• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogiškųjų išteklių konsultacinė kompanija „ECA International“ paskelbė dešimt pasaulio miestų, kuriuose brangiausia gyventi.

REKLAMA
REKLAMA

2011 metų sąrašas sudarytas ištyrus 400 miestų pagal tai, kiek iš JAV atvykusiam darbininkui kainuotų kasdienių maisto produktų krepšelis, drabužiai ir buities prekės. Tyrime neįskaičiuotos būsto kainos, išsilavinimo mokesčiai, kuriuos paprastai užsienio kompanijų darbuotojams finansuoja patys darbdaviai.

REKLAMA

10. Bernas, Šveicarija

Šveicarijos sostinėje Berne įsikūrusios ne tik kelių didžiausių vietos kompanijų „Rolex“, „Toblerone“, „Swisscom“ ir „The Swatch Group“ būstinės, bet ir JAV bendrovių „eBay“, „Cisco“ ir „Ingram Micro“ padaliniai. Bernas verslo aplinkoje populiarus dėl mažų mokesčių ir liberalių darbo santykių.

9. Kobė, Japonija

Japonija yra vienintelė Azijos šalių atstovė, kurioje prekių kainos, palyginti su ankstesnio tyrimo rezultatais, sumažėjo, tačiau šios šalies miestai vis dar yra vieni brangiausių pagal pragyvenimo lygį iš užsienio atvykstančioms kompanijoms. Aukštą pragyvenimo lygį lemia kylanti vietos valiutos jenos vertė ir brangios kasdienės prekės bei paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA

8. Ženeva, Šveicarija

Ženeva įsikūrusi prancūziškai kalbančioje šalies dalyje, laikomas pasaulio diplomatijos centru. Šiame mieste savo kompanijų būstines turi daugelis Jungtinių Tautų Organizacijų, taip pat Pasaulinė prekybos asociacija. Ženevoje įsikūrę Raudonojo Kryžiaus ir Pasaulinio ekonomikos forumo biurai.

7. Luanda, Angola

Angolos sostinė Luanda tarptautines kompanijas traukia turtingais gamtos ištekliais. Šalis garsėja ir kitomis gėrybėmis, tokiomis kaip kavos, deimantų, cukraus, geležies ir druskos gavyba. Skaičiuojama, kad metų sporto klubo abonementas Luandoje kainuoja 2,5 tūkst. JAV dolerių, o plaukų kirpimo paslaugos įkainiai prasideda nuo 150 JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Ciurichas, Šveicarija

Nepaisant mažų mokesčių tarifų, Ciurichas reitinguojamas kaip šeštas pagal brangumą miestas iš JAV atvykstantiems darbuotojams. Pagrindinė priežastis – itin spartus Šveicarijos valiutos franko kilimas. Per pastaruosius metus jo vertė padidėjo 27 proc. palyginti su JAV doleriu.

Ciurichas laikomas Šveicarijos verslo centru. Jame įsikūrusios svarbiausios šalies finansinės institucijos, tokios kaip „Credit Suisse“, „Julius Baer“ ir UBS.

5. Jokohama, Japonija

Jokohama yra antras pagal dydį Japonijos miestas, garsėjantis kaip komercijos centras. Jis laikomas ekonomiškai stipriu dėl biotechnologijų, puslaidininkės elektronikos ir laivybos pramonės. Automobilių gamintojas „Nissan“ ir informacinių technologijų milžinas „Fujitsu Semiconductor“ yra perkėlę savo būstines į Jokohamą.

REKLAMA

4. Stavangeris, Norvegija

Naftos telkinio Šiaurės jūroje atradimas šeštajame dešimtmetyje pavertė Norvegijos miestą Stavangerį šalies naftos sostine. Daugiau kaip 50 energetikos kompanijų šiame mieste turi savo būstines. Dėl šios priežasties daugelis JAV naftos ir dujų kompanijų darbuotojų yra persikėlę gyventi į šį Norvegijos miestą. Skaičiuojama, kad maisto kainos visoje Norvegijoje yra maždaug 50 proc. didesnės už euro zonos vidurkį, o tarp brangiausių šalies produktų yra mėsa, cukrus ir grūdų produktai.

3. Nagoja, Japonija

Nagoja žinomas kaip vienas dinamiškiausių Japonijos regionų, jame įsikūrusi dauguma automobilių ir aviacijos pramonės kompanijų. Nagojoje savo būstines turi ir didieji automobilių gamintojai „Toyota“ ir „Honda“.

REKLAMA

2. Oslas, Norvegija

Oslas brangiausių miestų rinkimuose užima antrą vietą jau šešerius metus iš eilės. Pagrindinė priežastis, lemianti tokį aukštą miesto reitingą, yra šalies valiutos kronos stiprumas ir Norvegijos sugebėjimas išlaikyti stiprią ekonomiką net ir per pasaulinę ekonomikos krizę. Osle įsikūrusios ir didžiausios pasaulio laivybos kompanijos.

1. Tokijas, Japonija

Tokijas tyrime paskelbtas brangiausiu 2011 metų pasaulio miestu. Jame bilietas į kiną vidutiniškai kainuoja 24 JAV dolerius, o kilometras taksi įkainotas 8 JAV doleriais. Pasaulio finansų centru tituluojamoje Japonijos sostinėje įsikūrę didžiausi pasaulio investiciniai bankai, draudimo kompanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų