• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną vasarą, prieš sutikdamos naujus mokslo metus, mokyklos daugiau ar mažiau atnaujinamos. Tačiau ne visada tą pavyksta padaryti laiku. Šiemet didžiausia problema dėl Panevėžio Kazimiero Paltaroko gimnazijos remonto.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš sutikdami moksleivius rugsėjo 1-ąją mokyklų vadovai neretai suka galvas, kaip greičiau užbaigti visus remonto darbus, kad mokiniams pamokų metu nereikėtų klausytis grąžtų ar kvėpuoti statybos dulkėmis ir dažais. Daugelyje remontuojamų Panevėžio miesto ir rajono mokyklų šiemet remonto darbai bus baigti laiku.

REKLAMA

Likviduoja avarijas

Panevėžio miesto savivaldybės Statybos ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Andrius Aukštakalnis teigė, kad šiemet labai didelių remontų nevyksta – remontuojama, kur būta avarinių situacijų ir dėl jų kreiptasi į Savivaldybę: šešiose mokyklose tvarkomi stogai, pro kuriuos bėga vanduo. Keturios dar laukia. Pasak vedėjo, jei vanduo sunkiasi viename korpuse, sutvarkoma ne tik probleminė vieta, bet ir viso korpuso stogas – kad kitais metais vėl nereikėtų sugrįžti. Taip pat maždaug 15 miesto mokyklų tvarkomi vandentiekio ir kanalizacijos tinklai – kur būta avarijų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Aukštakalnio, mieste renovuotos tik kelios mokyklos, o kitos rimtesnio remonto nemačiusios nuo pastatymo. Tiesa, kai kuriose langai pakeisti.

Tad nors ir po truputį, bet stengiamasi sutvarkyti.

Šiemet didžiausias mieste mokyklų remontas vyksta Kazimiero Paltaroko gimnazijoje. Šis projektas įgyvendinamas europinėmis lėšomis. Jo vertė – apie 3 mln. litų. Pasak vedėjo, šiemet tai vienintelė mokykla, kurioje vyksta tokio masto šiltinimo ir energijos taupymo priemonių diegimo darbai. Kitos dar laukia eilėje.

Stabdo klaidos?

A. Aukštakalnio teigimu, remonto darbai Kazimiero Paltaroko gimnazijoje iki rugsėjo nebus baigti. Įstaigos direktorė Gražina Gailiūnienė penktadienį teigė atostogaujanti ir nenorinti komentuoti. Kartu užsiminė, kad pirmadienį eisianti į susitikimą su miesto Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotoja Janina Gaidžiūnaite, kaip būtų galima paspartinti darbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį gimnazijoje netikėtai apsilankęs miesto meras Povilas Vadopolas teigė pakraupęs dėl to, ką išvydo. Jo teigimu, didžiausia bėda, kad pastatas nebus suremontuotas iki rugsėjo 1-osios.

„Čia ir yra didžiausia problema“, – sakė dėl mokytojų darbo ir mokinių mokymosi sąlygų nuogąstaujantis meras.

Jo teigimu, mokykloje dar tik pradėti dėti nauji langai, keičiama elektros instaliacija, atliekami kiti dideli darbai, ir visa tai vyksta ne kuriame nors korpuse, o visuose aukštuose.

„Duok Dieve, kad iki rugsėjo būtų įpusėję. Turėsime imtis visų priemonių, kad darbai vyktų kuo greičiau“, – kalbėjo P. Vadopolas.

REKLAMA

Mero teigimu, bėda ta, kad labai užsitęsė pasiruošimas renovacijai: projektas buvo padarytas prieš porą metų, vėliau vėl perdarytas. Jo teigimu, statybininkams kyla daug neaiškumų. Pavyzdžiui, įstrigęs lifto įrengimas – esą projekte nurodyta ne taip, kaip turėtų būti.

„Yra daug nesklandumų, vilkinančių darbus. Labai daug sugaištama dėl projektuotojų klaidų“, – apie netenkinančius darbų tempus kalbėjo meras.

Kreipsis į politikus

P. Vadopolas teigė kalbėsiąs su miesto politikais, kad tie darbai būtų kuo greičiau atlikti. Jo manymu, jei statybininkai dirbtų dieną, naktį ir be poilsio dienų, darbus atliktų, tačiau tai kainuotų dvigubai.

REKLAMA

„Neįmanoma iki rugsėjo 1-osios užbaigti. Liko tik 26 dienos, – penktadienį kalbėjo meras. – Juolab kad tam reikia papildomų lėšų.“

Ir jų, P. Vadopolo manymu, reikėtų ne taip ir mažai. Jis tikėjosi, kad Tarybos nariai pritars jų skyrimui, ir tikino siūlysiantis jiems patiems nuvykti į gimnaziją ir viską apžiūrėti – matomas vaizdas geriau atskleistų situaciją nei tai, kas rašoma popieriuose.

Mero manymu, labai keistai atrodytų, jei būtų tvarkoma tik gimnazijos išorė, o viduje viskas būtų palikta taip, kaip buvę. P. Vadopolas manė, kad tokiu atveju būtų gėda svečiams sakyti, jog mokykla renovuota, o viduje nebūtų to matyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų ieškoti pinigų, kad bent iš dalies ir vidaus apdaila būtų padaryta, kad nors šiek tiek padoriau atrodytų“, – kalbėjo jis.

Apskritai, mero teigimu, situacija tragiška ne vien šioje mokykloje, bet ir kitose švietimo įstaigose, įskaitant ir ikimokyklinio ugdymo.

„Rajonas susitvarkė, kitos savivaldybės taip pat, tik Panevėžys nuskriaustas. Tiek centrinė, tiek vietos valdžia nuskriaudė“, – įsitikinęs P. Vadopolas.

Tikisi, kad spės

Panevėžio rajone šią vasarą bene didžiausi darbai vyksta tik dviejose rajono mokyklose – remontuojama Smilgių vidurinės mokyklos katilinė ir rekonstruojama Raguvos gimnazija. Likusiose mokymo įstaigose remontai smulkesni.

REKLAMA

Raguvos gimnazijos direktorės pavaduotojas administracijos ir ūkio reikalams Algis Valiukas sakė, kad statybininkai visus darbus žadėjo baigti iki rugsėjo 1-osios, tačiau ar taip ir bus, dar nežinoma. Jo duomenimis, stringa finansavimo klausimas ir neturima, iš ko pirkti medžiagų. Nepaisant to, manoma, kad tai laikinas dalykas. Tuo labiau kad ir darbų likę ne per daugiausia. Labiausiai gimnazijai rūpi, kad būtų baigtas tvarkyti pradinių klasių korpusas. „Tikėsimės iki paskutinės dienos, kad baigs laiku. Žadėjo, kad pradinių klasių korpusą atiduos eksploatuoti, o išorės darbus gali tvarkyti ir po rugsėjo“, – sakė A. Valiukas. Darbai dar nebaigti rytinėje gimnazijos pusėje. Taip pat dar yra likusių ir cokolinio aukšto apšiltinimo darbų.

Daiva Savickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų