• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Holokausto aukų pagerbimu memoriale „Jad Vašem“ Jeruzalėje sekmadienį vizitą Izraelyje Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Šoa - tai didžiausia visos Lietuvos tragedija. Neįmanoma pakeisti praeities ir išplėšti šį tamsų puslapį iš mūsų istorijos. Bet įmanoma daryti viską, kad amžiams išsaugotume Holokausto aukų atminimą, kad būtume tikri, jog tai daugiau niekada nepasikartos“, - tokį įrašą Lietuvos diplomatijos vadovas paliko memorialo lankytojų knygoje.

REKLAMA

Iškilmingoje aukų pagerbimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris, Lietuvos ambasadorius Izraelyje Darius Degutis ir kiti ministrą lydinčios delegacijos nariai.

Nacių Vokietijos okupacijos metais nuo nacių ir jų vietos kolaborantų rankos žuvo dauguma Lietuvoje gyvenusių žydų. 2011 metus Lietuvos Seimas paskyrė Holokausto aukų atminimui. Vyriausybė kartu su Lietuvos žydų bendruomene, nevyriausybinėms organizacijoms, užsienio partneriais vykdė plačią Holokausto atminimo, švietimo ir tolerancijos ugdymo programą, kurioje dalyvavo platūs Lietuvos akademinės bendruomenės, mokslo ir kultūros darbuotojų, piliečių visuomenės sluoksniai. Lietuvos diplomatinės atstovybės tragiškus įvykius minėjo kartu su užsienyje gyvenančiais litvakais.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio ministras apžiūrėjo „Jad Vašem“ Holokausto tyrimų centrą ir muziejų, aptarė Holokausto atminties išsaugojimo, tyrimo ir švietimo darbus su „Jad Vašem“ direktorato pirmininku Avneriu Šalevu (Avner Shalev).

A. Ažubalis padėkojo „Jad Vašem“ vadovybei, didelę patirtį turintiems ekspertams už ilgametį bendradarbiavimą su Lietuvos institucijomis, istorikais ir kitais mokslininkais, mokytojais, kultūros darbuotojais, kurie dalyvauja Holokausto atminties, tyrimo ir švietimo programose.

Ministras, pasak URM pranešimo, pažymėjo, kad nuo pat nepriklausomos valstybės atkūrimo pradžios Lietuvoje skiriamas ypatingas dėmesys sovietų režimo metais nutylėtai istorinei tiesai apie žydų tautos naikinimą atskleisti, Holokausto aukų atminčiai, jaunosios kartos ugdymui tautinės santaikos ir tolerancijos dvasia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Ažubalis pabrėžė „Jad Vašem“ ekspertų patirties svarbą Lietuvos Vyriausybei siekiant šiuolaikiškai sutvarkyti Panerių memorialą ir pakvietė šiuo tikslu tęsti bendradarbiavimą, pradėtą 2011 m. gegužę surengtame tarptautiniame seminare.

„Lietuvos žydų kultūra, turinti gilias istorines šaknis Lietuvos žemėje, patyrė sunkiai atstatomas netektis. Tačiau bendromis daugelio Lietuvos institucijų, užsienio partnerių pastangomis ir su litvakų parama mes siekiame po kruopelę surankioti unikalios jidiš civilizacijos perlus, kad išsaugotume juos šiai ir ateinančioms kartoms“, - sakė A. Ažubalis.

Sekmadienį Lietuvos užsienio reikalus ministras Tel Avive pradės darbo susitikimus su oficialiais Izraelio valstybės pareigūnais, susitiks su Vilniaus žydų asociacijos Izraelyje „Beit Vilna“ nariais, atidarys parodą apie Lietuvos žydų likimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų