• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parduotuvių tinklą „Parfum Express“ valdančiai bendrovei „Baltijos didmena“ dėl pažeistos teisės į prekių ženklą uždrausta Lietuvoje pardavinėti JAV rinkai skirtą tualetinį vandenį „JOOP!“. Tokį sprendimą anksčiau priėmė Vilniaus apygardos teismas ir paliko galioti Lietuvos apeliacinis teismas, atmetęs atsakovo skundą.

REKLAMA
REKLAMA

Ieškovui atstovavusios advokatų kontoros „AAA Baltic Service Company“ advokatės Giedrės Domkutės teigimu, šioje byloje Lietuvoje pirmą kartą spręstas tokių veiksmų teisėtumo klausimas. Buvo padėtas pagrindas šios srities teismų praktikos formavimuisi, todėl byla turėtų padaryti įtakos ir verslo priimamiems sprendimams dėl intelektinės nuosavybės saugomų prekių importo.

REKLAMA

Dėl draudimo Lietuvoje pardavinėti JAV rinkai skirtą tualetinį vandenį į teismą kreipėsi ieškovas „Coty Prestige Lancaster Group GmbH“, kuriam priklauso Europos Bendrijos prekių ženklas „JOOP!“. Prekių ženklo savininko teisės apima teisę uždrausti be jo sutikimo komercinėje veikloje tokiu žymeniu žymėti prekes ar jų pakuotę, siūlyti juo pažymėtas prekes, išleisti jas į rinką ir pan.

Tai, kad tualetinis vanduo Lietuvoje ir apskritai Europos Sąjungoje platintas be prekių ženklo savininko sutikimo ir buvo skirtas JAV rinkai, nustatyta patikrinus jo serijinį numerį, kuris, be kitą ko, nurodo, kur yra skirta platinti prekė.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsakovas gaminius pirko ES teritorijoje, tačiau, kaip pabrėžė teismas, tai neatleidžia bendrovės nuo pareigos įvertinti, ar tolimesnė prekyba jais ES nepažeis Europos Bendrijos prekių ženklo savininko teisių. Toks sprendimas yra svarbus importuotojams, vykdantiems paralelinį importą – originalias prekes parduodantiems už oficialių distribucijos kanalų ribų“, – sakė advokatė G. Domkutė.

Laisvo prekių ir paslaugų judėjimo ES principas leidžia tokią veiklą vykdyti importuojant prekes tik iš kitų ES šalių. Kadangi prekės buvo skirtos platinti JAV rinkoje, tokia veikla pagal ES teisę nėra leidžiama.

Pagal Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą, įsigydami prekes, kurias ketina vėliau parduoti, verslininkai privalo būti atidūs ir rūpestingi, patikrinti, ar šios prekės yra įgyjamos teisėtai ir galės būti teisėtai realizuojamos. Priešingu atveju verslininkas turi prisiimti visą su tuo susijusią riziką, įskaitant ir riziką dėl prekių ženklo savininko intelektinės nuosavybės teisių pažeidimo. Siekdami patikrinti, ar įsigyjamos prekės yra skirtos ES rinkai, verslininkai turi teisę ir visas galimybes paprašyti pardavėjo pateikti parduodamų prekių įsigijimo dokumentus arba prekių ženklo savininko leidimą (sutikimą) prekiauti šiomis prekėmis ES rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų