• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija penktadienį uždegė žalią šviesą Kroatijai: šalis Europos Sąjungos nare taps 2013-ųjų viduryje. Tai esminis lūžis Balkanų regiono istorijoje. „Šiandien istorinė diena Kroatijai ir Europos Sąjungai, – sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose-Manuelis Barroso. – Norėčiau pasveikinti Kroatijos žmones. Tapimas Europos Sąjungos tautų šeimos nare – labai didelis pasiekimas“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip informuoja AFP, J. M. Barroso pabrėžė, kad Kroatija sėkmingai atlaikė sudėtingą šešerius metus trukusį derybų procesą. Šalis taps 28-ąją Bendrijos nare.

REKLAMA

Komisijos pirmininkas akcentavo, kad valstybė, siekianti gauti ES narystę, turi imtis politinės, ekonominės, socialinės ir juridinės sferų reformavimo.

Oficiali nustatyta Kroatijos prisijungimo data – 2013-ųjų liepos 1-oji.

Dabar kitas svarbus žingsnis – Europos Sąjungos lyderių pritarimas per susirinkimą birželio 23–24 dienomis.

Naujiena apie narystę Kroatiją pasiekė likus visiškai nedaug laiko iki 20 metų Balkanų šalių nepriklausomybės nuo Jugoslavijos minėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Kroatija bus antroji buvusi Jugoslavijos respublika, prisijungusi prie Europos Sąjungos. 2004-aisias ES nare tapo Slovėnija.

Daugiausia nesutarimų kėlė teisinės reformos ir Kroatijos bendradarbiavimas su Jungtinių Tautų karo nusikaltimų teismu, tačiau Zagrebas įrodė, kad net ir šioje jautrioje srityje pasistūmėjo į priekį.

„Paskutinė kliūtis buvo teisminė sistema, – dėstė Teisingumo komisarė Viviane Reding. – Praeitais metais netikėjau, kad Kroatijai pavyks. Tačiau per metus teisminė sistema buvo visiškai reformuota ir svarbiausia, negrįžtamai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis tikisi, kad Kroatija taps tarpininke, padėsiančia ir kitoms pietrytinės Europos valstybėms tapti ES narėmis.

Zagrebo vyriausybė jau apskaičiavo narystės materialinę naudą: iš struktūrinių fondų Kroatija gali gauti iki 3,5 milijardo eurų.

Ekonomistų teigimu, prisijungimas prie ES sąlygos optimistiškesnes investuotojų nuotaikas, o taip Koratijos ekonomika, kuri dabar yra recesijoje, pereis į augimo fazę.

Apklausos rodo, kad šalyje palaikančių ES narystę – 44,6 proc, o nepalaikančių – 41,8 proc.

Šalis ruošiasi šiuo klausimu rengti referendumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų