• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo seno yra žinoma, kad valgyti sidabriniais įrankiais yra daug sveikiau mūsų organizmui nei paprastais, o gydomosios jo savybės minimos dar senovės indų knygose. Sidabras turi dezinfekuojamųjų savybių ir veikia kaip natūralus antibiotikas, sunaikindamas daugelį ligas sukeliančių organizmų. Labai naudinga sidabriniuose induose laikyti vandenį, nes jis profilaktiškai veikia žmogaus organizmą ir stiprina imuninę sistemą. Net ir bažnyčioje švęstas vanduo yra laikomas sidabriniame inde, o toks sidabro jonais praturtintas vanduo yra biologiškai švarus. Beje sidabrinėje vazoje pamerkta gėlė žydės ilgiau už tą, kuri pamerkta paprastoje vazoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi sidabras yra taurusis metalas, jį reikia prižiūrėti ypač atidžiai ir jokiais būdais nedėti plauti į indaplovę. Geriausia būtų pasinaudoti šiais patarimais:

REKLAMA

1. Panaudoję sidabrinius įrankius stenkitės kuo greičiau juos išplauti, kad jie nepajuostų nuo maisto. Sidabras labiausiai pajuosta nuo druskos, kiaušinio trynio, brokolių ir žuvies. Išplaukite rankomis, iššluostykite švelniu medvilniniu skudurėliu.

2. Niekada neplaukite sidabro ir nerūdijančio plieno įrankių viename dubenyje, nes sidabras gali susibraižyti, pajuosti, o nerūdijančio plieno gaminiai tampa dėmėti.

3. Jei norite vienu metu išplauti daug sidabrinių įrankių, dubens dugną išklokite aliuminio folija ir ant jos uždėkite sidabrą. Tada užpilkite įrankius verdančiu vandeniu, įberkite apie 3 šaukštus sodos ir pamirkykite 10 minučių.

REKLAMA
REKLAMA

4. Galima vietoje sodos naudoti ir druską. Išklokite dubenį aliuminio folija ir įberkite keletą šaukštų druskos, tada dėkite sidabrinius įrankius ir užpilkite juos verdančiu vandeniu. Palaikę apie 1 val. praskalaukite po šaltu vandeniu ir nušluostykite sausu skudurėliu.

5. Patamsėjusius sidabro dirbinius galima nuplauti vandeniu su nedideliu ploviklio kiekiu ir keletu lašų amoniako. Po to juos reikia perplauti vandeniu, nusausinti ligninu, pamerkti į spiritą ar acetoną ir išdžiovinami šilto oro srove.

6. Sidabro juodavimas priklauso nuo aplinkos užterštumo, ore esančių sieros junginių ir nuo sidabro lydinio sudėties. Sidabro dirbiniai negali būti laikomi šalia medžiagų, kurių sudėtyje yra sieros, pavyzdžiui, gumos, vilnos ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Sidabro įrankius, jeigu naudojate tik švenčių progomis, geriausia laikyti minkštos, natūralios medžiagos maišeliuose bei dėžutėse. Prisiminkime sidabro įrankių komplektus, kurie iš kartos į kartą perduodami šeimos nariams. Ten įrankiai būna sudėti atokiau vienas nuo kito ant minkštos medžiagos arba aksomo.

Šiais patarimais galima naudotis valant ne tik sidabrinius stalo įrankius, bet ir sidabrinius papuošalus. Daugelis dar naudoja dantų pastą ir šepetėlį, kurio pagalba galima labai skrupulingai nušveisti patamsėjusį žiedą ar grandinėlę. Žinoma, visada galime specialių valomųjų priemonių nusipirkti parduotuvėje, tačiau čia pateikėme patarimus, kurie padės jums sutaupyti, o rezultatas nebus prastesnis negu valant su specialiais skysčiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų