• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Radiacijos lygis jūros vandenyje prie Fukušimos-1 elektrinės sparčiai kyla, praneša britų informacijos korporacija BBC, šaltiniu nurodydama Japonijos valstybinės atominės saugos agentūros duomenis. Kaip pažymima, prieš tai buvo pradėtas pumpuoti šviežias vanduo į antrąjį elektrinės reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, Tokijo ministrų kabineto generalinis sekretorius Jukio Edano teigė, padėtis Fukušimoje-1 neprastėja, bet reikia tęsti avarijos pasekmių likvidavimo darbus. Pasak jo, „sunku pasakyti, kada pavyks įveikti elektrinės krizę“.

REKLAMA

Elektrinėje šiandien toliau stengiamasi iš energetinių blokų išpumpuoti ten aptiktą vandenį, kurio radiacijos lygis viršija kraštutinę normą 10 tūkst. kartų. Toks lygis buvo pastebėtas kovo 24 d., ketvirtadienį, žemutinėje 3-ojo reaktoriaus turbinų salės dalyje, kur vanduo virš grindų buvo pakilęs 1,5 metro.

Penktadienį specialistai radiacijos šuolius pastebėjo ir panašiose 1-ojo. 2-ojo ir 4-ojo reaktorių patalpose, kur vanduo virš grindų buvo pakilęs atitinkamai 40 cm, 1 metrą ir 80 cm.

REKLAMA
REKLAMA

Ryškus radiacijos normos viršijimas buvo nustatytas, ištyrus vandenį, rastą vieno iš trijų apšvitintų specialistų, ketvirtadienį dirbusių turbinų salėje, avalynėje. Technikų gauta radiacija sudarė 170–180 milisivertų per valandą. Maža to, du iš šių specialistų patyrė ir beta spindulių nudegimų.

Šiuo metu nukentėjusiųjų būklė tikrinama Tibos miesto radiacinės medicinos institute. Kaip šiandien ekspertai pranešė, vienoje patalpoje susikaupusiame vandenyje buvo aptikta cezio-137, o tai rodo apie branduolinio kuro išlydžio galimybę. Radiacijos lygis vandens, esančio 2-jame reaktoriuje, penktadienį vakare pasiekė 300 milisivertų per valandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atominės ir pramoninės saugos agentūros atstovas informavo, kad netoli elektrinės esančiame jūros vandenyje aptikto radioaktyvaus jodo lygis vietinių įstatymų nustatytą normą viršijo 1250 kartų. Pasak jo, „kadangi 20 km spinduliu nuo elektrinės šiuo metu žvejyba nevykdoma, kol kas nėra pagrindo tvirtinti, kad toks jodo-131 izotopų kiekis (neigiamai) paveiks žmonių sveikatą.“

Vis dėlto, ekspertų nuomone, kitas jūros vandens, esančio prie AE filtrų, mėginys liudija, kad radioaktyviojo jodo lygis jame nenumaldomai auga. Dar prieš porą parų vandens lygis nustatytą „oficialų limitą viršijo 147 kartus“.

REKLAMA

Išpumpavus radioaktyvų vandenį iš visų keturių reaktorių patalpų, specialistai galėtų atnaujinti elektrotechninius darbus, taip pat paleisti stacionarias aušinimo sistemas ir po to pradėti į jas pumpuoti šviežią vandenį.

Paskutiniais Japonijos nacionalinės policijos agentūros duomenimis, buvo patvirtinta 10035 žmonių žūtis. Dingusiųjų sąraše yra 174402 žmonės. 2777 asmenys yra sužeisti.

Dėl žemės drebėjimo buvo pažeista viena iš stambiausių pasaulyje „Fukušikma-1 elektrinė, esanti 250 k į šiaurės rytus nuo Tokijo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų