• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Stipriausiu planetos žmogumi tituluojamas 35 metų Žydrūnas Savickas visus šiais metais jo laukiančius iššūkius sutinka tokiais žodžiais: „Žinau, kad galiu. Viskas mano rankose.“

REKLAMA
REKLAMA

Beveik 20 metų profesionaliai sportuojantis galiūnas Ž. Savickas apie karjeros pabaigą dar negalvoja ir jos neplanuoja. „Karjeros pabaiga ateis savaime. Turiu dvejų metų sutartį, tad šiais ir kitais metais dar dalyvausiu varžybose. Galbūt tik Lietuvoje mane rečiau matys“, – kalbėjo iš Biržų kilęs stipruolis.

REKLAMA

Unikali proga pamatyti stipriausią planetos žmogų ir visą būrį pajėgiausių planetos galiūnų bus ateinantį savaitgalį. Vasario 12 dieną Vilniaus „Siemens“ arenoje vyks pasaulio rąsto kėlimo čempionatas, kuriame Ž. Savickas gins titulą. Po šios rungties vyks galiūnų mačas Lietuva – pasaulio rinktinė.

„Kadangi Lietuvoje susirinks stipriausi galiūnai, kodėl gi mums nepasigalynėjus“, – juokdamasis klausė Ž. Savickas.  2007 metais taip pat Vilniuje vykusiame tokiame mače lietuviai aiškia persvara įveikė stipriausius pasaulio vyrus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šįkart gali būti sudėtingiau, nes galiūnai atvyks geros sportinės formos. Daugelis jų dabar ruošiasi „Arnold Strongman“ varžyboms arba Čempionų lygos pirmam etapui Suomijoje kovo mėnesį. Varžybos bus nenuspėjamos, kova sunki, todėl reikės žiūrovų palaikymo“, – tikino Lietuvos rinktinės lyderis.

Mūsų šalies komandai be Ž. Savicko atstovaus Vidas Blekaitis, Vytautas Lalas, Marius Lalas ir Vilmantas Bliujus. Rinktinės varžysis šešiose rungtyse, kiekvienoje dalyvaus po tris sportininkus. Prieš tai vykstančiame pasaulio rąsto kėlimo čempionate, kurį organizuoja galiūnų Čempionų lyga, dalyvaus 12 sportininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Rąsto kėlimo rungties pasaulio rekordas – 212,5 kg – priklauso jums. Ketinate jį pagerinti? – „Balsas.lt Savaitė“ paklausė Ž. Savicką.

Pagrindinis tikslas – apginti titulą, o dėl rekordo – sunku pasakyti. Kovo 5 dieną manęs laukia pagrindinis šių metų turnyras – „Arnold Strongman“, tad dabar dar nesu pasiekęs geriausią sportinę formą. Svajonių rezultatas – 220 kg. Europos čempionate mėginau iškelti. Nedaug trūko. Pasaulio rekordas nėra mano tikslas, tačiau emocijų pagautas galbūt pamėginsiu jį pagerinti. Rąsto kėlimo rungtyje dominuoja lietuviai. V. Blekaitis reitinge – antras, V. Lalas atvyks taip pat puikiai pasirengęs. Bus įdomu.

REKLAMA

–  Legendinio Arnoldo Schwarzeneggerio vardo sporto festivalio JAV galiūnų turnyras šįmet jums bus jau aštuntas. Pernai pirmą kartą per karjerą likote antras...

–  2009 metais padariau pertrauką, buvo verta – po to laimėjau pasaulio čempionatą. Sportinio pykčio visuomet turiu, nes laimėti visuomet noriu. Galbūt šįmet bus mažiau psichologinio spaudimo, dabar man nereikės išsaugoti titulo – teks laimėti jį iš naujo.

–  Jaučiate, kad galite laimėti ir tradiciškai sulaukti A. Schwarzeneggerio sveikinimo?

–  Žinau, kad galiu. Viskas mano rankose. Turnyre naujovių nedaug – didėja tik svoriai. Esu įsipareigojęs pagal sutartį dvejus metus dalyvauti. Vėliau galiu ją pratęsti arba ne. Pagrindiniai varžovai bus amerikiečiai. Rimčiausias – Derekas Poundstone'as, praėjusių metų nugalėtojas.

REKLAMA

– Kam daugiausiai skiriate dėmesio pasirengimo etape?

– Ruošiausi šiam turnyrui taip pat – metodai per daugybę metų jau atidirbti. Tiesa, šįkart mažiau sversiu per varžybas. Paprastai tokiose varžybose sveriu 180 kg, o šįmet – 170 kg. Tai turėtų pridėti greičio ir ištvermės, o jeigu ir jėga išliktų ta pati, tai būtų išties šaunu.

– Galiūnų sporte svoriai nuolat auga. Ar ateis toks laikas, kai bus pasiektos žmogaus galimybių ribos?

– Žmogaus galimybių ribų nėra. Rekordai – tam, kad juos pagerintų. Amžinų rekordų nėra. Gal jie laikysis 10 ar 20 metų, tačiau vis tiek kažkada bus pagerinti. Kai svoriai didėja, sportininkai ima labiau specializuotis – imasi tik tam tikrų rungčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokia galiūnų sporto situacija Lietuvoje ir kaip Lietuvos galiūnai atrodo pasaulyje?

– Visi pagrindiniai titulai priklauso Lietuvai. Išskyrus „Arnold Classic“ varžybas, nes pernai ten likau antras. Auga gera pamaina – pirmą kartą pernai pasaulio čempionate dalyvavo V. Lalas. Jis užėmė 11 vietą, tačiau į finalą nepateko dėl nepalankaus pogrupio. Džiugu, kad yra, kas pakeis senąją kartą. Jau šiame mače Lietuva – pasaulio rinktinė pamatysime labai jauną Lietuvos rinktinę. V. Bliujus, broliai Lalai – jauni sportininkai.

REKLAMA

Lietuvoje galiūnų sporto populiarumas didėja, nes buvo pradėtos rengti ne tik profesionalų, bet ir mėgėjų varžybos. Atsirado kategorijos iki 105 kg, jaunių ir jaunimo varžybos. Lyginant su situacija prieš 10 metų galiūnų sportas žengė didelį žingsnį į priekį. Pasaulio mastu taip pat atsirado mėgėjų varžybos – „Arnold Classic“ varžybų metu vyksta pasaulio mėgėjų čempionatas, kuriame šįmet tarp 60 sportininkų bus ir lietuvis V. Bliujus.

– Ar kiekvienas žmogus gali imtis šio sporto?

– Tapti galiūnų profesionalu gali ne kiekvienas. Tam reikia 10 metų darbo. Mėgėjų varžybose gali dalyvauti kiekvienas. Visi esame kažkokius darbus atlikę namuose – sunkiai nešame, sunkiai keliame. Mėgėjų varžybose svoriai nėra dideli. Nors truputį sportuojantis žmogus gali išmėginti savo jėgas

REKLAMA

– Kiek jūs treniruojatės?

– Tai nėra daug – 2-3 valandos per dieną, tačiau jos būna sunkios. Lengvų treniruočių galiūnų sporte nėra.

– Profesionaliame lygmenyje užtenka tų priemonių, kurios yra sporto klube?

– Deja, ne. Sporto klube galima gerai pasirengti fiziškai. Galiūnų rungtys visos specifiškos ir su kiekviena reikia padirbėti. Aišku, pagrindinė jėga kuriama sporto salėje, o techniniai elementai „šlifuojami“ su specifiniais prietaisais. Daug prietaisų sunku gauti. Štai praėjusią savaitę teko laukti 238 kg svorio akmens, kurio man reikia „Arnold Classic“ varžyboms pasirengti. Lietuvos firmos atsisakė man padėti, o sutiko broliai latviai – jie tą akmenį pargabeno iš Ukrainos į Latviją, o iš ten jis pasiekė ir Vilnių. Nėra taip paprasta tuos prietaisus surinkti, bet jie ilgai tarnauja. Kuo toliau, tuo mūsų šalies federacija įrangos turės daugiau. Akmuo ir geležis tarnauja labai ilgai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kiek laiko esate galiūnų sporto profesionalas?

– Beveik 20 metų. Pirmos mano varžybos buvo 1992 metais vasario mėnesį Joniškyje. Tai buvo mano debiutas. Įdomiausia, kad turiu tų varžybų vaizdo įrašą ir neseniai pažiūrėjau. Buvo išties įdomu. Varžiausi ten su Romu Ubartu ir Virgilijumi Alekna, kurie tuo metu taip pat mėgino jėgas galiūnų sporte.

– Ar po tiek metų ir didelių krūvių kūnas vis dar klauso?

– Bet koks profesionalus sportas „apkrauna“ tam tikras vietas ir baigę karjerą sportininkai turi tam tikrų problemų. Galiūnų sporte „apkraunamas“ visas kūnas, tad probleminių vietų gali būti įvairių ir daug. Kiekvienam individualu. Reikia tausoti save. Kol jaunas – apie tai negalvoji. Varžybose dalyvauju beveik 20 metų, tai rodo, kad mano metodika teisinga. Paprastai sportininkai galiūnų sporte aukštame lygyje išsilaiko 5-6 metus, o po to pasitraukia. Traumų turėjau nemažai, nė viena neišnyksta, turi su tuo susitaikyti.

REKLAMA

– Vyrauja stereotipas, kad galiūnų sportas be dopingo negali egzistuoti. Ar galite tai paneigti?

– Gyvenime daug stereotipų. Sako, kad blondinės kvailos... tokius stereotipus reikia paneigti. Paneigimas toks, kad jau 20 metų esu šiame sporte ir kiekvienais metais po truputį gerinu rezultatus. Nebuvo staigių pakilimų ar nukrypimų. Tai – stabilus kryptingas darbas ir jis duoda puikius rezultatus. Niekada neteisiu kolegų. Kiekvieno asmeninis reikalas. Yra daug sporto šakų, kai žvaigždė greitai įsižiebia, bet greitai ir užgęsta.

REKLAMA

– Tarptautinė galiūnų federacija pasirašė sutartį su Tarptautine antidopingo agentūra (WADA)?

– Nuo 2004 metų galiūnų sporte vykdoma dopingo kontrolė, bet su WADA sutartis nėra sudaryta. Antidopingo agentūrai reikia mokėti 5000 JAV dolerių per metus. Manau, viskas dėl finansinių sumetimų. Tai brangi procedūra ir pačiai galiūnų organizacijai pigiau tuos tyrimus daryti viduje. Tai nėra didelė problema. Daugybei sportininkų profesionalų dopingo nereikia. Aišku, mėgėjų sporte Tarptautinė federacija imasi griežtesnių sankcijų.

REKLAMA
REKLAMA

– Kaip pakeitė gyvenimą pernai išleista biografija „Žydrūnas Savickas – žmogus iš geležies“?

– Gyvenimas nedaug pasikeitė. Nuo to laiko laimėjau keletą turnyrų, pagerinau kelis pasaulio rekordus (juokiasi)... Staigių pokyčių mano gyvenime paprastai nebūna, viską kruopščiai suplanuoju. Iš jaunų sportininkų reakcijos supratau, kad knyga buvo reikalinga. Nustebau, nes į susitikimus rajonuose ir miesteliuose atėjo daug žmonių. Džiugu, kad buvo ir jaunimo. Jeigu nors vienas vaikas po tokio susitikimo metė rūkyti, tai ne veltui sugaišome tą dieną.

– Į politikos vandenis šįmet vėl nersi?

– Kandidatuoju į Vilniaus savivaldybę, dalyvauju Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicijoje. Pernelyg daug dėmesio šiai veiklai neskiriu, bet jeigu žmonės pasitikės, pasistengisu, kad sostinė taptų sportiškesniu miestu. Esu sportininkas, varžybų organizatiorius ir sporto klubo savininkas, todėl žinau sporto situaciją. Manau, kad dėmesio šiai sferai trūksta, sveikas žmogus turėtų būti prioritetas.

– Turi savo sporto klubą, savo biografiją,stipriausio pasaulyje žmogaus titulą, sukūrei šeimą, kas toliau? Ar dar turi kokią svajonę?

REKLAMA

– Norėčiau įgyti daugiau išminties. Mano tikslas – nugyventi gyvenimą taip, kad nebūtų gėda kažko prisiminti.

TIK FAKTAI

6 kartus „Arnold Strongman“ nugalėtojas (2003-2008), 3 kartus pasaulio galiūnų čempionas (2005, 2006, 2009), pasaulio ir Europos rąsto kėlimo čempionas, daugkartinis pasaulio rekordininkas.

Ž. Savickui priklauso pasaulio rąsto kėlimo rekordas – 212,5 kg. Vasario 12 dienos renginį tiesiogiai transliuos „Eurosport“ televizija. Planetos rąsto kėlimo pirmenybes organizuoja galiūnų Čempionų lyga, dalyvaus 12 sportininkų, kurie varžysis absoliučioje kategorijoje.

„Arnold Sports Festival“ kiekvienais metais vyksta JAV, Ohajo valstijoje, Kolambuse. Ten varžosi geriausi planetos kultūrizmo, kūno rengybos, galiūnų, gimnastikos, dvikovinio ir kitų sporto šakų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų