• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotis, artėjant Europos vyrų krepšinio čempionatui, susidūrė su rimta problema – papildomos įrangos trūkumu. Medikams maždaug dvi savaites teks ne tik teikti pagalbą miestiečiams ar miesto svečiams, bet ir budėti sportininkų treniruočių, varžybų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Tam, suprantama, reikės daugiau žmogiškųjų ir materialinių išteklių. Nuogąstavimų dėl budėjimų per Europos krepšinio čempionato rungtynes Panevėžyje turėję greitosios pagalbos medikai sako galį šiek tiek lengviau atsikvėpti. Jei tik dar pavyktų išspręsti didžiausią – papildomos įrangos – problemą...

REKLAMA

Praėjus maždaug trims mėnesiams, kai pirmąkart prakalbta apie jos trūkumą, miesto Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus Viliaus Mitkos teigimu, situacija ir dabar mažai pasikeitusi – kaip neturėjo panevėžiečiai tos įrangos, taip ir neturi. Ir kada pavyks įsigyti, nėra aišku. Patys brangiausi įrengimai, kuriuos medikams žūtbūt reikės turėti, yra širdies veiklą sekantys ir atkuriantys prietaisai, vienkartinės intubacinės ir fiksavimo priemonės. Vienas rankinis defibriliatorius kainuoja ne mažiau kaip 30 tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA

Bet daugiau aiškumo atsirado dėl darbo laiko ir apimčių, – džiaugiasi V. Mitka. Pasak Greitosios pagalbos stoties vadovo, iš pradžių planuota, kad reikės keturių budėtojų brigadų treniruočių ir rungtynių metu, o dabar jau aišku, kad pakaks ir trijų. Tad medikų darbas nebus toks įtemptas, kaip manyta. „Tai rimtas palengvinimas“, – sako V. Mitka.

Tikisi ministerijos supratimo

Nors laiko iki čempionato pradžios rugpjūčio 31-ąją liko ne tiek jau daug, medikai prisipažįsta nežinantys, kiek problema – Panevėžio greitosios pagalbos mašinas aprūpinti reikiama įranga – dar kybos virš jų galvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, pati įstaiga ieškos vidinių resursų brangiems pirkiniams. Be to, Savivaldybės meras Vitalijus Satkevičius yra kreipęsis į Panevėžyje neseniai viešėjusį sveikatos apsaugos viceministrą Audrių Klišonį pagalbos, tad tikimasi ir ministerijos paramos.

„Bandysime įsigyti vienu ar kitu būdu. Manau, išspręsime tuos dalykus“, – viltingai nusiteikęs V. Mitka.

Miesto vadovas irgi patvirtino, kad yra kreiptasi į viceministrą A. Klišonį ir vis dar tikimasi gauti lėšų iš ministerijos. „Viceministras žadėjo patarpininkauti. Tikimės, kad taip ir bus“, – sakė V. Satkevičius, pridūręs, jog tokiems dalykams sustyguoti reikia laiko, o jo, nors ne per daugiausia, bet dar yra. Jei vis dėlto nepavyktų gauti ministerijos paramos, apie netikėtas išlaidas, pripažįsta meras, tektų mąstyti Savivaldybei. „Tai jau būtų atskiras klausimas. Kol kas tikimės ministerijos paramos“, – sakė jis, pabrėždamas, jog Panevėžyje, šiaip ar taip, tikimasi didžiausio krepšinio aistruolių antplūdžio, palyginti su Alytumi, Šiauliais ir Klaipėda, – juk čia žais lietuviai.

REKLAMA

Darbas vyksta

Sveikatos apsaugos ministerija, beje, yra pasiskelbusi, kad Europos vyrų krepšinio čempionatui ruošiamasi atsakingai, yra sudaryta speciali tarpžinybinė grupė iš ministro pirmininko tarnybos, ministerijų ir valstybės institucijų atstovų, į kurią įeina ir Panevėžio miesto savivaldybės meras.

Ministerija taip pat tvirtina rengianti priemones, leisiančias užtikrinti reikiamą medicinos pagalbą tiek čempionato dalyviams, tiek sirgaliams. Atsižvelgiant į tai, kad Sveikatos apsaugos ministerijai tam tikslui jokių lėšų neskirta, stengiamasi taip organizuoti darbą, kad reikiamuose miestuose būtų sutelktos reikiamos medikų, greitosios medicinos pagalbos automobilių, medicinos įrangos pajėgos. Tokia praktika jau buvo taikoma ir pasiteisino anksčiau vykusių masinių renginių metu.

Daiva SAVICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų