• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plaukai yra labai svarbus išvaizdos elementas kiekvienai moteriai. Tačiau jie niekam nėra tokie svarbūs kaip etninei Yao grupei, gyvenančiai Huanglo gyvenvietėje, Kinijoje. Plaukai čia laikomi didžiausia vertybe.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Huanglo kaimelis yra visai nedidelis – jame viso labo 82 namų ūkiai – tačiau jis yra gausiai lankomas turistų ir turi itin gilių tradicijų. Labiausiai turistus čia viliojanti tradicija – moterų pamišimas dėl ilgų plaukų. Nenuostabu, kad Yao genties moterys yra įrašytos į Gineso rekordų knygą kaip ilgiausių plaukų savininkės. Paėmus visas 120 kaimo moterų, vidutinis jų plaukų ilgis siekia 1,7 metro, o ilgiausių plaukų savininkė savo kasas užsiaugino net iki 2,1 metro ilgio.

REKLAMA

Kinijos egzotika: Huanglo ilgaplaukių kaimas (nuotr. Gamintojo)Kinijos egzotika: Huanglo ilgaplaukių kaimas (nuotr. Gamintojo)

Dar visai nesenai čia gyvavo ir tokia tradicija, kad niekas, apart moters vyro ir vaikų, negalėjo žiūrėti į jos palaidus plaukus. Vyras pirmą kartą savo žmonos plaukus galėdavo išvysti tik vestuvių dieną. Jei palaidus plaukus pamatydavo koks nors atvykėlis į kaimą, pagal tradiciją jis turėdavo tris metus praleisti kartu su moters šeima kaip jų žentas. Tačiau šios tradicijos buvo atšauktos 1987 metais ir Yao moterys šiandien gali didžiuotis savo plaukais nevaržomos. Dabar išlikę tik tokie ritualai, kai plaukų plovimas upėje rudenį ir pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Kinijos egzotika: Huanglo ilgaplaukių kaimas (nuotr. Gamintojo)Kinijos egzotika: Huanglo ilgaplaukių kaimas (nuotr. Gamintojo)

Šios gyvenvietės moterys per visą savo gyvenimą plaukus gali kirptis tik kartą – sulaukusi 16 metų ir pradėjusi ieškoti antrosios pusės. Tačiau net ir tada plaukai nėra tiesiog nukerpami, jie patikimi į merginos močiutės rankas ir turi būti ornamentiškai iškarpomi.

Įdomu dar ir tai, kad iš to, kaip surištus plaukus moteris nešioja, galima daug apie ją sužinoti. Jei plaukai tiesiog suvynioti aplink galvą – ji ištekėjusi, bet neturi vaikų. Jei plaukai suvynioti aplink galvą ir dar surištas kuodas – ji ištekėjusi ir turi vaikų. O jeigu plaukai pridengti skarele – moteris ieško gyvenimo draugo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų