• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiscali kaimelis, tai archeologinė, Sardinijos saloje, Italijoje, esanti vieta. Jis buvo įsikūręs mažame, 518 metrų aukščio Tiscali kalne tarp Supramonte de Dorgali ir Supramonte de Oliena kalnų. Kalnas yra didelėje karstinėje dauboje, kurios viduje yra buvusio kaimo liekanos, jos siekia Nuraghe vadinamą periodą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuraghe kultūra - viena ryškiausių bronzos amžiaus kultūrų, gyvavusių Sardinijoje.  Ši kultūra atsirado ankstyvajame bronzos amžiuje, maždaug 1700 m.pr.Kr. Kultūros pavadinimas kildinamas iš jai būdingiausio statinio – kūgio formos bokšto su apvaliomis patalpomis, įrengtomis viena virš kitos.

REKLAMA

Pasiekus aukščiausią šių bokštų statymo lygį, patalpos pradėtos jungti  spiraliniais laiptais. Tvirtovės, kurias sudarydavo tokie bokštai ir šalia jų išsidėsčiusios gyvenvietės, ir buvo vadinamos nuraghe.

Visi šios kultūros statiniai buvo statomi iš įvairaus dydžio  akmenų, nenaudojant jokios rišamosios medžiagos. Nuraghe konstrukcijų sudėtingumo laipsnis smarkiai varijavo, matyt, priklausomai nuo paskirties ar svarbos – nuo vienišo bokšto iki taisyklingos tvirtovės su keliais bokštais kampuose, vidiniu kiemu ir vandens šuliniu.

REKLAMA
REKLAMA

Esama daugybės nuomonių dėl minėtų konstrukcijų funkcijos, tačiau pastaruoju metu archeologai sutinka, kad nuraghe buvo civilinės ir karinės paskirties statiniai, skirti teritorijų kontrolei ir gynybai. Sardinija yra vienintelė vieta, kurioje randami šie statiniai.

Minėtoje Tiscali gyvenvietėje yra apie 40, daugiausiai kūgio formos statinių. Gyvenvietė padalinta į dvi dalis ir pastatyta ant daubos kraštų. Nors didžioji dalis šių statinių jau apgriuvę tačiau vis dar galima įžvelgti pamatus ir buvusio miesto planą. Šiandien  šios vietos būklė yra sunki dėl 900 - ųjų metų pradžioje čia plūdusių keliautojų, kurie ją nuniokojo ieškodami ir tikėdamiesi rasti kokių nors vertybių, tačiau deja, nieko neradę, jie tik niokojo architektūrinį paminklą.

Iki šių dienų šio kaimo istorija lieka paslaptimi, be to čia stovėjusių namų statymo technika labai skiriasi nuo kitų, to pačiu  Nuraghe periodu statytų namų. Spėjama, kad tai susiję su romėnų užkariavimais. Kaip liudija Viduramžių liekanos, rastos kaimelyje, ši vieta nebuvo apleista, tai liudija ir apskritos įdubos centre esantis nedidelis ąžuolų ir maumedžių miškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų