• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos parlamento aukštieji rūmai pasiūlė sukurti Europos Sąjungoje bendrą pasaulinio masto reitingų agentūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią parlamentarų iniciatyvą paskatino tai, kad pastaruosius kelerius metus egzistuojančios reitingų agentūros „ne kartą klaidingai prognozavo kompanijų bankrotus ir ekonominio kataklizmo pasaulyje padarinius“, sakoma antradienį paskelbtoje Prancūzijos Senato ataskaitoje.

REKLAMA

Senatoriai pabrėžė, kad tarp tarptautinių agentūrų „Standard & Poor's“, „Moody's“ ir „Fitch“ vyksta „sunki konkurencinė kova“.

„Atsižvelgiant į vietą, kurią užima šios institucijos pasaulinėje finansų sistemoje, būtų paranku sukurti vieną didelę Europos reitingų organizaciją, – teigiama Prancūzijos parlamento specialiosios komisijos 200 puslapių ataskaitoje. – Neleistina, kad reitingų pasaulyje nebūtų girdimas didžiausios ekonomikos – ES balsas.“

REKLAMA
REKLAMA

Senatorių nuomone, tokia institucija suteiktų Europai galimybę pasinaudoti pelninga reitingų rinka. Be to, šiuo atveju Europos vertybinių popierių savininkus vertins agentūra, kuri laikysis tų pačių darbo principų kaip ir jie.

Senato komisija kartu atmetė idėją įsteigti Europos valstybinę reitingų agentūrą. Į tokią organizaciją, aiškino senatoriai, su nepasitikėjimu žvelgtų užsienio investuotojai, be to, jos steigimui gali nepritarti JAV finansų valdžia, o be jos pritarimo apie pasaulinį statusą galima tik svajoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai parlamentarai pasiūlė įsteigti privačią reitingų nekomercinę agentūrą. Šį projektą jie įvertino 300 mln. eurų, tuo tarpu 130 mln. eurų iš jų potencialūs investuotojai jau sutiko skirti.

Ši kompanija, teigiama ataskaitoje, vertintų firmų ir šalių reitingus, atsižvelgdama į tokius kriterijus kaip gyventojų užimtumo rodiklis, išsilavinusių piliečių dalis, inovacijų ir gamybos santykis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų