• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskelbti Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo laimėtojai, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Šio konkurso laimėtojais tapo Gabija Maršalkaitė, Vilniaus jėzuitų gimnazijos 12 kl. mokinė ir Motiejus Valiūnas, Vilniaus licėjaus, 12 kl. mokinys už darbą „Spiečių irimas Mūsų Galaktikoje“.  Darbo tikslas – tirti, kaip žvaigždžių spiečių gyvenimo laikas priklauso nuo jų masių ir orbitų bei kuri šių telkinių dalis išlieka nesuardyta. Seniausios mūsų galaktikos žvaigždės slepia jos pirminę struktūrą ir formavimosi istoriją. Norima atkurti, kurios žvaigždės gimė kartu su seniausiais galaktikos objektais – kamuoliniais spiečiais, o kurios yra iš jau suirusių nykštukinių galaktikų.

REKLAMA

Taip pat nugalėtoju pripažintas Airidas Žukauskas, VšĮ Šiaulių universiteto gimnazijos 12 kl.mokinys už darbą „Elektromagnetinių bangų, kurias skleidžia mobilieji telefonai, poveikio tyrimas bakterijoms Bacillus subtilis“ (vadovas Vacys Jankus). Darbo tikslas – išsiaiškinti elektromagnetinių bangų, kurias skleidžia mobilieji telefonai, poveikį bakterijų Bacillus subtilis dauginimuisi. Teorinėje dalyje pateikta informacija apie galimą neigiamą mobiliųjų telefonų poveikį žmonėms, elektromagnetinių bangų stiprio priklausomybę nuo atstumo, spinduliuotės kiekio mažinimo būdus.

REKLAMA
REKLAMA

Konkuros laimėtojais tapo ir Miglė Radžvilaitė bei Edvinas Černauskas, Joniškio Aušros gimnazijos 11 kl. mokiniai, už darbą „Skirtingo magnetinio lauko ir skirtingų vandens tipų įtaka augalų augimui bei sėklų daigumui ir dygimo energijai“ (vadovė Asta Radžvilienė). Darbo tikslas – išsiaiškinti, ar skirtingas magnetinis laukas įmagnetintu lauku paveiktas vanduo bei frakcionuotas vanduo turi įtakos augalų augimui, sėklų daigumui ir dygimo energijai. Darbe analizuojamas ir lyginamas skirtingų vandens rūšių veikimas bei skirtingų magnetų stiprumas auginant pipirnę ir daiginant sėklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių darbų autoriai rugsėjo 21 – 26 d. atstovaus Lietuvai Bratislavoje (Slovakija) vyksiančiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse. Juos vertins komisija sudaryta iš įvairių šalių mokslininkų Bus vertinamas pateikto projekto originalumas, kūrybiškumas, moksliškumas, atlikimo metodika, savarankiškumas, praktinis idėjų realizavimas, vizualinis stendo apiforminimas, dalyvio pasirengimas diskusijai, savo darbo pristatymas vertinimo komisijai.

Konkurso laimėtojais taip pat tapo Gabija Solovjovaitė,  Kauno technologijos universiteto gimnazijos  12 kl. mokinė už darbą  „Terpės klampumo įtaka DNR ir vaisto nuo vėžio bleomicino elektropernašai į ląsteles"(vadovas dr. Saulius Šatkauskas), Ieva Paškauskaitė, Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijos  11 kl. mokinė už darbą „Jaunimo trumpinių ir slengo žodynas ir jo analizė“ (vadovė Daiva Paškauskienė).

Konkursui 250 mokinių pateikė 140 mokslinių tiriamųjų darbų. Mokiniai gilinosi, eksperimentavo, atliko tyrimus fizikos, astronomijos, chemijos, biologijos, inžinerijos, informatikos, technologijų, socialinių ir kitų mokslų srityse. Pernai Helsinkyje vykusiame Europos Sąjungos jaunųjų mokslininkų konkurse Povilas Kavaliauskas iš Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gimnazijos (vadovė dr. Rita Plančiūnienė) už mokslinį darbą apie musių pernešamas ligas tapo absoliučiai geriausiu ES jaunuoju mokslininku, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų