• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai pirmieji tyrinėtojai ėmė skersai išilgai maišyti jūras, ieškodami naujų žemių, į Europos uostus jie grįždavo su keistais ženklais išpieštais odoje, kurie bylojo apie tuo metu, Vakaruose dar nepažįstamas kultūras. Tai buvo juodos dėmės, skausmingiausiais būdais įspaustos į odą,sukūrusios ne vieną legendą apie  žiaurius jūreivius.

REKLAMA
REKLAMA

Jau nuo senų laikų tatuiruotės mūsų visuomenėje būdavo vertinamos labai įvairiai. Iki šių dienų jos gali daug ką papasakoti apie jas nešiojantį žmogų. Tai buvo kraštutinumo, pasipriešinimo ženklas, savo tapatybės įprasminimas, kultūrinės ikonos, dabar, dar ir  madingas aksesuaras. Be viso to,  išliko keliautojų, išlaikiusių senųjų jūreivių tradiciją -  išsitatuiruoti kelionėje atrastų kultūrų simbolius, nes kaip teigia Markizų salų papročiai - „kūnas be tatuiruočių - kvailas kūnas“.

REKLAMA

Tatuiruotės atsiradimas

Žinoma, kad tatuiruotės egzistavo dar prieš 8000 metų pr.Kr. Jas darydavo seniausios egiptiečių, kanadiečių haida ar gyvenusios Ramiojo vandenyno salose civilizacijos.

Nei vienoje iš jų, tatuiruotės nebuvo estetinė detalė, jos atliko socialinę funkciją: skyrė skirtingų klanų ar socialinių sluoksnių narius ir taip pat žymėjo perėjimą iš vaikystės į suaugusiųjų amžių. Buvo susijusios su ritualais, reiškiančios stiprybę, vertę, ar saugojančios nuo piktųjų jėgų. Kai kuriose teritorijose tatuiruotės turėjo stiprią religinę reikšmę, tai pavyzdžiui Centrinėje Amerikoje, kur kūną tatuiruodavo dievų atvaizdais.

REKLAMA
REKLAMA

Pats terminas, tatuiruotė, iš anglų kalbos žodžio „tatoo“ atėjęs iš taitietiško žodžio „tatau“, kuris reiškia „staigų smūgį“, kalbant apie  staigų ženklų „įspaudimą“ odoje.

Salos, kuriose tatuiruotės yra tradicija

Kai kuriose Polinezijos, Naujosios Zelandijos ir Japonijos regionuose vis dar naudojami senieji odos dekoravimo metodai.  Pietų Ramiojo vandenyno salyno tradicinės tatuiruotės yra įkvėptos gamtos, tai  geometriniai piešiniai, kuriais metams bėgant išpiešiamas visas kūnas, netgi liežuvis ir veidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Borneo saloje rengiami genčių susibūrimai, juose jauni vyrai, siekdami įrodyti drąsą, turi pasidaryti tatuiruotę. Dažniausiai tatuiruojamas motyvas tai pora gėlės žiedų, aštuoni žiedlapiai ir spiralė viduryje, simbolizuojanti gyvenimą. Dažniausiai tatuiruojami ant pečių, nugaros ar krūtinės.

Naujoji Zelandija išsaugojo Maorių kultūrą ir tradicijas. Viena iš jų tai tatuiruotės vadinamos „moko“. Dažniausiai tai tiesios ar spiralės formos linijos, simbolizuojančios gimimą ir mirtį, tai, kiekvieną žmogų sujungia su protėviais. Moterys tokius kūno piešinius nešioja ant smakro, o vyrai ant liemens arba kelių.

REKLAMA

Tatuiruotės Japonijoje egzistuoja nuo „Ainu“ etninės grupės atsiradimo laikų, jau daugiau kaip 10 000 metų. Šiandien, salose pamatyti tatuiruotę yra sunku, tačiau tikrai nereiškia, kad jos jau nebedaromos. Meiji periodo pradžioje, siekiant sudaryti geresnį šalies įspūdį užsienyje, dekoruoti kūną buvo uždrausta, taip tatuiruotę nustumiant į pogrindį. Daugelį metų kūno piešiniai buvo siejami su „yakuza“ arba taip vadinama japonų mafija. Per Antrąjį pasaulinį karą, tatuiruotės vėl buvo toleruojamos, tačiau net ir šiandien rodyti kūno piešinius nėra itin priimta.

REKLAMA

Japoniškos tatuiruotės yra tikri meno kūriniai, su atidžiai ir smulkmeniškai išpieštais drakonų, gėlių, žuvų atvaizdais, piešiamais ant didelių odos plotų. Viso kūno  „ irezumi“ gali užtrukti apie penkerius metus ir kainuoja daugiau nei 30 000 dolerių.

Šiuolaikinės tatuiruotės

Vakarų pasaulyje daromų tatuiruočių piešiniai šiandien yra patys įvairiausi,  tačiau populiarūs išlieka ir senųjų tradicinių tatuiruočių piešiniai, kuriuos meistrai pritaiko dabartinei madai. Profesionalai pataria prieš darantis tokią tatuiruotę  gerai išsinagrinėti, ką iš tikrųjų tas simbolis reiškia, kad vėliau netektų gailėtis.

Tie, kad nenori gaišti laiko rinkdami krūvas informacijos tiesiog pasikliauna savo sukurtais piešiniais arba šiuolaikiškais, kilmę žyminčiais simboliais. Daugelis socialinių ir kultūrinių judėjimų Vakaruose, davė pradžią visokiausioms tendencijoms, tai atsitiko dar tais laikais, kai taip vadinamas „Old School“ judėjimas ar mada, XX amžiaus pradžioje, Šiaurės Amerikoje, tatuiruotes perkėlė į profesionalius, jų darymo salonus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų