• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausi šalies vadovai reiškia užuojautas dėl Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo nario, Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataro, buvusio Vyriausybės vadovo, aktyvaus visuomenės veikėjo, politiko ir verslininko Bronislovo Lubio mirties.

REKLAMA
REKLAMA

Bronislovas Lubys buvo vienas aktyviausių Lietuvos pramonės kūrėjų ir puoselėtojų, įnešė ženklų indėlį į Lietuvos chemijos mokslo plėtrą ir populiarinimą, tapo daugelio išradimų ir straipsnių spaudoje autoriumi, dėstytoju, mokslininku. Jis daug prisidėjo, ugdydamas jaunuosius mokslininkus. Už šią veiklą B. Lubiui suteiktas KTU ir Klaipėdos universiteto garbės daktaro vardas. Dėl aktyvios mecenato veiklos, paramos ir dėmesio kultūros renginiams, knygų leidybai ir meno plėtrai Lietuvoje B. Lubį ilgam prisimins kultūros ir meno žmonės. B. Lubys buvo Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos deputatas, Ministras Pirmininkas, aktyvus visuomenės veikėjas, politikas ir verslininkas, siekęs stiprinti Lietuvos ekonominę galią ir plėtoti ryšius su kitomis valstybėmis. Jis nuolatos aktyviai dalyvavo ne tik valstybės ekonominiame, bet ir visuomeniniame politiniame gyvenime. Už savo veiklą B. Bubys buvo apdovanotas reikšmingais mūsų šalies ir užsienio valstybių apdovanojimais“, – rašoma šalies vadovės Dalios Grybauskaitės užuojautoje.

REKLAMA

Prezidentė pareiškė gilią užuojautą Velionio artimiesiems, bendražygiams, bičiuliams, visiems, kuriems brangus iškilaus žemaičio Bronislovo Lubio atminimas.

„Dėl staigios ir netikėtos Kovo 11-osios Akto signataro, buvusio Vyriausybės vadovo, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Bronislovo Lubio mirties savo ir viso Seimo vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą Velionio šeimai ir artimiesiems, bičiuliams ir kolegoms – visiems, kam ši žinia buvo liūdna ir skaudi.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tikrąją Bronislovo Lubio darbų ir pastangų reikšmę parodys laikas ir istorija, jau šiandien nekelia abejonių šios asmenybės indėlis į Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos raidą. Darbas Aukščiausiojoje Taryboje-Atkuriamajame Seime, vadovavimas vienai pirmųjų Vyriausybių, išskirtinis indėlis į Lietuvos verslo kūrimą, visuomeninė veikla fonduose, komitetuose, tarybose – visa tai dar ne kartą bus rodoma kaip aktyvios veiklos, asmeninės atsakomybės, asmeninės iniciatyvos pavyzdys. Lietuva neteko aktyvaus viešojo gyvenimo dalyvio, žmogaus, neabejingo savo šalies dabarčiai ir ateičiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išėjimo į Anapilį akivaizdoje neabejotinai bus vėl prisiminti Velionio moksliniai išradimai, straipsniai profesinės veiklos ir visuomenės gyvenimo temomis, ne vienoje aukštojoje mokykloje suteiktas garbės daktaro vardas, garbingi apdovanojimai, gauti užsienyje ir tėvynėje.

Šviesus atminimas telydi Velionio Bronislovo Lubio vardą ir visus Jo prasmingus darbus.“

Sekmadienį Druskininkuose mirė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, vieno didžiausio šalies koncerno „Achemos grupė“ vadovas Bronislovas Lubys. Jam buvo 73-eji metai. Manoma, kad vyrui staiga sustojo širdis.

REKLAMA

B. Lubys buvo chemijos mokslų daktaras, docentas, 47 išradimų bei daugelio mokslinių ir publicistinių straipsnių autorius, nusipelnęs inžinierius, respublikinės mokslo ir technikos premijos laureatas.

B. Lubys savo darbinę veiklą pradėjo 1963 m. dirbdamas Jonavos azotinių trąšų gamykloje skyriaus viršininku, vėliau buvo paskirtas reorganizuoto susivienijimo „Azotas“ vyriausiuoju inžinieriumi, generaliniu direktoriumi, o 1993 metais – AB „,Achema“ prezidentu.

Verslininkas buvo žymus valstybės veikėjas. Įvertinant B. Lubio veiklą atkuriant Lietuvos nepriklausomybę ir sutvirtinant jos valstybingumo pamatus, 1998 m. jis buvo apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino II laipsnio ordinu.

REKLAMA

B. Lubys – Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo narys, Kovo 11-osios Nepriklausomybės Akto signataras.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1992 m. buvo paskirtas Lietuvos Respublikos Ministru Pirmininku. Velionis buvo įvairių komitetų, fondų, tarybų narys.

B. Lubys taip pat buvo apdovanotas Nepriklausomybės medaliu (2000 m.), Lenkijos Respublikos Komandoro laipsnio ordinu (2001m.). 2002 m. jam paskirta tarptautinė Petro Didžiojo vardo premija.

B. Lubys aktyviai vadovavo Lietuvos pramonininkų konfederacijai, atstovavo pramonininkų interesams, Lietuvos ūkiui užsienyje, buvo JFO (Tarptautinės trąšų asociacijos) tarybos narys, vienas iš Baltijos jūros baseino šalių verslo kongreso Stokholme bei Europos pramonės ir verslo kongreso steigėjų.

Susiję straipsniai:

Mirė verslo magnatas B. Lubys

In memoriam B. Lubiui: jis buvo jungtinės epochos žmogus

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų