• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prestižinės Andrejaus Sacharovo premijos žmogaus teisių gynimo srityje laureatais šįmet tapo penki „arabų pavasario aktyvistai“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą ketvirtadienį Strasbūre priėmė pagrindinių Europos Parlamento politinių grupių lyderiai.

REKLAMA

„Tuniso pilietis Mohamedas Bouazizis, egiptietė Asmaa Mahfouz, sirai Razanas Zeitounehas ir Ali Farzatas, taip pat Libijos atstovas Ahmedas al Zubairas Ahmedas al Sanusis įnešė esminį indėlį į žmogaus teisių gynimą arabų pasaulio šalyse ir padarė poveikį pilietinės visuomenės ugdymui regione“, – sakoma EP pranešime.

26 metų tunisietis Mohamedas Buazizis laureatu tapo po mirties. 2010 metų gruodį jis susidegino prie valdžios pastato Sidi Buzido mieste, protestuodamas prieš nedarbą. Po jo susideginimo Tunise prasidėjo liaudies sukilimas, kuris baigėsi prezidento Zine El Abidine Ben Ali nuvertimu.

REKLAMA
REKLAMA

Egipto pilietė Asmaa Mahfuz yra labai populiaraus tinklaraščio, raginančio šalies visuomenę telktis, autorė. Ši moteris laikoma viena iš svarbiausių figūrų sukilime, nuvertusiame Egipto prezidentą Hosnį Mubaraką.

Dar vienas laureatas – 77 metų amžiaus Libijos sosto įpėdinis Ahmedas al Zubairas Ahmedas as Sanusis, kurio giminaitis Idris I (Idris I) buvo paskutinis Libijos karalius, nuverstas 1969 metais per Muammaro Gaddafio pučą. M. Gaddafio režimo kalėjimuose jis praleido 31 metus ir buvo paleistas į laisvę tik 2001 metų rugpjūtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp laureatų – ir du Sirijos atstovai. Tai - žmogaus teisių gynėja ir žinoma teisininkė Razan Zaitunė bei labai populiarus visame arabų pasaulyje karikatūrininkas Ali Farzatas (Ali Farzat).

Į finalininkų trumpąjį sąrašą taip pat pateko Baltarusijos žurnalistas Dmitrijus Bondarenka, kuris anksčiau buvo vieno iš opozicijos kandidatų į šalies prezidentus rinkimų štabo vadovas. Už dalyvavimą masinėse riaušėse, kilusiose Minske praėjusių metų gruodžio 19–ąją po prezidento rinkimų, jis buvo nuteistas dvejus metus kalėti. Be to, į garbingą apdovanojimą pretendavo žmogaus teisių gynėjai iš Kolumbijoje veikiančios organizacijos „San Chosė de Apartado taikos bendruomenė“.

Pagal tradiciją, premija bus įteikta per EP gruodžio sesiją Strasbūre. A. Sacharovo premija įsteigta 1988 metais, jos nominantus skelbia EP deputatų frakcijos, kurios turi surinkti ne mažiau kaip 40 parašų savo kandidatui remti. 2009 metais premijos laureate tapo Rusijos nevyriausybinė organizacija „Memorial“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų