• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu tik pradedate domėtis investavimu, žodžiai „meškos“ ir „buliai“, nors ir intriguoja, turbūt nieko jums nesako. Vis dėlto tai - vieni svarbiausių investavimo simbolių, kuriais dažnai iliustruojami įvairūs pranešimai ir rinkų informacija. Puolantis bulius lengviausiai atpažįstamas kaip Volstryto – pagrindinio JAV finansų rajono - simbolis.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kur atsirado buliai ir meškos?

Šie terminai atkeliavo iš Jungtinių Amerikos valstijų - tų laikų, kai medžiotojai prekiaudavo lokių kailiais, nors paties lokio dar nė nebuvo sumedžioję. Jie tikėdavo, kad šiandien galima parduoti kailius geresne kaina nei tuomet, kai jau iš tikrųjų turės prekę savo rankose. Taigi, makleriai, kurie pardavinėdami akcijas mano, kad jų kaina ateityje kris, buvo praminti meškomis arba lokiais. Antrasis simbolis - bulius - natūraliai atsirado kaip priešingybė lokiui. 18 a. Amerikoje buvo labai populiarios bulių ir lokių kovos, tad buliais vadinami investuotojai, besielgiantys priešingai nei meškos.

REKLAMA

Bulių ir meškų terminus galima pritaikyti tiek apibūdinant visos rinkos situaciją, tiek išsakant individualų požiūrį į rinkas. Pavyzdžiui, jeigu makleris ar investuotojas sako, kad artimiausiu metu vyraus buliai, vadinasi, tikima, kad akcijų rinkos turėtų augti, tačiau jeigu kalba pasisuka apie meškas - laukiama nuosmukio.

Kol optimistiškai nusiteikusių investuotojų skaičius viršija pesimistų skaičių - buliai laimi prieš meškas -  akcijų rinkos paprastai akivaizdžiai kyla. Toks laikotarpis vadinamas bulių rinka. Nuotaikoms pasikeitus ir vyraujant pesimizmui, karaliauja meškos, o akcijų rinkose prasideda nuosmukis. Taigi, investuotojai džiaugiasi, kai ateina buliai, ir laukia jų sugrįžtant vos tik pasirodžius meškoms.

REKLAMA
REKLAMA

Bulių ir meškų kova vyksta nuolatos, ir rinkos periodiškai keičia viena kitą. Statistika rodo, kad akcijų augimo laikotarpiai paprastai būna gerokai ilgesni nei nuosmukio, tad galima konstatuoti, kad buliai laimi.

Darius Kuzmickas, Danske banko Investavimo ir taupymo paslaugų departamento direktorius

Jums rūpimus klausimus galite užduoti Dariui Kuzmickui el.p. [email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų