• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis dar atliekančius savo pilietinę pareigą Lietuvos rinkėjus netrukus šokiruos porinkiminis politinių partijų siurprizas. Masiškai atsisakius mandatų į vietos valdžią pateks ne tie kandidatai, kuriais pasitikėjo rinkėjai, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Rekordiškai daug į savivaldybių tarybas išrinktų kandidatų atsisakys mandatų dar iki pirmųjų naujos sudėties vietinės valdžios posėdžių. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skaičiavimais, iš 1,5 tūkstančio išrinktų naujos kadencijos savivaldybių tarybų narių trečdalis net nepradės jose dirbti. Vietoje jų į tarybas ateis kiti partijų iškelti, bet didesnio rinkėjų pasitikėjimo nesulaukę kandidatai.

REKLAMA

„Tikslaus skaičiaus kol kas niekas negali pasakyti, prašymai atsisakyti mandatų dar tik pradedami gauti, bet jau plaukianti informacija verčia nerimauti – gali pasikeisti net iki 500 tarybų narių iš 1,5 tūkstančio išrinktųjų. Tai būtų tikras rekordas, nes anksčiau atsisakančiųjų mandatų dar iki pirmojo posėdžio buvo gerokai mažiau, paprastai nesiekė šimto“, - „Kauno dienai“ sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose savivaldybėse, pavyzdžiui, Radviliškio rajone, gali pasikeisti net iki pusės visų išrinktų tarybos narių.

Kai išrinktasis tarybos narys atsisako mandato, šis atitenka kitam pagal tos pačios partijos sąrašą į tarybą patekusiam kandidatui.

2002 m. Konstitucinis Teismas uždraudė dvigubą mandatą, todėl savivaldybės tarybos nario pareigos yra nesuderinamos su Seimo nario, Europos Parlamento nario mandatais. Be to, tarybos nariu negali būti ministras, apskrities viršininkas ar jo pavaduotojas ir visa eilė valdininkų bei savivaldybei priklausančių įstaigų ar bendrovių vadovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Partijos kandidatais į savivaldybes iškėlė labai daug tokių asmenų. Visiems jiems dabar iškyla dilema – ar atsisakyti savo turimų pareigų ir tapti savivaldybės tarybos nariais, ar atsisakyti mandatų. Esu tikras, kad nemažai išrinktųjų neaukos savo turimų pareigų dėl mandato taryboje“, - sakė Z. Vaigauskas.

Anot VRK pirmininko, mandatų atsisako daugiausiai rinkėjų reitingo balsų surinkę kandidatai.

„Galima sakyti, kad toks rekordiškai didelis mandatų atsisakymo procesas beveik visiškai panaikins paties reitingavimo rezultatus ir į savivaldą galų gale pateks ne tie, kuriais labiausiai pasitikėjo rinkėjai“, - apgailestavo Z. Vaigauskas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų