• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo balandžio 1-osios pasikeitus įstatymams, keitėsi ir vaiko gimimo liudijimas. Kol kas naujo pavyzdžio dokumento dar nėra – jis derinamas, tačiau jau yra vaikų, kurių pilietybė pažymima tik metrikų knygose.

REKLAMA
REKLAMA

Naujieji dokumentai savivaldybes pasieks greičiausiai gegužę. Teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė sako, kad naujus dokumentus planuota turėti jau balandį, tačiau užtruko derinimo ir tvirtinimo procedūros, kurių reikalaujama pagal įstatymus.

REKLAMA

Nepaisant to, tiek dabar išduodami dokumentai, tiek anksčiau išduoti, tiek naujieji turės vienodą juridinę galią.

Teisingumo viceministro Tomo Vaitkevičiaus aiškinimu, dokumentai keičiami pagal naujas Pilietybės įstatymo nuostatas, ir tai daroma norint išvengti nesusipratimų. Mat senuose, dar sovietiniais laikais išduotuose gimimo liudijimuose buvo rusiškai rašoma „pilietis“ ir nurodoma naujagimio pavardė ir vardas. Naujuose, jau Nepriklausomybės laikų, dokumentuose žodis „pilietis“ irgi yra – tik jau lietuvių kalba. Viceministras spėjo, kad jis užsilikęs pagal sovietinių laikų pavyzdį, tačiau šiuo metu jis gali būti ir klaidinantis.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar pasaulis toks, kad dokumentai išduodami nebūtinai Lietuvos Respublikos piliečiams“, – sakė T. Vaitkevičius. Tad naujuose gimimo liudijimuose žodžio „pilietis“ nebebus. Užtat nuo balandžio 1-osios atsirado naujas reikalavimas Civilinės metrikacijos skyrių darbuotojams vaiko pilietybę įrašyti savo registracijos knygose. Iki šiol jose buvo fiksuojama tik tėvų pilietybė.

Kiti pagrindiniai gimimo liudijime pateikiami duomenys ir aspektai liks nepakitę.

Blankų užtenka visiems

Viceministro T. Vaitkevičiaus teigimu, tam, kad lėšos nebūtų švaistomos, stengiamasi išnaudoti ir senuosius dokumentus. Tik pastaruoju metu keletas šalies savivaldybių Civilinės metrikacijos skyrių pritrūko ir senųjų gimimo liudijimo blankų. Tiesa, Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės su tokia problema nesusidūrė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto Savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus gimimų registratorės Jūratės Lipskienės teigimu, panevėžiečiai pasiskaičiavo, kiek dokumentų jiems reikės, ir jų, kol bus sulaukta naujųjų gimimo liudijimų, neturėtų pritrūkti. Priešingai: ministerijai įspėjus apie dokumentų keitimą, panevėžiečiai dalį blankų grąžino.

J. Lipskienės tikinimu, yra gautas iš Teisingumo ministerijos raštas, kad, jei trūksta dokumentų, galima pasiimti iš ministerijos dar maždaug dviem mėnesiams į priekį. Kodėl kolegoms galėjo pritrūkti dokumentų, gimimų registratorė teigė nežinanti. Ji spėjo, kad kolegos galėjo turėti dokumentų dar iš praėjusių metų ar nepasilikę reikiamo kiekio.

REKLAMA

Vienas jau yra

Panevėžio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Palmira Liolienė taip pat tvirtino, kad rajonas reikiamų dokumentų turi tiek, kad užteks ir šiam, ir kitam mėnesiui. Dar nemažai jų atidavė Vilniaus miesto kolegoms.

P. Liolienės teigimu, įsigaliojus įstatymo pataisoms, jau yra registruotas vienas kūdikis, gimęs būtent balandžio 1-ąją. Naujo pavyzdžio dokumentas jo tėvams dar neišduotas, tačiau Civilinės metrikacijos skyriaus įrašų knygoje jau pažymėta ir jo pilietybė, ne vien tėvų. Daugiau naujagimių rajone kol kas neregistruota, nors gimusių greičiausiai yra ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų