• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tinkamas taures verta turėti net ir jei nemėgstama vyno ar manoma, kad jį uostyti, apžiūrinėti prieš šviesą, samprotauti apie skonį yra snobizmas. Šio gėrimo negeriantys taip pat tikriausiai pastebėjo, kad aplink atsiranda vis daugiau besirenkančių būtent vyną, tad vakaro šeimininkui būtų mandagu pasirūpinti indais, iš kurių galima gerti dovanų atneštą butelį.

Tinkamas taures verta turėti net ir jei nemėgstama vyno ar manoma, kad jį uostyti, apžiūrinėti prieš šviesą, samprotauti apie skonį yra snobizmas. Šio gėrimo negeriantys taip pat tikriausiai pastebėjo, kad aplink atsiranda vis daugiau besirenkančių būtent vyną, tad vakaro šeimininkui būtų mandagu pasirūpinti indais, iš kurių galima gerti dovanų atneštą butelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenorint tuo per daug rūpintis, pakanka tiesiog atsiduoti profesionalių taurių gamintojų sprendimams: tinkamai parinktos, jos optimizuos vyno skonį, padės tinkamiems receptoriams pajusti  viską, ko siekė vyndarys, o kartu – padės  patirti daugiau malonumo.

REKLAMA

„Nors taurių įvairovė atrodo didelė, pastarųjų pasirinkimas nėra itin sudėtingas – tik paremtas paprasta praktiška logika“, - teigė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir Someljė mokyklos lektorius Arūnas Starkus. Kartu profesionalas sutiko Restoranai.lt skaitytojams pristatyti esminius su vyno taurėmis susijusius aspektus.

Svarbiausia - funkcionalumas

Vyno gėrimo kultūra sparčiai vystosi. Daugeliui mūsų nebeužtenka žinoti, kad geriame baltąjį arba raudonąjį vyną. Norime GERO vyno. Todėl kyla reikalavimai ir indams – jie turi padėti gerumui atsiskleisti, todėl taurės privalo atitikti bent keletą funkcinių reikalavimų:

REKLAMA
REKLAMA

- būti skaidrios (idealiu atveju neraižytos, nespalvotos, kuo plonesnio stiklo ar krištolo, kad neiškraipytų ar neslėptų vyno spalvos – ji teikia mums estetinį pasitenkinimą);

- koncentruotų vyno aromatą, neleistų jam išsklisti į aplinką, kol mes jo neatpažinome, nepasimėgavome, neįvertinome (todėl daugelis taurių yra šiek tiek uždaros – viršus siauresnis už burbulo vidurį);

- būti tokios formos ir dydžio, kad vyno temperatūra ir skonis nesikeistų nepageidaujama linkme per greitai (todėl laikome taurę už kojelės, baltąjį ir putojantį vyną pilame į mažesnes taures) ir būtų akcentuojami teigiami, o ne neigiami vyno bruožai (švelnų burgundišką raudonąjį galime visa burna gerti iš plačių taurių, tačiau rūgštų sausą, šaltą šampaną geriau lieti liežuvio viduriu iš siauros taurės).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei skaitote šį tekstą, greičiausiai mėgstate įvairų vyną, todėl išsisukti su vienos formos taurių rinkiniu namuose gali būti sunku. Pravartu turėti skirtingas taures baltajam, raudonajam ir putojančiam vynui  - kiekviename jų svarbūs kiti jusliniai aspektai.  Jei galite sau leisti, pridėkite ketvirtąjį rinkinį – pastiprinto, saldaus vyno taures, iš kurių galėsite gerti ir gerą viskį, konjaką, kalvadosą.

Raudonajam, baltajam, putojančiam, pastiprintam...

Raudonojo vyno taurės  yra talpiausios  – didelis tūris leidžia lengviau atsiskleisti aromatui, sąlytis su dideliu deguonies kiekiu per keliolika minučių sušvelnina šiurkščius jauno vyno taninus;  vynas, patekdamas į burną plačia srove užlieja visus receptorius lytėjimo pojūčiu, kuris yra viena svarbesnių raudonojo vyno skoninių savybių.

REKLAMA

Patartina, kad tokia taurė būtų bent 250-300 ml talpos, tačiau ir puslitrinė nėra per didelė.

Iš raudojono vyno taurių galima gerti ir rimtus, ąžuole brandintus, subrendusius baltuosius vynus.

Baltojo vyno taurės – mažesnės, nors jų forma gali būti labai panaši į raudonojo, su skleistis pasiruošusios  tulpės galvute. Į mažą taurę pilame mažiau vyno, dažnai jo papildome, nes norime, kad baltasis vynas visada būtų kuo vėsesnis. Ant stalo ar prie jo verta turėti kibirėlį su vandenyje tirpstančiais ledukais, į jį įstatytame butelyje vynas visą laiką išliks reikiamai vėsus.

REKLAMA

Baltojo vyno taurės tūris – apie 170-200 ml, tačiau svarbiausia, kad jos viršutinė dalis būtų siauresnė nei raudonojo vyno – vynas į burną turi lietis siaura srovele, nes šis yra šaltas ir gana rūgštus: geriau neerzinti burnos ertmės šonuose esančių rūgšties receptorių.

Iš baltojo vyno taurių geriame ir rožinį vyną, ir reikalui esant saldų ar net putojantį – visus, kuriuos reikia vartoti atvėsintus.

200 ml talpos baltojo vyno taurė taip pat tiks raudonajam vynui, jei nespėjote apsirūpinti visų rūšių taurių rinkiniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Putojantis vynas pateikiamas 5 laipsniais šaltesnis už Baltajį. Dėl anglies dvideginio, šis atrodo dar rūgštesnis, todėl jo taurės turėtų būti siauriausios.

Kita vertus, putojantis vynas turi putoti. Nuo dugno kylančių burbuliukų virtinės suteikia estetinį malonumą - kuo aukštesnis vyno stulpelis,  tuo ilgesnės ir gražesnės burbuliukų virtinės. Taigi taurė turi būti ir pakankamai aukšta.

Tinkamas putojančio vyno taurės tūris - 150 ml.

Pastiprintą vyną (portą, madeirą, cheresą, marsalą) mūsuose geria nedažnas. Tačiau pastaruoju metu jo taurės labai supanašėjo su skirtosiomis tauriems stipriesiems gėrimams (konjakas, kalvadosas, armanjakas, viskis ir pan.) – šos yra mažesnės bei siauresnės už baltojo vyno taures, tačiau viršus, sukūręs bangelę gali atsiverti arba yra paprastai kiek platesnis. Taip leidžiama išsiveržti stipriam aromatui, burną užlieti saldumu ir mums patinkančiu alkoholio aštrumu.

REKLAMA

Visgi nenorime, kad alkoholis erzintų nosies gleivinę, tad taurę laikome už kojelės ir ir nešildome delnais.

Norint, galima eiti gerokai giliau – gamintojai siūlo taures, idealiai pritaikytas atskiroms vynuogių veislėms, tam tikrų regionų vynui.  Tačiau, jei dažnai sulaukiate svečių, namuose geriau turėti 18 vienodų universalių baltojo vyno taurių, nei keturis nedidelius rinkinius labai specializuotų taurių.

Kaina, subjektyvi estetika ir istorija

Kokybiški dalykai labai greitai nukopijuojami. Todėl gerų taurių segmente turime daugybę panašių. Jos visos yra tinkamos gerti vyną: funkciniai skirtumai beveik išnyksta, lieka krištolo kokybės klausimas, gamintojo specializacijos, patirties, patikimumo aspektai, kurių čia nesiaiškinsime.

REKLAMA

Tai, kad egzistuoja daugybė taurių gamintojų, reiškia, kad kiekvienas jų randa savo pirkėją. Turėdami galimybę rinktis tarp subtilių skirtumų,  pasimėgaukite galimybe nusipirkti tai, kas Jums nuoširdžiai patinka.

Pačios brangiausios - rankų darbo ypatingai plono krištolo taurės, suteikiančios nepakartojamą lytėjimo malonumą, nenusakomą vibraciją, sujautrinančios skonio receptorius. Tačiau jos reikalauja atidesnės priežiūros.

Rankų darbo krištolas – savęs lepinimas, tačiau masinė krištolo produkcija seniai  nebe prabanga. Tai labai praktiška, patvaresnė, mažiau susibraižanti stiklo atmaina. Verta sumokėti šiek tiek brangiau ir nusipirkti gerokai ilgaamžiškesnį gaminį, nei paprastas stiklas, ar, neduokdie, plastmasė (nors lėktuve, kur sausas oras, neįprastas slėgis ir motorų triukšmas atbukina jusles, sklidinai vyno pripiltas plastmasinis indelis atrodo beveik savo vietoje - iš jų ir vyną su ydomis gali išgerti nieko nepastebėdamas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stiklo taures, kaip tinkamiausias vynui gerti, Plinijus Vyresnysis mini dar mūsų eros pradžioje, tačiau kokybišką stiklą pūsti pradėta vos 15 a. Žmonės ilgą laiką naudojo metalo, keramikines, odines, medines taures, gyvulių ragus.

Vardan stilingumo ir šiandien galime vaišintis iš istorinių sidarbo indų. Tačiau prarasime svarbias praktiškumo ir vyno estetikos funkcijas. Jei prisiminimai ar tradicijos tą vakarą yra svarbesni, Jūsų sąžinė teišlieka švari - vynas palauks geresnės progos.

Skirtingoms vyno rūšims gerti tinkamiausios taurės:

Vyno taurės (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Vyno taurės (restoranai.lt nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų