• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šimtus skundų gaunantys maisto priežiūros specialistai stebisi vis dažnėjančiu jų nepagrįstumu.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ėmėsi nagrinėti ir analizuoti maisto produktų kokybe nepatenkintų pirkėjų skundus.

REKLAMA

Per dešimt šių metų mėnesių tarnyba užregistravo ir ištyrė 2 349 šalies vartotojų skundus, iš jų pasitvirtino tik trečdalis.

Panevėžio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šiuos metus gavo apie 130 skundų. „Teigti, kaip anksčiau, kad pusė gautų skundų pasitvirtina, nebegalime. Pastaruoju metu pasitvirtina maždaug trečdalis gaunamų skundų“, – sako tarnybos viršininkas Valdemaras Kontautas.

Bandelė su cementu

Panevėžietis, prakandęs apetitą žadinančią bandelę, vos neišsilaužė danties – bandelėje buvo įkepta cemento. Apie nelemtą pirkinį pranešta maisto priežiūros inspektoriams, ir, patikrinus kitame rajone esančią įmonę, kurioje keptos bandelės, buvo nustatyti pažeidimai, dėl kurių pašalinis daiktas galėjo patekti į tešlą. Įmonei skirta bauda.

REKLAMA
REKLAMA

„Įsitikinus, kad pirkėjų skundas buvo teisingas, kad iš tikrųjų prekiauta pasenusiais, nekokybiškais maisto produktais, pažeidėjams skiriamos baudos“, – sako viršininkas.

Bet kartais skunde pateikto fakto įrodyti nepavyksta – parduotuvėse inspektoriai neranda senų, vartoti netinkamų produktų arba paaiškėja, kad visus kokybės reikalavimus nurodytas produktas atitinka.

„Pavyzdžiui, žmogus skundžiasi parduotuvėje nusipirktų raugintų kopūstų skoniu, esą jie per kartūs, tad įtaria, kad gal netinkami vartoti. Patikrinus paaiškėja, kad visus kokybės reikalavimus produktas atitinka, jokio pažeidimo nėra, pirkėjui tiesiog nepatiko skonis. Arba atsineša moteris gerokai nugertą degtinės butelį ir sako, kad šis alkoholinis gėrimas nekokybiškas – degtinė per silpna“, – pasakoja V. Kontautas. Patikrinus pažeidimo nenustatyta – degtinei laipsnių užteko. Dažnai nepasitvirtina ir kiti skundai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažeidėjams – baudos

Tačiau, pasak viršininko, džiaugtis, kad maisto gamintojai ir pardavėjai dirba be pažeidimų, laikosi saugios gamybos, realizacijos, laikymo taisyklių, – negalima. Pažeidėjų yra ir jiems drausminti skiriamos baudos.

Šiemet teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 571 įmonei skyrė administracines nuobaudas, laikinai buvo sustabdyta 52 įmonių veikla, 10 įmonių uždrausta tvarkyti maistą. Patikrinus įmones pagal vartotojų skundus, už nustatytus pažeidimus skirtos 484 baudos, 18 įmonių buvo įspėtos.

REKLAMA

Kiekvienais metais vartotojai dažniausiai būna nepatenkinti maisto produktų kokybe – skundai dėl kokybės šiais metais, kaip ir pernai, sudarė beveik pusę visų pagrįstų atvejų. Pasitvirtino kai kurie vartotojų skundai dėl higienos, netinkamo maisto produktų ženklinimo pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų, produktų saugos.

Pavyzdžiui, po vestuvių pokylio dalyvė skundėsi po vienu iš kepsnių radusi musę, gaivos ąsočiuose jautėsi česnako kvapas, o po pokylio trys žmonės pasijutę blogai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, patikrinę šiuos faktus, nustatė, kad įmonės virtuvėje musių buvo – suplyšę apsauginiai langų tinkleliai. Inspektoriams nepavyko nustatyti mėsos, žuvies sušaldymo, pusgaminių gamybos laiko, rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Po šio tyrimo įmonės atsakingam asmeniui buvo skirta bauda.

REKLAMA

Uždraudė prekiauti kumpiu pėdkelnėse

Kitos teritorinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriams teko nagrinėti itin pasipiktinusios vartotojos skundą – ji kioske nusipirkusi šaltai rūkyto kumpio, kuris išrūkytas įvyniojus jį į pėdkelnes. Atlikto patikrinimo metu faktai pasitvirtino. Prekyboje rasta vytintos kiaulienos nugarinės be įsigijimą patvirtinančių dokumentų, mėsa tikrai buvo įvyniota į pėdkelnes, nepaženklinta. Be to, mėsos gaminiai ir šviežia mėsa buvo sveriami ant tų pačių svarstyklių. Inspektoriai uždraudė tiekti į rinką 25 kilogramus kiaulienos nugarinės, atsakingam asmeniui skyrė baudą.

Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas sako, kad, kaip ir visoje šalyje, padaugėjo skundų vartotojų, nepatenkintų įsigytų vaisių ir daržovių kokybe.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų