• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bulgarija atsisako branduolinės jėgainės statybos Belenėje prie Dunojaus. Vyriausybė nusprendė pasitraukti iš atitinkamo projekto su Rusija, trečiadienį pareiškė ministras pirmininkas Boiko Borissow.

REKLAMA
REKLAMA

To priežastimi jis nurodė didelius kaštus. Bulgarija esą negali finansuoti statybos ir „bulgarų kartoms“ užkrauti kreditų apmokėjimo naštos. B. Borisovas praėjusiomis dienomis apie projekto ateitį jau kalbėjosi su Rusijos vyriausybės vadovu V. Putinu.

REKLAMA

Elektrinės statybą nuo sutarties pasirašymo su Rusijos bendrove „Atomstrojexport“ 2008-aisiais temdė nesutarimai dėl kainos. Pradinėje sutartyje buvo numatyta, kad branduolinės jėgainės statyba kainuos 4 mlrd. eurų, tačiau, manoma, kad galutinė kaina būtų gerokai didesnė.

2009-aisiais iš projekto, be to, pasitraukė Vokietijos energetikos bendrovė RWE. Jai turėjo priklausyti 49 proc. projekto. Kadangi nebuvo rasta naujo investuotojo, Bulgarijos vyriausybė jau anksčiau davė suprasti, kad statybai iškilo grėsmė ir kad ji be naujo investuotojo negalės būti užbaigta.

REKLAMA
REKLAMA

Projektas pasirodė esanti „visiška nesėkmė“, pripažino B. Borisovas. Vyriausybė dabar svarsto galimybę Belenėje statyti šiluminę jėgainę. Jau baigtas branduolinis reaktorius tuo tarpu būtų pastatytas veikiančioje Koslodujo atominėje elektrinėje.

Siekdama išvengti galimo Maskvos skundo dėl pasitraukimo iš projekto, Bulgarija ketvirtadienį siunčia į Maskvą ūkio ir energetikos ministrą Deljan Dobrew.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų