• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt ne kartą jautėte, kad genetiškai paveldėtas grožis teikia įvairiapusės naudos, rašo „Business Insider“. Įgimtas grožis gelbsti meilės reikaluose, profesiniame gyvenime ir netgi skolinantis pinigų. Tad nenuostabu, kad gražūs žmonės yra labiau patenkinti gyvenimu.

Turbūt ne kartą jautėte, kad genetiškai paveldėtas grožis teikia įvairiapusės naudos, rašo „Business Insider“. Įgimtas grožis gelbsti meilės reikaluose, profesiniame gyvenime ir netgi skolinantis pinigų. Tad nenuostabu, kad gražūs žmonės yra labiau patenkinti gyvenimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo naujoje knygoje „Grožis atsiperka: patrauklūs žmonės yra sėkmingi“ ekonomistas Danielis Mamemeshas ieško sąsajų tarp išvaizdos ir ekonominės sėkmės.

REKLAMA

Knygos autorius galiausiai prieina išvadą, kad griežtas teisinis reguliavimas, kuris užkirstų kelią diskriminaciją grožio pagrindu, yra tiesiog būtinas.

Siūlome susipažinti su keletu rašytojo padarytų išvadų, kurios yra tampriai susijusios su asmens išvaizda ir pinigais.

1. Psichologų teigimu simetrija yra pagrindinis faktorius nulemiantis žmogaus grožį.

Kuomet kalba pakrypsta apie tai, kas yra gražu žmogaus akiai, tuomet tampa nebesvarbu kultūriniai, rasiniai ar amžiaus skirtumai. Patrauklus žmogus visiems bus patrauklus, nepaisant individualių vertinimo skirtumų.

REKLAMA
REKLAMA

2. Grožį galima įvertinti skalėje nuo 1 iki 5.

5 – pritrenkiančiai gražus žmogus;

4 – gerai atrodantis;

3 – vidutinis;

2 – neišvaizdus;

1 – negražus.

3. Geriausiai atrodančios moterys uždirba 8 proc. daugiau nei vidutinės išvaizdos darbuotojos, o dailiausi vyrai lenkia vidutiniokus 4 proc.

Savo ruožtu negražiausi žmonės uždirba mažiau negu vidutinės išvaizdos darbuotojai. Negražios moterys gauna 4 proc. mažiau negu vidutiniškai įvertintos kolegės, tuo tarpu tokie pat vyrai nuo savo kolegų atsilieka net 13 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Egzistuoja 5 proc. didesnė tikimybė, kad nepatraukli moteris nuspręs nedirbti.

Ši išvada paaiškinama gana paprastai. Jeigu moters apsisprendimui dirbti arba likti namie didžiausią reikšmę turi būsimų pajamų potencialas, tuomet didesnė tikimybė, kad tos moterys, kurios turi didesnę galimybę gauti geresnį atlyginimą įsilies į darbo rinką, o tos kurių derybinės galios dėl atlyginimo kuklesnės liks namų šeimininkėmis.

5. Teoriškai intelektinį darbą dirbantys asmenys neturėtų jausti šios diskriminacijos, tačiau tyrimas parodė, kad seksualiausi universitetų dėstytojai uždirba 6 proc. daugiau negu jų kolegos.

REKLAMA

6. Maža dalis tų asmenų, kuriuos įvertino kaip nepatrauklius, buvo labiau linkę padaryti turtinio pobūdžio nusikaltimus.

Vadinasi, prastą išvaizdą galima pritaikyti bent jau tam tikrose veiklose.

7. Išvaizda turi reikšmės visose profesijose.

Ši tiesa akivaizdžiausiai pasireiškia tokiose veiklos šakose kaip renginių vedimas, grožio industrija ar prostitucija. Gerai atrodančios gatvės prostitutės uždirba vidutiniškai 12 proc. daugiau negu jų kolegės. Aukštesnio negu vidutinio lygio palydovės nuo ne tokių išvaizdžių savo kolegių atsiplėšia dar labiau.

REKLAMA

Ta pati taisyklė galioje ir srityse, kurios neturėtų būti susijusios su grožiu. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad gražūs verslo administravimo magistrai gavo didesnes pirmąsias algas negu neišvaizdūs jų kolegos. Jaunoms moterims ši taisyklė negaliojo, tačiau prabėgus kuriam laikui ir čia išryškėjo atlygio skirtumas.

Netgi teisininko išvaizda gali nulemti jo profesinę karjerą. Didesnė tikimybė, kad simpatiškas teisininkas darbuosis bylinėjimosi skyriuje ir nuolat rodysis viešumoje, tuo tarpu kuklesni kolegos bus uždaryti tarp keturių sienų audito skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Matematika paprasta – gerai atrodantis asmuo per gyvenimą sukaups didesnį turtą.

Taigi, gražuoliukai uždirba geriau, greičiau kopia karjeros laiptais, jiems geriau sekasi įveikti užduotis ir smagiau gyventi. Gyvenimas tikrai nėra sąžiningas.

9. Gražiems žmonėms lengviau pasiskolinti pinigų, tačiau yra didesnė tikimybė, kad vėliau jie nebesugebės išsimokėti savo skolų.

Be to pastebėta, kad tokie žmonės susitaria dėl vidutiniškai žemesnių palūkanų.

10. Norite, kad jūsų įmonės pelnas padidėtų – samdykite neišvaizdžius žmones.

Kartą buvusio FED vadovo Alano Greenspano paklausė, kodėl jam priklausiusioje kompanijoje tarp darbuotojų dominavo moterys. Jis paaiškino labai tiesmukai. A. Greenspanas samdė moteris, nes jos atlikdavo tą patį darbą taip pat kokybiškai (arba net geriau) negu vyrai, tačiau jos tenkinosi mažesniu atlyginimu.

REKLAMA

Panašu, kad jaunoms kompanijoms labiau apsimoka samdyti moteris bei neišvaizdžius asmenis, nes tokiu atveju yra sutaupomos lėšos ir įgyjamas konkurencinis pranašumas. Savo ruožtu darbuotojai yra nusiteikę dirbti sunkiau ir daugiau dėl geresnio atlyginimo. Jei ši verslo filosofija įsigalės tuomet gražuoliukams gali ateiti rimtų išbandymų metas.

11. Santa Kruzas yra vienas iš miestų, kurio teisės aktai aiškiai gina negražių žmonių teises.

JAV egzistuoja ir daugiau tokių miestų: Urbana, Medisonas, Hovardo grafystė.

Mičigane ir San Franciske egzistuoja apsauga nuo diskriminacijos dėl ūgio ir svorio. Visiškai neseniai Vašingtono apygardoje buvo priimti antidiskriminaciniai teisės aktai, numatantys panašaus pobūdžio apsaugą įsidarbinant arba kylant karjeros laiptais, bei nuomojantis būstą arba gaunant paskolą.

REKLAMA

12. Kad ir kaip ironiškai tai beskambėtų, tačiau mados, meno ir grožio šalis Prancūzija yra neišvaizdžių žmonių rojus.

Prancūzijos įstatymai draudžia bet kokią diskriminaciją, kurios pagrindas yra žmogaus išvaizda.

13. Gražūs žmonės yra labiau patenkinti savo gyvenimu. 55 proc. gražių respondentų manė, kad jų gyvenimas yra geras.

Tuo tarpu tik 45 proc. neišvaizdžiausių respondentų galėjo nudžiuginti tokiu pat atsakymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų