• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusį penktadienį nuskambėjo pasipiktinusios Seimo narės Vilijos Abramikienės pareiškimas dėl to, jog Lietuvos krepšinio federacija kartu su Baltarusija teikia paraišką FIBA dėl Europos moterų krepšinio čempionato organizavimo 2015 metais. Ar toks abiejų šalių krepšinio federacijų bendras kreipimasis bus realizuotas, tai dar ateities klausimas, bet noriu aiškiai pasakyti, jog pirmiausia nesusipratimu vadinčiau ne Lietuvos krepšinio federacijos planus, bet minėtos konservatorės pareiškimą, kuris visai ne vietoje. Suvokiu sudėtingą situaciją Baltarusijoje žmogaus teisių srityje ir nepateisinu Baltarusijos prezidento diktatoriškų veiksmų, bet kam į tai velti sportą?

REKLAMA
REKLAMA

Nei vienos sporto federacijos veikla Baltarusijoje nėra apribota jokių tarptautinių sankcijų, jų komandos dalyvauja visuose čempionatuose, kuriuose sportiniu principu išsikovoja tokią teisę. Jeigu tektų, pavyzdžiui, Olimpinėse žaidynėse ar Pasaulio čempionate Lietuvos rinktinei susitikti su Baltarusijos rinktine (nesvarbu kokioje sporto šakoje), ar ponia V. Abramikienė siūlytų ir varžybas  boikotuoti? Sportas visada buvo ir turi išlikti aukščiau tarpvalstybinių santykių aiškinimosi. Derėtų prisiminti ir istorijos faktus, kai Olimpinių žaidynių metu net karai būdavo nutraukiami. Sportas turi vienyti, o ne skirti.

REKLAMA

Kai kuriems konservatoriams derėtų keisti “plokštelę", nes tik pastovus gąsdinimas iš Rusijos ar Baltarusijos plintančiomis grėsmėmis, nevertinant klausimo konteksto, įspūdžio nebedaro, o dažnu atveju pridaro ir nemažai papildomos  tiek ekonominės, tiek socialinės žalos. Neabejotinai būtina kartais ir principingiau reaguoti į kai kuriuos kaimyninėse valstybėse vykstančius nedemokratiškus procesus, bet sporto velti į politiką tokiame kontekste tikrai nederėtų. Jau sakiau iš Seimo tribūnos ir dar kartą galiu pakartoti – jei kai kurie Lietuvos vadovai nesuvokia sporto reikšmės visuomenei ir dėl netinkamo požiūrio šiuo metu negali ženkliau padėti, tai būtų prašymas tiek Vyriausybės vadovui, tiek kai kuriems kitiems nuo sporto atitolusiems politikams savo nevykusiais komentarais bei pareiškimais sportui bent jau nekenkti.

Mes turime ko pamokyti Baltarusijos vadovus vedant šalį demokratėjimo keliu, bet kai kuriems mūsų valstybės vadovams tikrai būtų pravartu pasimokyti iš jų gebėjimo skirti deramą dėmesį sportui...

Žilvinas Šilgalis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų