• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei sunkios ligos kamuojamam ligoniui valstybė giriasi kompensuojanti vaistus ir medicinos pagalbos priemones, dar nereiškia, kad taip ir yra. Štai marliniai tvarsčiai įtraukti į kompensuojamųjų priemonių sąrašą, bet vaistinėse jų nė kvapo nėra.

REKLAMA
REKLAMA

Apsidžiaugė per anksti

Ramūnas jau du dešimtmečius serga sunkia liga. Keturiasdešimtmečiam Radviliškio rajono gyventojui abiejose kojose atsivėrusios negyjančios žaizdos - trofinės opos. Tokiems ligoniams skiriami kompensuojamieji vaistai, o nuo liepos Sveikatos apsaugos ministerijos klerkai pasigyrė kompensuosiantys ir išlaidas už marlinius tvarsčius, kurių tokie ligoniai sunaudoja labai daug. Mat žaizdas reikia perrišti kasdien. Ligoniai apsidžiaugė per anksti. Kas iš to, kad gydytoja tvarsčių Ramūnui išrašo - vaistinėse jų nė su žiburiu nerasi.

REKLAMA

„Visas Radviliškio vaistines apėjau - nė viena neturi ir nežino, kada turės, - guodėsi vyras. - Todėl nori nenori tenka pirkti tvarsčius už visą kainą. Be to, recepto galiojimo laikas - ribotas. Baigėsi jo galiojimas - jei ir atsirastų vaistinėse, negausi.„

Per vieną dieną perrišimams Ramūnas sunaudoja du tvarsčių ritinėlius, taigi mėnesiui reikia 60 pakuočių. Toks jų kiekis, anot Ramūno, kainuoja apie 120 litų. Didžiuliai pinigai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kompensuoja 40 pakuočių kainą, bet ir tų pačių neįmanoma gauti“, - piktinosi Ramūnas.

Internete jis skaitė, kad ir kituose rajonuose gyvenantys likimo draugai skundžiasi dėl to paties. Kam, klausė Ramūnas, erzinti ligonius, kad tvarsčiai jiems kompensuojami, rūpinamasi, jei tikrovėje to nėra.

Klerkų klaida

Vaistinių tinklo „Camelia„ pardavimo ir marketingo vadovas Audrūnas Slepkovas paaiškino, kad ligoniams nepalanki situacija susiklostė ne dėl farmacininkų kaltės.

„Pacientai sterilių marlinių tvarsčių pagal receptą vaistinėse negali įsigyti dėl to, kad šių priemonių vaistinėms netiekia didmeninės įmonės, - sakė jis. - Tvarsčius į Lietuvą įvežanti įmonė didmenininkams šią medicinos pagalbos priemonę sutiktų tiekti didesne kaina, nei valstybės nustatyta maksimali mažmeninė kaina. Valstybė yra nustačiusi maksimalią 0,70 lito kainą, tuo tarpu tiekėjų kaina - 0,79 lito. Jei tokius tvarsčius iš tiekėjo pirktume, prekyba jais būtų nuostolinga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot kito vaistinių tinklo atstovės, bėda ta, kad įsigaliojus Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių kainyno papildymui į kompensuojamųjų priemonių sąrašą įtrauktų sterilių marlinių tvarsčių kaina liko nepakeista, o tiekėjo atvežama prekė dėl brangstančios žaliavos pabrango. Farmacininkai spėja, kad tai paprasčiausias ministerijos klerkų neapsižiūrėjimas.

Tvarsčių bus kitąmet

Gita KRUKIENĖ - Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė:

Šiuo metu vaistinės neturi kompensuojamųjų marlės tvarsčių, nes gamintojai neturėjo galimybės jų tiekti. Departamentas kreipėsi į šių priemonių gamintojo atstovą Lietuvoje dėl tiekimo naujinimo. Po derybų pavyko rasti kompromisą ir tvarsčių tiekimas netrukus, vėliausiai 2011 metų sausį, bus atnaujintas. Atsižvelgiant į Vaistų receptų rašymo ir vaistų išdavimo (pardavimo) gyventojams taisykles, jei vaistinėje nėra reikiamų kompensuojamųjų vaistų, medicinos pagalbos priemonių, kurių turi bent viena didmeninio platinimo įmonė, gyventojui sutikus, vaistininkas turi užsakyti reikiamų vaistų ar priemonių ir pristatyti miestuose ne vėliau kaip per 2, o kaimo vietovėse - per 4 darbo dienas.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų