• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Buvęs Bosnijos serbų kariuomenės vadas Ratkas Mladičius, kaltinamas genocidu ir karo nusikaltimais, penktadienį pirmą kartą stojo prieš Hagos tribunolą, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 15:09] R. Mladičius teismui pareiškė, kad tik „gynė savo šalį ir savo žmones“.

REKLAMA

R. Mladičius teisme buvo supažindintas su savo teisėmis, tačiau jis pasakė, kad sunkiai serga ir jam reikia daugiau laiko suprasti, kas buvo perskaityta, todėl prašo būti kantrius.

Tada teisėjas paklausė, ar jis perskaitė ir supranta jam pateiktus kaltinimus.

R. Mladičius atsakė, kad jam reikia bent dviejų mėnesių perskaityti tris aplankus dokumentų, kurie jam buvo atnešti.

Tuo metu teismo R. Mladičui paskirtas advokatas pareiškė esąs tikras, kad jo klientas suprato kaltinimus.

REKLAMA
REKLAMA

Tada R. Mladičius teisėjui pareiškė: „Aš nenoriu, kad būtų perskaitytas bent vienas sakinys ar raidė iš kaltinimų prieš mane“.

Tačiau teisėjas kaltinimus skaitė. Kai kuriose vietose R. Mladičius kratė galvą.

Paprašytas tarti žodį, R. Mladičius pareiškė, kad kaltinimai baisūs ir jam reikia daugiau nei mėnesio į juos atsakyti.

„Aš tik gyniau savo šalį ir savo žmones. Dabar aš ginu save. Aš tik noriu pasakyti, kad noriu gyventi, kad pamatyčiau, jog esu laisvas žmogus“, – baigiantis posėdžiui pasakė R. Mladičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas posėdis numatomas liepos 4 d.

R. Mladičius yra kaltinamas nusikaltimais žmogiškumui per Bosnijos karą 1992–1995 metais, be kita ko – dėl Srebrenicos žudynių. JT tribunolas kaltina R. Mladičių Srebrenicoje 1995 m. nužudžius mažiausiai 7,5 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

Jis buvo areštuotas praėjusią savaitę Serbijoje, paieškos užtruko beveik 16 metų.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

R. Mladičiaus buvo paklausta, ar jis supranta teismo procesą, ir jis patvirtino, kad supranta. Kaltinamasis pasakė savo vardą, pavardę ir gimimo metus, kurie nesutapo su teismo turima data.

REKLAMA

Atstovauti R. Mladičiui per pirmąjį bylos svarstymą teismas paskyrė serbą Aleksandarą Aleksičių (Aleksandar Aleksic). R. Mladičius vėliau galės pasirinkti nuolatinį gynėją arba teisme gintis pats.

Pirmojo svarstymo tikslas - išdėstyti R. Mladičiui kaltinimus ir pasiūlyti tarti paaiškinimą arba gynybos žodį.

Teisėjui perskaičius R. Mladičiaus teises kaltinamasis pareiškė, kad yra senas žmogus ir jam reikia daugiau laiko viską suprasti. Teisėjas atsakė, kad teises jam vėliau išaiškins advokatas.

Paklaustas, ar perskaitė ir suprato jam pateiktus oficialius kaltinimus, R. Mladičius atsakė, kad perskaityti tris segtuvus dokumentų jam reikės mažiausiai dviejų mėnesių. Vis dėlto kaltinamojo atstovas A. Aleksičius pareiškė manąs, kad jo klientas supranta kaltinimus.

REKLAMA

„Nenoriu, kad man būtų perskaitytas nė vienas sakinys ir nė viena šių kaltinimų raidė“, - teismui sakė R. Mladičius.

Tačiau teisėjas tęsė bylos svarstymą ir perskaitė kaltinimus. Paprašytas pateikti paaiškinimą kaltinamasis atsakė, kad jam pateikti kaltinimai „siaubingi“ ir jam reikės daugiau nei mėnesio į juos atsakyti.

Jei per 30 dienų R. Mladičius nepateiks jokio pareiškimo, advokatai jo vardu įteiks paaiškinimus, grindžiamus kaltės nepripažinimu.

Nuspręsta, kad antras bylos nagrinėjimas vyks liepos 4 dieną. Po trumpos pertraukos pirmasis bylos nagrinėjimas persikėlė į uždarą posėdį, kur, manoma, R. Mladičius kalbės apie savo sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų