• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje užfiksuota dešimt atvejų, kai lėktuvų pilotai pastebi nuo žemės nukreiptą lazerio šviesą.

REKLAMA
REKLAMA

Civilinės aviacijos administracija jau kreipėsi į Teisingumo ministeriją su prašymu sugriežtinti atsakomybę už lazerių panaudojimą prieš lėktuvus. „Žinoma, neįmanoma uždrausti prekiauti lazerinėmis rodyklėmis, žaislais, tačiau galima apriboti jų galingumą. Kaip žinia, lazerio spindulys, paleistas iš tokio prietaiso, matosi per tris kilometrus. O juk lėktuvai tūpia maždaug 300 metrų aukštyje“, - portalui www. balsas.lt sakė Valstybės įmonės „Oro navigacija“ generalinis direktorius Algimantas Raščius.

REKLAMA

Įmonės vadovas džiaugėsi, jog Lietuva ne Amerika, kur per metus fiksuojama apie 30 tūkstančių pilotų akinimo atvejų: „Lietuvoje dar tik dešimt užfiksavome. Apie įvykį pranešam policijai. Manau, jeigu žiniasklaida nebūtų apie tai rašiusi, tie, kas žaidžia su lazeriniais prietaisais, neturėtų stimulo dar kartą tai daryti. Be to, visur pabrėžiama, jog baudžiamosios atsakomybės galima išvengti. Tuo tarpu rusai jau priėmė pataisas Baudžiamajame kodekse dėl griežtos bausmės“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A.Raščiaus, pastarosiomis dienomis nukentėjo „Estonianair„ bei „Small planet airlines“ pilotai. Pirmosios aviakompanijos lėktuvas skrido iš Stokholmo ir leidosi  Vilniaus oro uoste maždaug 300 metrų aukštyje.

Antros aviakompanijos lėktuvas skraidino keleivius iš Antalijos.

Pilotai pranešė Skrydžių valdymo centrui, jog mato į lėktuvus nukreiptą neaiškios kilmės šviesos spindulį.  Tokie spinduliai, kaip ir kiti trikdžiai, blaško pilotų dėmesį. Ypatingai, lėktuvui išnirus iš debesų. Iš netikėtumo lakūnas gali padaryti klaidą, kurios pasekmės prives prie tragedijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Liepkalnio gatvės rajonas mums seniai kelia nerimą, mat ten nuolat leidžiami kiniški žibintai su šviesomis arba balionai, šaudomi fejerverkai. Dabar ten žaidžia, kaip mes manome, vaikai, kurie prisipirko prietaisų", - įsitikinęs A.Raščius.

Pasak jo, trukdo oro navigacijai ir per ryškios šviesos: „Kartą Kaune pernelyg apšviesta gatvė suklaidino lakūną, maniusi, jog tai tūpimo takas. Madride, pavyzdžiui, oro uosto prieigose apšvietimo ryškumas sumažintas".

Prieš Kalėdas Civilinės aviacijos adminiostracija įspėjo vieną prekybos centrą dėl pernelyg galingo lazerio, paleisto nuo parduotuvės stogo.

REKLAMA

Dabar policija ieško asmenų, kurie galėjo žaisti su lazeriniais prietaisais. Žinoma, jog atvejai užfiksuoti Liepkalnio ir Zarasų gatvių rajone. Ar pareigūnai apklaus pilotus, kol kas nenuspręsta.

Taip pat skaitykite:

Policijos patruliai sučiupo jaunuolius, įtariamus „lazeriniu terorizmu“ Vilniuje

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų