• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai pasirašyta sutartimi rusų bendrovė įgijo visą Baltarusijos dujų perdavimo įmonės kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Rusijos energetikos ministro, tai dujų ginčo tarp Maskvos ir Minsko pabaiga.

Už likusią pusę Baltarusijos dujų perdavimo įmonės „Beltrangaz“ akcijų „Gazprom“ sumokėjo 6,5 milijardo, skaičiuojant litais.

REKLAMA

Už tai Baltarusija gavo ir nuolaidų. Minskas iš pradžių mokės tokią pačią kainą už dujas kaip ir Rusijos vartotojai. Pirmuosius tris kitų metų mėnesius 1000 kubinių metrų rusiškų dujų Minskui kainuos tik daugiau kaip 400, skaičiuojant litais.

Tuo metu Europos klientai moka vidutiniškai šiek tiek daugiau nei 1000 lt. Putinas pabrėžė, kad dėl tokios nuolaidos Baltarusija sutaupys ne mažiau nei 5 milijardus, skaičiuojant litais.

REKLAMA
REKLAMA

„Pukiai pavyko, per kelis mėnesius pasiruošėme ir pasirašėme šiuos istorinius dokumentus. Tai mus priartins prie Eurazijos sąjungos sukūrimo. Tai brangiai kainuos, bet didžiuodamasis galiu pasakyti, kad mes tai padarėme“, – iškilmingai kalbėjo Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, izoliuojamam Vakarų, toks susitarimas – tarsi ekonominis šalies gelbėjimo planas, tačiau dabar Maskvos įtaka šalyje dar labiau išaugo. Kaip užtikrino Rusijos energetikos ministras, Maskvos ir Minsko dujų ginče padėtas taškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo pirmosios Naujųjų metų dienos, kai pasibaigs šalių 5-erių metų susitarimas dėl dujų, „Gazprom“, ministro žodžiais tariant, savo sistema tieks dujas tiesiai į Europos teritoriją. Anksčiau ginčai dėl dujų tarp Rusijos ir tranzitinių šalių neretai keldavo rimtų energijos tiekimo sutrikimų vidurį šaltos žiemos.

Viktorija MICKUTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų