• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos (ES) narės kaltinamos veidmainiškumu, nes nurodė Graikijai laikytis griežtos taupymo programos, bet įsiskolinusiai šaliai vis tiek pardavė ginklų už daugiau nei milijardą eurų, praneša „telegraph.co.uk“.

REKLAMA
REKLAMA

Nauji duomenys rodo, kad, nepaisant paramos ir ES taupymo programos, kurios įgyvendinimas 30 proc. sumažins pragyvenimo lygį, visai nesumažėjo ginklų pardavimo Graikijai mastai.

REKLAMA

2010 m. Graikijoje prasidėjo krizė ir ES pradėjo teikti 240 mlrd. eurų paramą. Vis dėlto Europos šalys Graikijai ir toliau pardavinėjo karinius lėktuvus, tankus, artileriją ir povandeninius laivus. Tais pačiais metais Prancūzija sudarė 762 mln. eurų vertės karinių lėktuvų pardavimo sutartį. Oficialūs duomenys apie Vokietijos eksportą rodo, kad 2010 metais Vokietija, kuri reikalavo stipriai sumažinti Graikijos socialinės apsaugos išlaidas, įsiskolinusiai šaliai pardavė ginklų, įskaitant povandeninį laivą už 402 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

2011 metų spalį, kai ES tarėsi dėl antro paramos paketo Graikijai, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Graikijos vyriausybei pasakė, kad ji turės vykdyti visas esamas ginklų pirkimo sutartis.

ES pareikalavus taupyti, Graikijos socialinės išlaidos sumažėjo 9 proc., o karinės išlaidos išaugo net 18 proc.

Vokietijos tarptautinių ir saugumo reikalų instituto atstovas sakė, kad tokia prekyba ginklais, kai Graikija skęsta skolose, yra visiškai neatsakinga.

Europos Parlamento konservatorių lyderis Martin Callanan teigia, kad Vokietijai ir Prancūzijai nerūpi Graikijos ateitis. Pasak jo, Vokietija ir Prancūzija pasinaudodamos paramos paketais subsidijuoja savo karo pramonę.

„Jos verčia Graikiją mokėti už laivus ir lėktuvus, kurių jai nereikia, pinigais, kurių ji neturi. Graikams reikia gelbėjimosi valties, ne dar vieno povandeninio laivo“, – sakė M. Kalananas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų