• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už Eu­ro­pos Są­jun­gos mi­li­jo­nus re­konst­ruo­ja­mas Pak­ruo­jo dva­ras trau­kia ne tik tu­ris­tus, bet ir že­mės skly­pų supirkėjus. Dva­ro pa­šo­nė­je že­mė ta­po bran­gi. Prieš ke­lio­li­ka me­tų Pak­ruo­jo po­nų pa­rengtas pla­nas pra­de­da­mas įgyven­din­ti: grei­tai uni­ka­lų dva­rą iš vi­sų pu­sių ap­sups tur­tin­gų­jų gy­ve­na­mie­ji ra­jo­nai. Ku­me­čiams čia ne vie­ta.

REKLAMA
REKLAMA

„Ap­sau­gos juos­tos“ dva­rui nė­ra

Pak­ruo­jo sa­vi­val­dy­bė­je de­ri­na­mas dar vie­nas in­di­vi­dua­lių sta­ty­bų dva­ro pa­šo­nė­je de­ta­lu­sis pla­nas.

REKLAMA

Dviems sa­vi­nin­kams pri­klau­sę du že­mės ūkio pa­skir­ties skly­pai taps de­vy­nių gy­ve­na­mų­jų na­mų kvar­ta­lu. Vie­nas gyve­na­ma­sis na­mas čia jau pa­sta­ty­tas, ki­to rau­sia­mi pa­ma­tai.

Užs­ta­ty­ti pla­nuo­ja­mas gal kiek dau­giau nei hek­ta­ro dy­džio plo­tas vie­nu pa­kraš­čiu ri­bo­ja­si su Pak­ruo­jo dva­ro teritorija, ki­tu – su ke­lio Pakruojis–Linkuva ap­sau­gos juos­ta.

REKLAMA
REKLAMA

Jo­kios „ap­sau­gos juos­tos“ nė­ra tik ap­link res­pub­li­ki­nės reikš­mės kul­tū­ros pa­vel­do ver­ty­bę – di­džiau­sią Lie­tu­vo­je Pakruo­jo dva­ro so­dy­bą.

Jos sta­ti­nių komp­lek­sui pri­klau­san­ti vais­ti­nė, vais­ti­nės le­dai­nė, li­go­ni­nė, sar­gi­nė (šiuo­se pa­sta­tuo­se sa­vi­val­dy­bė įstei­gė so­cia­li­nį būs­tą) at­si­du­ria nau­jo­jo kvar­ta­lo pa­šo­nė­je – vos už ke­lio­li­kos met­rų nuo bū­si­mų nau­ja­ku­rių kie­mo tvo­ros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakruojo dvaro sodyba (nuotr. Elta) (nuotr. Balsas.lt)Pakruojo dvaro sodyba (nuotr. Elta)

Kaip iš at­vi­ru­ko

Tai jau ant­ras pla­nuo­ja­mas gy­ve­na­mų­jų na­mų ir so­dy­bų kvar­ta­las vaiz­din­go Pak­ruo­jo dva­ro pa­šo­nė­je.

Ko­vo mė­ne­sį „Šiau­lių kraš­te“ ra­šy­ta ( „Par­ti­nė grie­ti­nė­lė ku­ria­si prie dva­ro“) ša­lia pa­tvenk­tos ir iš­va­ly­tos Kruo­jos upės vin­gio pla­nuo­ja­mas pres­ti­ži­nis gy­ve­na­mų­jų na­mų kvar­ta­las.

Vaiz­das kaip iš at­vi­ru­ko: uni­ka­lus ar­ki­nis til­tas, at­res­tau­ruo­ti dva­ro pa­sta­tai, upė, už ku­rios dva­ro par­kas ir rū­mai.

REKLAMA

Ta­čiau to ne­ga­na. Dva­ras bus už­sta­ty­tas iš vi­sų pu­sių.

Pakruojo dvaras (nuotr.pakruojo-dvaras.lt) (nuotr. Gamintojo)Pakruojo dvaras (nuotr.pakruojo-dvaras.lt)

So­cia­liz­mo lai­kų pla­nas

Sta­ty­bas prie dva­ro nu­lė­mė Pak­ruo­jo ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jos bend­ro­jo pla­no ren­gė­jai, rem­da­mie­si bran­daus so­cia­liz­mo laik­me­čiu su­da­ry­tu pla­nu. Jis be­veik ne­pa­keis­tas sa­vi­val­dy­bė­je pa­tvir­tin­tas prieš po­rą me­tų.

Šiuo pla­nu va­do­vau­ja­ma­si ir šian­dien, nors Pak­ruo­jo dva­ras se­niai ne­be se­no­jo pa­sau­lio at­gy­ve­na, o per­spek­ty­vus ir svar­biau­sias ra­jo­no tu­riz­mo trau­kos cent­ras.

REKLAMA

„Nuo­jau­ta va­do­vau­tis ne­ga­li­me. Nau­jo pla­na­vi­mo do­ku­men­to nė­ra, o esa­mas čia sta­ty­bų ne­drau­džia“, – apie Pakruo­jo bend­ra­ja­me pla­ne nu­ma­ty­tas sta­ty­bų plėt­ros te­ri­to­ri­jas, uži­man­čias ir kul­tū­ros ver­ty­bėms nu­sta­to­mas vizualinės ap­sau­gos zo­nas, sa­ko ra­jo­no ar­chi­tek­tas Ar­tū­ras Šu­kys.

Apie pla­ną ne­ži­no­jo

Že­mės skly­pų prie dva­ro kai­na šian­dien Pak­ruo­jy­je di­džiau­sia. Kuo ar­čiau dva­ro, tuo skly­po kai­na di­des­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Že­mės su­pir­kė­jai jau prieš ke­le­tą me­tų ži­no­jo, kad prie dva­ro bus bran­gu.

Pak­ruo­jo kai­me gy­ve­nan­ti mo­te­ris, pra­šiu­si ne­skelb­ti jos pa­var­dės, pri­si­pa­ži­no par­da­vu­si sa­vo skly­pą vie­nam Pakruojo vers­li­nin­kui, ku­ris pi­giai nu­pir­kęs dar ke­lis, vie­nas ša­lia ki­to esan­čius, ir jau ke­ti­na prie pat dva­ro til­to pra­dė­ti sta­ty­bas.

„Pra­džio­je pra­šė nuo­mo­ti tą že­mę, bet pa­skui pa­si­siū­lė pirk­ti už ge­rą kai­ną. Pa­gal­vo­jau, prie til­to va­žiuos su mašinomis, min­dys, kas be­liks iš to dar­žo“, – sa­kė gar­baus am­žiaus pa­kruo­jie­tė, pri­si­mi­nu­si gal pen­ke­rių me­tų senumo san­do­rį su ži­no­mu ra­jo­ne vers­li­nin­ku, sta­ty­sian­tį na­mus va­di­na­ma­me „grie­ti­nė­lės kvar­ta­le“.

REKLAMA

Mo­te­ris tik vė­liau su­ži­no­jo, kad sa­vo skly­pe­lį par­da­vė pus­vel­čiui. Ži­nios apie skly­pus, jų kai­nas, par­da­vė­jus ir pir­kė­jus Pak­ruo­jy­je vaikš­to se­niau­siu rek­la­mos bū­du – iš lū­pų į lū­pas.

Ki­ta pa­kruo­jie­tė, re­dak­ci­jai su­tei­ku­si in­for­ma­ci­jos apie su­per­ka­mų prie dva­ro skly­pų kai­nas, ir­gi pra­šė ne­skelb­ti jos pavar­dės. Mo­te­ris tei­gia, kad prieš še­še­ris me­tus jos šei­ma par­da­vė tri­jų hek­ta­rų skly­pą, da­bar ta­pu­sį „grie­ti­nė­lės kvarta­lo“ že­me.

REKLAMA

„Už hek­ta­rą mums bu­vo pa­siū­ly­ta 17 tūks­tan­čių li­tų. Ta­da už dir­ba­mą že­mę to­kia kai­na bu­vo lai­ko­ma la­bai ge­ra. O kad čia dar yra kaž­koks bend­ra­sis pla­nas ir, kad čia bus sta­ty­bos, nie­kas ta­da ne­ži­no­jom“, – tei­gė pa­šne­ko­vė.

Mo­te­ris jau su­pra­to, kad apie su­pla­nuo­tas sta­ty­bų te­ri­to­ri­jas tuo­met skly­pų su­pir­kė­jai tik­rai ži­no­jo.

Pakruojo dvaras (baltosavys.blogas.lt nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Pakruojo dvaras (baltosavys.blogas.lt nuotr.)

„Grie­ti­nė­lės kvar­ta­le“ ne­pa­gei­dau­ja­ma

Pak­ruo­jie­tė Jad­vy­ga Ši­birkš­tie­nė – vie­na iš pu­sės hek­ta­ro plo­to že­mės sa­vi­nin­kių, ku­rios skly­pas vaiz­din­giau­sio­je prie dva­ro vie­to­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ša­lia – už­tvenk­tos Kruo­jos vin­gis, Mei­lės sa­la, ki­ta­pus upės – dva­ro par­kas, rū­mai.

„Pei­za­žas – kaip pa­veiks­lė­ly­je“, – džiau­gia­si pa­kruo­jie­tė ir sa­vo­jo pus­hek­ta­rio ne­par­duo­da.

„Da­bar aš jiems kaip ša­šas. Gal praė­ju­sių me­tų lapk­ri­ty su­kvie­tė vi­sus čia tu­rin­čius že­mės į Sa­vi­val­dy­bės ma­žą­ją sa­lę dėl po­no Virkš­čio bū­si­mų sta­ty­bų. Ma­nęs ta­da pa­šai­piai pa­klau­sė, ką aš sa­vo skly­pe da­ry­siu, kad jo ne­par­duo­du? Augin­siu kark­lus ka­ti­li­nės pi­giam ku­rui, at­kir­tau. O jei rim­tai, aš to skly­pe­lio ne­par­duo­siu, gal su vai­kais ir mes ka­da nors na­mą čia pa­si­sta­ty­sim“, – sa­ko J.Ši­birkš­tie­nė.

REKLAMA

Po­nia Jad­vy­ga sa­ko, kad dau­giau nei prieš ket­ve­ris me­tus ji bu­vo ata­kuo­ja­ma vie­no ra­jo­no po­li­ti­ko­je be­si­su­kan­čio vers­li­nin­ko, kad jam par­duo­tų sa­vą­jį skly­pą. Ap­lin­ki­nius skly­pe­lius šis jau bu­vo su­pir­kęs.

„Už skly­pą man siū­lė 15 tūks­tan­čių li­tų. Ne­su­ti­kau, nes apie tik­rą­ją šios že­mės kai­ną ži­no­jau jau prieš pen­kio­li­ka metų. Bu­vo kal­ba­ma, kad dva­ras bus at­nau­jin­tas, prie Kuo­jos įreng­ta prie­plau­ka, o že­mė čia taps pa­ti bran­giau­sia Pak­ruo­jy­je. Bet ta­da daug kas tuo ne­ti­kė­jo,“ – sa­ko pa­kruo­jie­tė pri­si­pa­ži­nu­si, jog „grie­ti­nė­lės kvar­ta­le“ yra nepageidau­ja­ma, nes esan­ti iš pa­pras­tų žmo­nių.

REKLAMA

Rin­ką re­gu­liuo­ja su­pir­kė­jai?

Šian­dien Pak­ruo­jy­je dva­ro pa­šo­nė­je vie­no aro ( de­šim­ties arų skly­pe na­mo sta­ty­bai) kai­na – 2500 – 3000 li­tų. Kai­na svy­ruo­ja pri­klau­so­mai nuo ko­mu­ni­ka­ci­jų ir ži­no­ma – vaiz­de­lio į dva­ro pu­sę. To­kių kai­nų pa­pras­tai pra­šo bu­vu­sios dir­ba­mos že­mės sa­vi­nin­kai, pa­kei­tę že­mės ūkio pa­skir­ties že­mės skly­pų pa­skir­tį sta­ty­boms.

„Prieš kri­zę auk­cio­ne bu­vo par­duo­da­mi ke­li skly­pai sta­ty­boms Pak­ruo­jo Va­sa­rio 16-osios gat­vė­je. Ta­da pa­tys pir­kė­jai su­kė­lė skly­pų kai­nas iki 5000 li­tų už arą. Ta kai­na ta­po tar­si orien­ty­ras. Jei ne kri­zė, grei­čiau­siai už že­mę sta­ty­boms prie dva­ro da­bar tiek ir pra­šy­tų“, – „Šiau­lių kraš­tui“ sa­kė tre­je­tą me­tų tin­ka­mo skly­po sta­ty­boms ieš­kan­tis pirk­ti vy­ras.

REKLAMA
REKLAMA

Pap­ra­šęs ne­skelb­ti pa­var­dės, pa­šne­ko­vas at­sklei­dė dar dau­giau: „Vi­są tą lai­ką do­mė­jau­si skly­pų kai­no­mis, pir­kė­jais ir par­da­vė­jais. Su­si­da­rė įspū­dis, kad pa­trauk­lius skly­pus Pak­ruo­jy­je su­per­ka gru­pė tur­tin­gų žmo­nių. Jie ir pa­lai­ko kainas, tar­pu­sa­vy­je su­si­tar­da­mi kiek ir ka­da jų iš­mes­ti į rin­ką“.

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų