• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pirmą kartą Lietuvoje surengta sertifikuota JAV prekybos misija pritraukė 47 Lietuvos ir JAV įmones. Į Vilnių iš JAV atvyko 11 JAV kompanijų delegacijos, o dar 5 bendrovių atstovai prekybos misijos metu su Lietuvos verslininkais bendraus virtualiai – naudodamiesi tiesioginių „Skype“ vaizdo konferencijų paslauga. Verslo galimybėmis Lietuvoje susidomėjo net 5 kompanijos, patenkančios į didžiausių JAV bendrovių sąrašą „Fortune 500“. Prekybos misijoje dalyvauja 31 Lietuvos bendrovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį šia proga surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvos respublikos ūkio ministras Rimantas Žylius, lietuvių kilmės JAV Kongreso narys Johnas Shimkus, JAV Komercijos departamento sekretoriaus asistentas Europai ir Azijai Juanas Verde, JAM ambasadorė Lietuvoje Anne E. Derse, Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas Tadas Vizgirda. Vėliau į misijos atidarymą atvyko ir premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Ūkio ministras Rimantas Žylius patikino, kad valdžios misija yra užtikrinti geras, tinkamas, saugias sąlygas verslui plėtoti. „Valdžia neturi persistengti skatindama verslą, bet turi sudaryti sąlygas. Dabar vyksta tinkamas žingsnis tokiam plėtojimui. JAV ir Lietuvos vyriausybių pastangomis turime sertifikuotą misiją, pagal kurią saugi rinkos ekonomikos šalis kviečia JAV verslą ateiti“.

Kaip puikaus bendradarbiavimo pavyzdį jis pateikė JAV kompaniją „Western Union“. „Pabrėžiu, kad mes turime ką pasiūlyti JAV verslui“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

R. Žylius teigė, kad JAV yra penkta šalis tarp daugiausiai investuojančių,  dešimta pagal eksportą į Lietuvą. Anot jo, Lietuvoje yra didelis neišnaudotas potencialas, bendradarbiaujant su pirma didžiausia pasaulio ekonomika.

Misijos atidarymo pradžioje buvo rodomas filmas, pristatantis Lietuvą. Jame aktorius Vytautas Rumšas kalbėjo apie Lietuvos privalumus ir vertybes, patraukliai papasakojo apie Lietuvos rinką.

Užlipęs ant pakylos Vyriausybės vadovas A. Kubilius pabrėžė, kad šios misijos Lietuva laukė 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmoji tokia misija įvyko prieš dvidešimt metų mums atkūrus nepriklausomybę. Atsiranda gera tradicija – misijos kas dvidešimt metų. Nors nesu toks geras aktorius, kaip Vytautas Rumšas, kuris puikiai pabrėžė Lietuvos privalumus, tačiau noriu pabrėžti, kad Lietuva ypatinga tuo, kad pas mus yra krepšinis, mes esame dinamiška šalis su aukštomis technologijomis ir esame jauna demokratija, kuri kartais būna labai romantiška savo siekiuose“, - tikino premjeras.

Taip pat jis paminėjo, kad Lietuva labai stipriai kentėjo nuo krizių, o jis turi įprotį tapti premjeru, kai Lietuvoje krizė, tačiau mūsų šalis tikrai gali parodyti, kaip moka atsigauti.

REKLAMA

„Mūsų strateginė padėtis yra labai svarbi – mes esame kryžkelėje tarp rytų ir vakarų, aplink mus yra daugybė įdomių rinkų“, - pabrėžė A. Kubilius.

Ministro pirmininko nuomone, tokios JAV kompanijos kaip Barclays, Western Union, IBM, kartą priėmusios sprendimą investuoti į Lietuvą, pasielgė labai protingai.

Misijos idėjos autorius JAV Komercijos departamento sekretoriaus asistentas Europai ir Azijai Juanas Verde sakė, kad ši prekybos misija žymi naujo JAV ir Lietuvos prekybinių santykių skyriaus pradžią. „Per ateinančius 5-10 metų mes išvysime naujų produktų, naujų pramonės šakų ir daugiau darbo vietų mūsų šalyse. Tai bus šios prekybos misijos metu suburtų Lietuvos ir JAV kompanijų partnerystės ir bendradarbiavimo vaisiai“, – teigė J. Verde.

REKLAMA

JAV Komercijos departamento atstovas tikino, kad ši prekybos misija atveria naujas galimybes JAV kompanijoms visame pasaulyje. Buvo pasirenkamos didesnės šalys: šiais metais buvo organizuotos prekybos misijos į Rusiją, Turkiją, Vokietiją, Didžiąją Britaniją. „Misija su Lietuva svarbi, nes pažymi naują požiūrį ir strategiją. Mes manome, kad svarbu įžengti į naujas mažesnes rinkas. Lietuva labai įdomi, o mūsų bendradarbiavimas suteiks galimybes kurti bendras įmones.“, - kalbėjo J. Verde.

Taip pat jis pabrėžė, kad bendradarbiavimas su Lietuva reiškia ne tik ryšį su Vakarais, jis nutiesia tiltą į rytus ir suteikia puikią galimybę užmegzti ryšius su Baltarusija, Rusija, Skandinavijos valstybėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo manymu, Lietuva yra puiki vieta verslo plėtojimui, nes tai daugiakultūrinė, daugiakalbė valstybė, kurioje Vyriausybė vykdo palanką politiką, kviesdama investuotojus.

„Esu tikra, kad ši misija aiškiai parodys egzistuojančias JAV verslo galimybes Lietuvoje, o Lietuvos – JAV, todėl jau dabar nekantriai laukiu misiją lydėsiančio aktyvaus ekonominio bendradarbiavimo tarp mūsų tautų, – sakė JAV ambasadorė Lietuvoje J.E. Anne E. Derse. – JAV ambasada Vilniuje džiaugiasi galėjusi prisidėti prie JAV Komercijos departamento ir Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje rengtos misijos. Man taip pat labai džiugu, kad oficialią misijos delegaciją lydėjo JAV Kongreso narys Johnas Shimkus“.

REKLAMA

Su Lietuvos verslo sąlygomis ir jo galimybėmis mūsų šalyje susipažinti atvyko vienos didžiausių pasaulyje energetikos bendrovių „GE Energy“, silicio ir silikono produktų gamintojos „DOW Corning“, JAV energijos sektoriaus bendrovės „Exelon Nuclear Partners“, inžinerinių sprendimų ir statybos kompanijų „KBR“ bei „URS Scott Willson“ atstovai. Misijoje taip pat dalyvaus „Sutherland Global Services“, „US High Speed Rail“, „Profile Products“, „Multiplast Systems“, „Invenergy“, „Indy Power Systems“, „Tecta Solar“, „Granherne“, „Green Earth Data“, „Krieg DeVault“ ir „NEATech“ bendrovių atstovai.

REKLAMA

Misijoje užsiregistravo 31 Lietuvos bendrovė, ieškosianti JAV verslo partnerių. Tai Lietuvos lazerių technologijų gamintoja „Altechna“, Baltijos šalyse pirmaujanti IT paslaugų tiekėja „Baltic Data Service“, visuomeninis elektros tiekėjas „Lesto“, IT sprendimų lyderė „Alna Group“, mašinų ir metalinių konstrukcijų gamintoja „Umega“, elektros energijos gamintojos „Renerga“ ir „E energija“, Lietuvos vėjo energetikų asociacija ir kitos.

Prekybos misijos metu JAV bendrovių atstovams bus pristatytos investavimo ir verslo plėtros Lietuvoje perspektyvos. Be to, mūsų šalyje jau įsitvirtinusių JAV įmonių atstovai misijos metu pasidalins savo patirtimi ir pastebėjimais apie Lietuvos verslo kultūrą ir čia atsiveriančiomis galimybėmis. Misijos metu daugiausiai laiko bus skiriama tiesioginiams Lietuvos ir JAV verslininkų susitikimams, kuriuose abiejų valstybių verslo atstovai turės galimybę susipažinti ir aptarti bendradarbiavimo perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją sertifikuotą JAV prekybos misiją organizuojantys Amerikos prekybos rūmai Lietuvoje siekia, kad misijos pabaigoje būtų sudaryti konkretūs prekybos sandoriai tarp misijoje dalyvavusių JAV ir Lietuvos kompanijų. Be to, Lietuvos ir JAV vyriausybės yra skatinamos bendradarbiauti ir šalinti kliūtis, kylančias abiejų šalių įmonėms, norinčioms patekti į šias rinkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų