• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smurto proveržiu prieš mažametį kaltinamas darbuotojas prabilo apie vaikų globos namuose klestinčias blogybes.

REKLAMA
REKLAMA

Priversta visais būdais taupyti lėšas Biržų rajono savivaldybė mažina finansavimą (iki 390 tūkstančių metams) Medeikiuose esančių vaikų globos namų „Vaiko užuovėja“ išlaikymui. Šių namų steigėja – Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia – kreipiasi pagalbos į žmones. Taip tikimasi išsaugoti įstaigą, kurioje glaudžiasi apie 30 globos reikalingų mūsų rajono vaikų. Juos dieną ir naktį prižiūri 17 darbuotojų.

REKLAMA

Tuo pačiu metu, kai į pagalbos besišaukiančius globos namus nukreiptas geros valios tikinčiųjų ir skeptiškai į neva labai brangią pagalbos vaikams formą žiūrinčiųjų dėmesys, „Vaiko užuovėjoje“ kilo skandalas.

Tai bene pirmas po kelerių metų atvejis, kai Medeikių globos namuose kilusių incidentų banga patenka į viešumą.

Priežastis pasidomėti tuo, kas vyksta vaikus globojančioje įstaigoje, buvo žinia apie mažamečio patirtą smurtą ir šį įvykį lydinti kita naujiena – esą globos namuose dirbantis auklėtojo padėjėjas steigėjui (evangelikų reformatų bažnyčiai) pranešė apie „Vaiko užuovėjoje“ klestinčią pedagoginę ir ūkinę netvarką.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi oficialus pranešimas apie smurtą neskelbiamas ir nekomentuojamas, kol kas neįmanoma nustatyti, ką globos namų darbuotojas padarė pirmiau –pakėlė ranką prieš globotinį ar kreipėsi į bažnyčios vadovus dėl netvarkos „Vaiko užuovėjoje“.

Dėl auklėtojo padėjėjo elgesio pradėtas ikiteisminis tyrimas

Biržų rajono policijos komisariato atstovė spaudai Zita Žalinkevičienė antradienį patvirtino redakcijos turimą informaciją apie įvykį Medeikiuose.

Pasak Z. Žalinkevičienės, pirmadienį Biržų policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal pareigūno tarnybinį pranešimą. Tyrimas vyksta pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnį – dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ranką prieš trylikametį galimai pakėlė globos namų darbuotojas Elmaras Duderis, antradienį „Šiaurės rytams„ patvirtino ir „Vaiko užuovėjos“ direktorė Daiva Janonienė. Tai įvykę darbo metu. Nukentėjusiam vaikui dar nėra keturiolikos.

Daugiau apie įvykį ar jo detales direktorė nieko nekalbėjo, motyvuodama, kad vyksta ikiteisminis tyrimas. Tik patvirtino žinanti, jog E. Duderis kreipėsi į Biržų evangelikų reformatų bažnyčios kunigą.

Medeikių vaikų globos namuose įvykusio incidento bei jo aplinkybių nekomentavo ir pirmiausiai informaciją apie smurtą gavusio Biržų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Giedra Gedvilienė. Tik akcentavo, jog vyksta ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

Paties E. Duderio pakalbinti nepavyko. „Vaiko užuovėjoje“ antradienį jo nebuvo – pasak direktorės, darbuotojas iki penktadienio turi išeigines dienas. Skambinant mobiliuoju telefonu pasiekdavo tik ryšio operatoriaus informacija, kad abonentas yra nepasiekiamas. E. Duderis neatsakė ir į telefonu išsiųstą SMS žinutę.

„Sunkus žmogus“

Pasak „Vaiko užuovėjos„ direktorės D. Janonienės, balandžio mėnesį bus dveji metai, kai E. Duderis pradėjo dirbti „Vaiko užuovėjoje“.

Žemės ūkio universitete studijas baigęs ekologas dirba auklėtojo padėjėju.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad tai yra sunkus žmogus“, – darbuotoją charakterizavo direktorė, prisipažinusi, jog šiam žmogui ne sykį siūliusi pagalvoti apie tinkamumą dirbti globos namuose. Tačiau E. Duderis į šias užuominas esą nereagavęs.

REKLAMA

Kadangi E. Duderis dalyvavo 2011 metų savivaldybių rinkimuose, žinių apie jį ieškojome Vyriausiosios rinkimų komisijos interneto puslapyje.

1963 metų gimimo E. Duderis į savivaldybės tarybą kandidatavo būdamas Lietuvos centro partijos sąraše.

Individualia veikla užsiimantis kandidatas nurodė esantis Lietuvos ornitologų draugijos bei gamtininkų klubo „Šilinis“ narys. Išsituokusio vyro pomėgiai – fotografija, ornitologija, kelionės.

Sąraše 23–iuoju buvęs po rinkimų ir reitingavimo E. Duderis į tarybą nepateko.

Redakcijos žiniomis, į vaikų globos namus jis buvo priimtas kaip evangelikų reformatų bendruomenės narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Blogybes paprašė išdėstyti raštu

Evangelikų reformatų bažnyčios kunigas Rimantas Mikalauskas „Šiaurės rytams„ patvirtino, kad į jį E. Duderis kreipėsi. Skambino telefonu ir išdėstė tai, kas esą vyksta vaikų globos namuose „Vaiko užuovėja“.

„Kadangi, anot E. Duderio, situacija globos namuose yra labai bloga ir žmonės kaltinami labai rimtais dalykais, paprašiau visa tai pateikti raštu. Iki šiandien rašto dar negavau„, – antradienio rytą sakė „Šiaurės rytų“ kalbintas kunigas R. Mikalauskas.

Straipsnį parengus spaudai vakar į redakciją paskambino Elmaras Duderis. Jis paaiškino esantis jūroje. Kadangi ryšys trūkinėjo, pokalbis buvo trumpas.

Išklausęs, kodėl korespondentė jam skambino, E. Duderis atsakė: „Tai globos namų direktorės noras su manimi susidoroti. Grįžęs galiu papasakoti, kas vyksta toje įstaigoje.“

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų