• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį numatomi vasariškai karšti orai, kuriuos paįvairins lietus su perkūnija.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, ketvirtadienį ir penktadienį bus labai šilta, vietomis numatomi trumpi lietūs, pagriaudės perkūnija.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį Vilniuje ir šiauriniuose rajonuose bus 31, Kaune – 32, pajūryje – 28 laipsniai karščio.

REKLAMA

Šeštadienio naktis bus gana tvanki. Daugelyje rajonų laikysis 18–19 laipsnių šiluma. Visuose rajonuose, išskyrus sostinę, tikėtinas lietus su perkūnija.

Šeštadienio dieną termometro stulpelis laikysis ties 30 ir daugiau laipsnių šilumos. Kauno, Klaipėdos, Šiaulių apskrityse turėtų palyti, vėl pabildėti perkūnija.

Sekmadienio naktis bus dar karštesnė – vietomis termometro stulpelis nenukris žemiau 20 laipsnių.

Dieną vėl visą šalį drebins perkūnija su lietumi. Šils iki 31–32 laipsnių šilumos. Tiesa, poilsiautojams ties Baltija teks „tenkintis“ 28 laipsnių šiluma.

REKLAMA
REKLAMA

Naują savaitę pradėsime taip pat karštais orais. Nerami bus tiek pirmadienio naktis, tiek ir diena – sinoptikai prognozuoja lietų su perkūnija. Vilniuje dieną bus 30, Kaune, Panevėžyje – 29, Šiauliuose – 27 laipsniai karščio. Pajūryje bus kiek vėsiau – 22 laipsniai šilumos.

Meteorologai aiškina, kad tokias alinančias dienas Lietuvoje lemia atogrąžų oras – tai labai šiltas ir drėgnas oras, plūstantis iš Pietų Europos. Viduržemio jūroje šis oras pritvinksta drėgmės. Jam pasiekus vėsesnes platumas, kuriose yra Baltijos šalys, didžiuliai vandens garų kiekiai pradeda kondensuotis – vystosi galingi kamuoliniai debesys, kurie neretai susijungia į vieną aktyvią mezokonvekcinę sistemą, todėl Lietuvoje karščius dažnai lydi stiprios liūtys, perkūnijos, škvalai ir kruša.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialistų, esant karštiems orams yra sveikiau dėvėti natūralaus, o ne sintetinio, šviesaus, saulę atspindinčio, o ne tamsaus audinio drabužius, avėti odinę avalynę, reikia dengti galvą.

Patartina gerti negazuotą mineralinį vandenį, o labai išprakaitavus rekomenduojama pavartoti kalio chlorido, magnio, pomidorų, citrusinių vaisių, slyvų sulčių. Kai karšta, rekomenduojama vengti alkoholio, skysčių su kofeinu, gėrimų su cukrumi ar saldikliais, nes šie gėrimai skatina vandens pašalinimą iš organizmo.

Specialistai teigia, kad reikia gerti skysčių reguliariai, kas 1–2 valandas, nelaukiant, kol ims kankinti troškulys, nes pajutus troškulį organizmas jau būna šiek tiek dehidratuotas. Jei išgėrus daug skysčių troškulio pojūtis nepraeina, jį patariama malšinti drungnu vandeniu, arbata, vandeniu su citrinos sultimis.

REKLAMA

Gėrimai su ledu karštyje nemalšina troškulio, o gerdami ledinį skystį galite peršalti, nes toks gėrimas atšaldo gerklę ir skrandį, o troškulio pojūtis sugrįžta greitai ir karštį pakelti tampa dar sunkiau. Troškulio nemalšina ir pienas, atsigaivinti labiausiai tinka vaisių ir daržovių sultys ir arbata.

Kai karšta, rekomenduojama valgyti tik lengvai virškinamą maistą, o geriausia – daug vaisių ir daržovių, daugiau skystų produktų, lengviau pasisavinamų liesų pieno produktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų