• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnam miestas prasideda nuo geležinkelio, autobusų stočių, oro uostų... Nors įprasta manyti, kad stotyse pilna Marko Tveno romano „Tomo Sojerio nuotykiai“ herojų, Europoje yra tokių geležinkelio stočių, kurios įtrauktos į lankytinų objektų sąrašus, rašo kelionių tinklalapis Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Centrinė Berlyno stotis (Berlin Hauptbahnhof)

Centrinė Berlyno stotis (Berlin Hauptbahnhof) (nuotr. Gamintojo)Centrinė Berlyno stotis (Berlin Hauptbahnhof) (nuotr. Gamintojo)

Centrinę Berlyno stotį vadina šiuolaikinės architektūros stebuklu. Didžiulis stiklinis pastatas, esantis visai netoli Brandenburgo vartų, sutiko savo keleivius 2006 metais. Pastatui išnaudoto betono ir plieno būtų pakakę nutiesti apie septyniasdešimt kilometrų greitkelio. Didžiausia Europoje stotis garsėja ne tik savo įspūdinga architektūra, bet ir istorija, prasidėjusia dar XIX a..

REKLAMA

Pačioje stotyje organizuojami valandos trukmės turai, kuomet 25 asmenų grupė, susimokėjusi 150 eurų (žmogui 6 eurai), pavedžiojama po įdomiausias ir gražiausias stoties vietas. Be vokiečių kalbos, turai gali vykti anglų, prancūzų, turkų kalbomis. Kasdien stotyje apsilanko apie 300 000 keleivių ir lydinčiųjų asmenų.

Londono St Pancras stotis

Londono St Pancras stotis (nuotr. makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)Londono St Pancras stotis (nuotr. makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)

1868 metais atidaryta stotis iki šių dienų išlaikė nuostabią Viktorijos laikų architektūrą, kuri dabar puikiai papildyta šiuolaikiniais sprendimais. XX amžiuje šį pastatą buvo kėsintasi nugriauti, tačiau nutarta remontuoti. Šiandien čia vieta, kur kasdien keliauja tūkstančiai. Stotyje taip pat vyksta įvairūs renginiai, koncertai. Veikia turizmo informacijos centras.

REKLAMA
REKLAMA

Centrinė Milano stotis

Centrinė Milano stotis (nuotr. Makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)Centrinė Milano stotis (nuotr. Makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)

Milano traukinių stotis yra antra pagal dydį Italijoje ir ketvirta pagal dydį Europoje. Tai tikras meno šedevras centrinėje miesto dalyje. Pastatas statytas 1864 metais, o 1912-1931 metais senojoje vietoje iškilo naujoji stotis. Prie statymo prisidėjo ir Musolinis (tai gerai iliustruoja skulptūros, kurias galite pamatyti stotyje). Stotis turi 24 platformas ir kasdien aptarnaujama daugiau negu 300 tūkst. keleivių.

Paryžiaus Gare de Lyon

Paryžiaus Gare de Lyon (nuotr. makalius.lt) (nuotr. Balsas.lt)Paryžiaus Gare de Lyon (nuotr. makalius.lt) (nuotr. Balsas.lt)

Nelabai toli nuo Noterdamo katedros esanti stotis buvo pastatyta „The Exposition Universelle“ parodai, kuri 1900 metais vyko Paryžiuje ir buvo skirta paminėti praėjusio amžiaus pasiekimus, paspartinti ateinančio šimtmečio atradimų plėtrą. Parodos apipavidalinimui buvo pasirinktas Art Nouveau stilius. Vos žvilgtelėjus į išraiškingą pastatą, galima pastebėti didžiulio laikrodžio panašumą į Londono Big Beno laikrodį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, prieš vienuolika metų Paryžiuje iškilo Eifelio bokštas, kuris buvo įėjimas į 1889 metais vykusią „The Exposition Universelle“  parodą.

Kroatijos Zagrebo stotis

Kroatijos Zagrebo stotis (nuotr. Makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)Kroatijos Zagrebo stotis (nuotr. Makalius.lt) (nuotr. Gamintojo)

1892 metais pastatyta stotis gal ir nėra verta minėti šalia aukščiau esančiųjų, tačiau Zagrebo stoties rajonas vertas dėmesio. Kodėl? Nes vieną dieną miesto valdžia nusprendė, kad stoties rajonas neturi būti visų miesto nuodėmių veidu, o privalo tapti traukos centru. Ėmė ir padarė. Šiandien prie pat stoties esančioje pievelėje žaidžiamas futbolas, aplink pilna kavinių ir restoranų. Stotis tapo ne tik kelionių vieta, bet ir laisvalaikio traukos centru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų