• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius susitiko su Lietuvoje viešinčiu Azerbaidžano švietimo ministru Misiru Džumailu Mardanovu ir jį lydinčia delegacija. Lietuvos ir Azerbaidžano ministrai pasidžiaugė vis labiau aktyvėjančiu bendradarbiavimu ir pabrėžė patirties mainų svarbą.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš keletą metų pradėjome naują iniciatyvą – pakvietėme gabius azerbaidžaniečius atvykti į Lietuvą studijuoti magistrantūroje. Smagu, kad šią iniciatyvą aktyviai palaikė Lietuvos aukštosios mokyklos, atleisdamos „pirmąsias kregždes“ nuo mokesčio už studijas, – pabrėžia švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius. – Susidomėjusių studijomis Lietuvoje gabių Azerbaidžano jaunuolių ratas plečiasi – jeigu 2010 m. į mūsų aukštąsias mokyklas buvo pakviesti 18 azerbaidžaniečių, tai 2012 m. jau laukiama dvidešimt aštuonių“.

REKLAMA

Siekdama paskatinti gabių užsienio protų pritraukimą Švietimo ir mokslo ministerija 3 studentams, įstojusiems į magistrantūros studijas, numato skirti stipendiją. Šiuo metu Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja 53 Azerbaidžano piliečiai.

Azerbaidžano švietimo ir mokslo ministras, pristatydamas dvišalio bendradarbiavimo patirtį, pažymėjo, kad Azerbaidžanas pasekė Lietuvos keliu ir 2010 m. įsivedė studijų finansavimą krepšelio principu – finansavimas paskui studentą. Lėšos aukštosioms mokykloms skiriamos pagal tai, kiek geriausių stojančiųjų jas pasirenka. Azerbaidžane studijų krepšelio judėjimui apribojimų nėra – juos galima neštis ir į valstybines, ir į nevalstybines aukštąsias mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Svečiai iš Azerbaidžano aktyviai domėjosi informacinių technologijų Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklose sparčia skverbtimi. Jau apie 50 proc. Lietuvos mokyklų perėjo nuo popierinių prie elektroninių dienynų, jais naudojasi apie 80 proc. Lietuvos mokinių. Azerbaidžano delegacijai taip pat pristatyta elektroninių vadovėlių plėtra ir bandomasis projektas, pagal kurį konkursą laimėjusios Lietuvos mokyklos galės penktokus aprūpinti planšetiniais kompiuteriais.

Azerbaidžano ir Lietuvos švietimo ministrai aptarė planus aktyvinti bendradarbiavimą tarp abiejų šalių aukštųjų ir profesinių mokyklų. Gintaras Steponavičius supažindino svečius su šiuo metu vykstančiomis permainomis mūsų šalies profesiniame mokyme: modernizuojama mokymo bazė, skatinami glaudūs ryšiai su darbdaviais, optimizuojamas profesinio mokymo įstaigų tinklas. „Turime dešimt penkiolika labai stiprių profesinių mokyklų, aktyviai plėtojančių tarptautinį bendradarbiavimą“, – sakė švietimo ir mokslo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų