• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už Eimanto Kuprevičiaus nužudymą nuteistas šiaulietis 23-ejų metų regbininkas Evaldas Gansiniauskas į laisvę išeis anksčiau, nei buvo nusprendęs Šiaulių apygardos teismas. Nuteistojo skundą išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė, jog nusikaltimas nebuvo padarytas iš chuliganiškų paskatų. Nužudytojo artimieji su tokiu teismo nutarimu nežada sutikti.

REKLAMA
REKLAMA

Konflikto iniciatoriumi įvardija mediką

Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, Šiaulių apygardos teismas, nustatydamas tyčinio E. Kuprevičiaus nužudymo motyvus, padarė prieštaringas išvadas.

„Teismas konstatavo, jog nuteistasis E. Gansiniauskas tyčia nužudė nukentėjusįjį dėl chuliganiškų paskatų, nes mirtinas pasekmes sukėlusius smūgius sudavė be jokios dingsties. Tačiau motyvuodamas bausmės skyrimą, apygardos teismas pripažino, jog konflikto iniciatoriumi buvo pats nukentėjusysis, o nuteistojo E. Gansiniausko suduoti smūgiai buvo reakcija į netinkamus nukentėjusiojo veiksmus asmeninio konflikto metu“, - apie pirmadienį priimtą Lietuvos apeliacinio teismo nutarimą atsiliepia šio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Kristina Petrošienė.

REKLAMA

Bausmę sutrumpino dvejais metais

Nuteistojo skundą išnagrinėjusi Lietuvos apeliacinio teismo kolegija pakeitė Šiaulių apygardos teismo nuosprendį ir perkvalifikavo E. Gansiniausko nusikalstamus veiksmus iš nužudymo iš chuliganiškų paskatų į paprastą nužudymą. Už perkvalifikuotą nusikaltimą nuteistajam teks kalėti devynerius metus, kai Šiaulių apygardos teismas E. Gansiniauską belangėn buvo pasiuntęs vienuolikai metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos apeliacinės instancijos teismo teisėjų kolegija padarė išvadą, kad vertinti E. Gansiniausko nusikalstamus veiksmus kaip padarytus be jokios dingsties, iš chuliganiškų paskatų, nebuvo ir nėra jokio pagrindo. Nuteistasis nukentėjusiojo mirtį lėmusius smūgius sudavė tarpusavio konflikto, kilusio dėl netinkamo nukentėjusiojo elgesio, metu, taigi, nusikalto dėl asmeninių paskatų. Todėl kolegija nuteistojo veiksmus kvalifikavo kaip tyčinį nužudymą“, - teigia K. Petrošienė.

Nuteistojo Evaldo Pitrino skundas, kuriuo jis prašė ne tik sumažinti jam skirtą baudą, bet ir panaikinti nuosprendžio dalį dėl priteistų 10 tūkstančių litų turtinei žalai atlyginti, atmestas.

Didesnės moralinės žalos atlyginimo mediko artimiesiems iš nuteistųjų prisiteisti nepavyko. Nukentėjusiųjų apeliaciniai skundai, kuriais prašyta nukentėjusiosioms padidinti priteistą neturtinės žalos atlyginimą, atmesti. Ikiteisminiam tyrimui nužudymo byloje vadovavę Šiaulių apygardos prokurorai nuosprendžio neskundė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Kuprevičienė: nepaliksiu to taip

„Nesulaukiau prokuroro palaikymo“, - apie Lietuvos apeliacinio teismo nutarimą prislėgtu balso tonu vakar atsiliepė nužudytojo močiutė Genovaitė Kuprevičienė. Moteriai teismo nutarimas atrodo netikėtas, ji nesutinka, jog jos anūkas buvo mirtimi pasibaigusio konflikto provokatorius.

„Juk byloje nėra duomenų, kad vienas ar kitas būtų sužalotas. Tai mano anūkui spyrė gulinčiam“, - apie nužudymą atsiliepė G. Kuprevičienė. Moteris teigė nežadanti palūžti ir susitaikyti su Lietuvos apeliacinio teismo nutarimu.

REKLAMA

„Dar yra Aukščiausiasis teismas. Visą gyvenimą tikėjau teisingumu. Nepaliksiu to taip. Tai yra mano vaikas. Gaila Renatos. Ji vis dar negali atsigauti“, - apie E. Kuprevičiaus našlės išgyvenamą netekties skausmą užsiminė G. Kuprevičienė. Bylą išnagrinėjus Aukščiausiajame teisme ją tenkintų paliktas galioti Šiaulių apygardos teismo nuosprendis.

Nužudyto mediko artimųjų nuomone, Šiaulių apygardos teismas nuteistiesiems skyrė per menkas bausmes. E. Gansiniauskui už E. Kuprevičiaus nužudymą prašyta skirti šešiolikos metų laisvės atėmimo bausmę, už viešosios tvarkos pažeidimą – dvejus metus. Bausmes subendrinus E. Gansiniauską prašyta įkalinti šešiolikai metų. E. Pitriną belangėn prašyta pasiųsti dvejiems metams.

REKLAMA

E. Armalas: gal jis geriau kažkur dirbtų

„Mus tenkina pozicija, jog neišteisino. Manau, teismas, skirdamas bausmes, atsižvelgia ir į žmogaus asmenybę. Suprantu nukentėjusiuosius, bet kiek beduosi, tiek bus mažai“, - „Šiaulių naujienoms“ teigė Šiaulių apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Ernestas Armalas. Tame fakte, jog už netyčinį, neplanuotą nužudymą nuteistam žmogui skiriama trumpesnė laisvės atėmimo bausmė, prokuroras mato ir teigiamą pusę.

„Gal jis geriau kažkur dirbtų ir tą žalą greičiau atlygintų? Juk jo karjera ir taip sugadinta“, - apie nuteistojo poziciją atsiliepė E. Armalas. Jo teigimu, įprastai nužudymo bylose skundžiamas maždaug kas dešimtas nuosprendis. Šiaulių apygardos teismo nuosprendį mediko nužudymo byloje prokuroras laiko pagrįstu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiduotojas nebuvo patikimas

Garsus regbininkas E. Gansiniauskas Šiaulių apygardos teismo nuosprendį 25-erių metų mediko Eimanto Kuprevičiaus nužudymo byloje išgirdo šių metų sausio viduryje.

Mediko žmogžudyste kaltintas E. Gansiniauskas tikėjosi būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės – vienas žmogus laidavo už jį. Teismui nepasirodė, kad laiduotojas yra vertas pasitikėjimo, tad šis prašymas nebuvo patenkintas.

Teisiamajame posėdyje E. Gansiniauskas savo kaltę bandė versti ir aukai. Ekspertai nustatė, kad E. Gansiniauskas, būdamas girtas, E. Kuprevičiui ne mažiau kaip du kartus trenkė į veidą. Po smūgių medikas galva trenkėsi į grindinį ir nuo smegenų bei plaučių pabrinkimo mirė įvykio vietoje.

Šiaulių apygardos teismas E. Gansiniauską pripažino kaltu dėl nužudymo. Aukos artimiesiems iš nuteistojo priteista daugiau kaip 20 tūkstančių litų turtinei ir 200 tūkstančių litų neturtinei žalai atlyginti.

REKLAMA

Kitam – bauda

Kaltinimai dėl viešosios tvarkos sutrikdymo pareikšti ir muštynėse dalyvavusiam E. Pitrinui. Šiaulių apygardos teismas nustatė, kad mediko nužudymo naktį E. Pitrinas elgėsi įžūliai ir sumušė E. Kuprevičiaus draugus. E. Pitrinui teismas skyrė 7,8 tūkstančio litų baudą. E. Kuprevičiaus artimiesiems iš E. Pitrino priteista 10 tūkstančių litų turtinei žalai atlyginti.

Jauno mediko E. Kuprevičiaus gyvybė užgeso ankstyvą liepos 28-osios rytą šalia Turgaus aikštėje įsikūrusio baro „Suopis“, kuriame medikas lankėsi kartu su savo draugais. Šiame naktiniame bare buvo dar keturi vaikinai ir dvi merginos. E. Kuprevičiui su draugais išėjus į lauką, keturi vaikinai nenurimo ir nusekę iš paskos, šalia baro esančioje arkoje, pradėjo muštis.

REKLAMA

Nuo smūgių pargriuvusį E. Kuprevičių draugai bandė gaivinti, vėliau policijos pareigūnų iškviesti medikai dar maždaug valandą mėgino reanimuoti jaunuolį. Iškviestas ir antras medikų ekipažas, bet jų pastangos jau buvo bergždžios – E. Kuprevičiaus gyvybė užgeso įvykio vietoje. Incidento metu sužaloti du E. Kuprevičiaus draugai atsipirko gumbais bei kraujosrūvomis.

Netrukus po nusikaltimo policijos pareigūnai žiniasklaidos atstovų prašė viešai paskelbti keturių sunkiu nusikaltimu įtariamų jaunuolių fotografijas. Vaikinai buvo spėję išvykti į užsienį. Visgi pareigūnams nereikėjo rūpintis jų sugrąžinimu – jaunuoliai pareigūnams vėliau prisistatė patys.

Tada įtarimai dėl nužudymo liko vienam iš keturių jaunuolių – E. Gansiniauskui. Jis buvo suimtas, bet vėliau už 10 tūkstančių litų užstatą nuosprendžio liko laukti laisvėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų