• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išžaginimo istorija priėjo aklavietę

Nuo teisėsaugos 10 metų slapstęsis vilkaviškietis, įtartas dėl nepilnametės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo, pernai buvo surastas užsienyje, pargabentas į Lietuvą ir... išteisintas.

REKLAMA
REKLAMA

Orgijos griuvėsiuose

Viename kaime netoli Vilkaviškio gyvenančios dvi bendraamžės draugės ir šiandien dažnai pasikalba abiem skaudžia tema. Nors praėję lygiai dešimt metų, nors abi sėkmingai ištekėjo ir augina vaikus, praeities faktas neleidžia šioms jaunoms moterims jaustis laimingoms.

REKLAMA

„Tada buvome dar nepilnametės, abi neturėjusios lytinių santykių, tikrai niekas mūsų blogai necharakterizavo, o vieną naktį – trijų žagintojų išpuolis! – pasakojo viena iš nukentėjusiųjų. – Kiekvienai – po tris niekšus suaugusius vyrus! Nei mes buvome pažįstamos su jais, nei vakarojome kartu, nei siuntėme kokius nors gundymo ženklus. Mus jie tada tik sutiko naktį gatve einančias iš šokių... Kraupu prisiminti“.

REKLAMA
REKLAMA

Ir šios jaunos moters interesus teisme gynusi advokatė marijampolietė Vilija Jurčikonienė „Akistatą“ patikino, kad tikresnio išžaginimo nebūna: moksleivės buvo užpultos ir nutemptos į buvusios parduotuvės griuvėsius, ten – palaužtos bauginimais, jėga ir išžagintos.

Nukentėjusiųjų teigimu, tąkart jas buvo užpuolę keturi vyrai. Du iš jų jiedvi pažinojo iš matymo kaip vietos gyventojus. Kiekvieną merginą išžagino trise: du – abi merginas, o du kiti – po vieną jų. Vienas kitą tie nusikaltėliai vadino tik pravardėmis – Mėnuliu, Dunce, Stogu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po to įvykio dar ilgai gyvenome labai neramiai, – neslėpė Greta (vardas pakeistas). – Žinia akimirksniu išplito po miestelį – bendramoksliai iš mūsų tyčiojosi, pirštais badė, atvirai vadino visokiomis, apkalbėdavo“.

Bausmė – tik vienam

Šis nusikaltimas įvykdytas 2000-ųjų rugsėjo pradžioje. Po vidurnakčio iš šokių namo einančias abi moksleives užkalbinę ir į griuvėsius nusitempę keturi jauni vyrai buvo įsitikinę – mergaitės prigąsdintos nesiskųs. Jeigu ne, girdi, būsiančios išvežtos į Vokietiją ir parduotos kaip prostitutės.

REKLAMA

„Galėjome išvis būti negyvos, – sakė nukentėjusiosios. – Jeigu būtume dar aktyviau pasipriešinusios, jie būtų mus žiauriai sumušę. Be to, kai vis dėlto pavyko pabėgti, teko nušokti nuo tų aukštų blokų griuvėsiuose – galėjome ir užsimušti. Mes ir prašėme neliesti, ir verkėme, ir sakėme, kad esame nepilnametės – jie nieko nepaisė, tik siekė savo, draskė. Ten, prie blokų, ant krūmo, beliko pakibusios vienos iš mūsų pėdkelnės“.

Siaubo valandas išgyvenusios tvarkingų šeimų dukros, palaikomos namiškių, tuokart nepabūgo kreiptis į policiją. Greitai pavyko nustatyti tik du įtariamuosius. Kiti du liko nenustatyti iki šiol. Tiesa, pačios nukentėjusiosios linkusios ir juos nurodyti, tik vienas dabar jau miręs, o kitas kategoriškai neigė kaltinimus, ir kriminalistams nepavyko surasti pakankamai įkalčių.

REKLAMA

Po įvykio praėjus 7 mėnesiams, vienas iš žagintojų buvo nuteistas už tai, kad išžagino abi nepilnametes – Vilkaviškio teismas Dainių Naujoką, pravarde Mėnulis, nuteisė kalėti 10 metų. Nuteistasis, jo skundus išnagrinėjus visų pakopų teismuose, švelnesnės bausmės nesulaukė. Vadinasi, jo kaltė buvo įrodyta, merginų parodymai pripažinti neginčijama tiesa. Šiandien D. Naujokas jau vėl laisvėje.

Visai kitaip pasisuko tąkart antro nustatyto įtariamojo likimas. Šis, Almantas Mekionis (tada buvo 23 m.), labai greitai paspruko į užsienį. Buvo paskelbta jo paieška. Ir nukentėjusiosioms, ir teisėsaugininkams atrodė, kad belieka įtariamąjį surasti, ir jis bus pasiųstas už grotų paskui bendrininką D. Naujoką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikalto užsienyje

A. Mekionis, nevedęs, anksčiau neteistas vyras, sugebėjo gyventi slapstydamasis 10 metų. Tik neseniai jis įkliuvo Ispanijoje vietos policijai, kai buvo sulaikytas vairuojantis automobilį su svetimais dokumentais. Išsiaiškinus, kas jis yra iš tiesų, ir sužinojus, kad jo ieško Vilkaviškio policija, A. Mekionis buvo pargabentas į Lietuvą ir kurį laiką laikytas už grotų.

Tuomet dar sužinota, kad jis Ispanijoje 2009-ųjų sausį buvo nuteistas 4 metus kalėti už tai, kad dėl neatsargaus savo elgesio pražudė kitą žmogų. Kadangi kaltininkas dar iki nuosprendžio Ispanijoje kurį laiką kalėjo, dabar jis lygtinai paleistas. Ilgiau nelaikytas už grotų A. Mekionis ir dėl įtariamo senojo išžaginimo – teismo dienos jis laukė būdamas laisvėje. Beje, dirbdamas virėju vienoje bendrovėje.

REKLAMA

Sulaukė išteisinimo

Bylą dėl nepilnametės Gretos išžaginimo neseniai išnagrinėjo Marijampolės teismas. A. Mekionis buvo kaltinamas tik dėl vienos merginos, nes kita – Kristina (vardas pakeistas) – tikino, jog šis vyras prie jos tą košmarų naktį išvis nelindo – ją žagino kiti trys iš agresyviųjų ketverto. Paradoksas: pats A. Mekionis, pripažinęs, kad jis tą naktį tikrai dalyvavęs „griuvėsių įvykyje“, teismą įtikinėjo, jog tąsyk jis draugų nesekęs, prie jų nestovėjęs, o pats atokesnėje vietoje turėjęs lytinius santykius būtent su... Kristina. Tik jai esą būtų negarbinga dėl to skųstis teismui, nes intymių malonumų, girdi, siekę abipusiu noru.

REKLAMA

Kadangi Kristina išvis kategoriškai ginčijo šį faktą ir sakė esanti tikra, kad nei praėjęs laikas išblukino jos prisiminimus, nei baimė, pamačius žagintoją, verčia kalbėti kitaip, įtarimai A. Mekionio dėl šios merginos dabar nebepersekioja.

O dėl Gretos išžaginimo A. Mekionis irgi išsisuko. Bylą išnagrinėjusi Marijampolės teismo teisėja Vilma Gadiškienė nutarė, kad surinktų įrodymų nepakanka šio teisiamojo kaltei įrodyti.

Išteisinamąjį nuosprendį lėmė ne viena detalė. Pirma, pats teisiamasis kaltę neigė, nors negalėjo įtikinamai paaiškinti, kodėl tuoj po įvykio pabėgo iš Vilkaviškio dešimčiai metų ir naudojosi svetimais dokumentais, jeigu buvo niekuo dėtas. Antra, Greta teisme jau negalėjo kategoriškai teigti, kad ją išžagino būtent A. Mekionis. Mat ji tvirtino, kad ją išniekino šis vyras, pravarde Duncė. Tačiau teisme buvo paneigta, kad kas nors A. Mekionį vadindavo Dunce. Duncė – visai kitas asmuo. Šio kaltė dėl minėtų merginų išžaginimo neįrodyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečia, ekspertai negalėjo tiksliai atsakyti, ar ant Gretos drabužių tąkart rasti spermos pėdsakai yra įtariamojo A. Mekionio, mat specialistai paaiškino, kad jau aštunti metai, kai tokie tyrimai atliekami nauja, kitokia metodika. Esą reikėtų iš naujo išskirti ant merginos drabužių tąkart aptiktos spermos DNR, bet kad patys drabužiai... jau sunaikinti.

Svetimkūnio mįslė

Kai jau pirmieji taškai šioje A. Mekionio kaltinimo ir išteisinimo istorijoje sudėlioti, belieka pridurti, kad teisme kaltinimą palaikęs Marijampolės prokuroras Saulius Striauša nuosprendį apskundė. Priešingai nei bylą išnagrinėjusi teisėja, jis įsitikinęs, kad A. Mekionio kaltės įrodymų pakako, todėl siūlė paskirti 8 metų laisvės atėmimo bausmę. To prokuroras toliau siekia jau parašytu skundu Kauno apygardos teismui. Skundą įteikė ir nukentėjusios Gretos advokatė.

REKLAMA

Beje, galbūt pikantiškai nuskambės viena šios istorijos detalė. Vienas iš įtariamųjų yra dirbtinai „patobulinęs“ savo varpą – jau daug metų gyvena su svetimkūniu joje. Teisėsaugininkams, suinteresuotiems tyrimo sėkme, atrodė, kad šis faktas padės nustatyti tikrąjį Gretos žagintoją – merginos esą turėtų atsiminti, ką kadaise pamačiusios ar pajutusios. Dėl to specialistai akylai apžiūrėjo įtariamojo „objektą“ ir pateikė išvadas. Vis dėlto merginos tikino skirtingai: ta, kuri prisiminė išskirtinį požymį, nurodė ne tą vyrą, kuris įtariamas jos išžaginimu, o kita sakė nebeprisimenanti. Taip šis tikėtinas įrodymas greitai subliuško.

„Galiu pasakyti tik tiek: Gretos žagintojui pavyko taip suklaidinti teismą, kad dabar nustatyti tikrąją tiesą išties sunku, – savo nuomonę dėstė merginos advokatė V. Jurčikonienė. – Bet mes tos tiesos dar paieškosime“.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų