• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Europos Parlamentas priėmė rašytinę deklaraciją dėl kovos su išsėtine skleroze Europoje, kurią kartu su keturiais savo kolegomis inicijavo europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė. Deklaraciją savo parašais parėmė net 408 Europos Parlamento nariai. Tai pirmas atvejis, kai pritariama Lietuvos europarlamentaro rengtai rašytinei deklaracijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai džiaugiuosi, kad pavyko įtikinti daugumą savo kolegų paremti deklaraciją. Juk dabar Europoje beveik 600 000 žmonių  kenčia dėl išsėtinės sklerozės. Lietuvoje tokių ligonių yra apie 3000. Nereikėtų pamiršti ir  jų šeimos narių, kurie prižiūri sergančius. Daugumai išsėtine skleroze susirgusių žmonių ši liga diagnozuojama pačioje jų profesinio gyvenimo pradžioje ir beveik pusė nustoja dirbti per trejus metus nuo diagnozės paskelbimo. Tuo tarpu Europoje galimybės gauti efektyvias gydymo paslaugas yra labai skirtingos ir ši padėtis net blogėja. Todėl Europos Parlamentas privalėjo išsakyti savo nuomonę šiuo aktualiu klausimu“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

REKLAMA

Deklaracijoje Europos Komisija ir Taryba raginama skatinti priemones, kurios užtikrintų, jog  žmonės, sergantys išsėtine skleroze, turėtų vienodas galimybes gauti tinkamą gydymą bei lanksčias darbo sąlygas. Taipogi būtina skatinti glaudesnį mokslininkų bendradarbiavimą ir lyginamuosius tyrimus išsėtinės sklerozės srityje vadovaujantis programa „Horizon 2020“.

Deklaracija pasieks ir kiekvieną Europos Sąjungos valstybę, kurios raginamos skatinti vienodas galimybes gauti kokybiškas priežiūros paslaugas. Pavyzdžiu galėtų būti  išsėtinės sklerozės ligonių slaugos personalo specialių mokymo programų diegimas. Taipogi šalys raginamos rinkti duomenis apie ligonius nacionaliniu lygmeniu ir taip paremti Europos išsėtinės sklerozės registrą.

„Esu įsitikinusi, jog ši deklaracija yra pirmas svarbus žingsnis, kuris sąlygos tolimesnius veiksmus Europos Sąjungoje ir šalyse narėse, siekiant  efektyviau kovoti su išsėtine skleroze“, – teigė Europos Parlamento narė V.Blinkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų