildė kritikus tyliai ramiai nužengdami iki pat Rytų konferencijos finalo. Jame „Celtics“ prieš būsimus čempionus Majamio „Heat“ pirmavo 3:2, tačiau LeBronas Jamesas tąsyk nenorėjo paaukoti dar vienų metų.

REKLAMA

„Dabar jiems jau tikrai viskas“, – po praėjusio Bostono klubo sezono turbūt pagalvojo ne vienas. Be to, komandą pretendavo palikti Kevinas Garnettas ir Ray'us Allenas. Na, vienas ir paliko, tačiau „Celtics“ rado, kuo pakeisti R.Alleną. Kuris, beje, buvo silpniausia didžiojo Bostono ekipos trejeto grandis.

Pirmiausia, į jo vietą dar praėjusio sezono viduryje sėkmingai stojo jaunasis gynėjas Avery Bradley. Jam į draugiją „Celtics“ vadovai pakvietė Jasoną Terry ir Courtney Lee. Beje, į rikiuotę grįžo puolėjas Jeffas Greenas, beveik metus praleidęs be krepšinio.

„Celtics“ turi viską, kad ir vėl patektų į atkrintamąsias. O kaip bus ten – sėkmės reikalas. Pernai fortūna jiems šypsojosi. Argumentai pakartoti praėjusių metų žygį Rytuose, atsižvelgiant į kitų komandų galimybes (išskyrus „Heat“) – labai tvirti.

Legendos gėda

Tragiškas praėjusio sezono šešėlis ilgai persekios Michaelą Jordaną ir jo Šarlotės „Bobcats“. Praeities klaidos siekiant greito rezultato sudavė stiprų smūgį NBA legendos klubui. Panašu, kad ir artėjantį sezoną Šarlotės komandos laukia ne pyragai.

Michaelas Jordanas (nuotr. SCANPIX)Michaelas Jordanas (nuotr. SCANPIX)

NBA naujokas Michaelas Kiddas-Gilchristas, atvykėliai Benas Gordonas, Ramonas Sessionsas ir Brendanas Haywoodas tikrai ne tie krepšininkai, su kuriais būtų galima galvoti bent apie kovą dėl vietos atkrintamosiose. Aišku, blogiau nei pernai būti negali, todėl pergalių procentas tikrai bus didesnis nei 11. Turėtų pavykti aplenkti ir neabejotinai būsimą autsaiderį Orlando „Magic“.

REKLAMA

Bet M.Jordanas pasmerktas dar vienam ilgalaikiam galvos skausmui. Tokios komandos kaip „Bobcats“ neišgelbėtų net stebuklas.

Prarasta žemė

Orlando „Magic“ komandos laukia labai sunkūs metai. Greičiausiai ne vieneri ir ne dveji. Dwighto Howardo mainai Orlandą nusiaubė it koks uraganas, po kurio prireiks daug laiko atsistatyti.

„Magic“ marškinėlių nevilki nė viena tikra NBA žvaigždė. Vietoj D.Howardo ir labiausiai patobulėjusio praėjusio sezono žaidėjo Ryano Andersono į Orlandą atvyko vidutiniokų brigada. Jei ne šie du žmonės, pernai „Magic“ būtų beviltiški. Dabar jie tokie ir turėtų būti.

Nepamirškime, kad su dviem svarbiausiais komandos žaidėjai nebėra ir vyriausiojo trenerio Stano Van Gundy, o jį pakeitė dar tik pirmuosius žingsnius trenerio kailyje žengiantis buvęs įžaidėjas Jackas Vaughnas.

„Magic“ pergalės laukia tikrai ne artėjantį sezoną. Greičiausiai – vasarą, kai bus galima pasinaudoti sukauptais pinigais bei, greičiausiai, aukščiausiais šaukimais NBA naujokų biržoje. Joje „Magic“ ieškos naujo D.Howardo kalibro žaidėjo.

Dwightas Howardas (nuotr. SCANPIX)Dwightas Howardas (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų