• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Prezidentūra sukioja rankas teisėjams

Teisėjų Taryba įvykdė prezidentės Dalios Grybauskaitės norą – susirinkusi į neeilinį posėdį pagaliau patarė jai atleisti iš pareigų Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėją Vaivą Savickienę kaip pažeminusią teisėjo vardą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį penktadienį Teisėjų taryba pakartotinai susirinko į neeilinį posėdį, kuriame privalėjo iš naujo spręsti, ką daryti su teisėja V. Savickiene.

REKLAMA

Prieš savaitę Teisėjų taryba jau buvo nusprendusi, kad šios teisėjos padarytas nusižengimas nėra toks, kad būtų būtina atleisti iš darbo, ir nubalsavusi, kad savo veiksmais teisėja nepažemino teisėjo vardo.

Tuomet į tarybos posėdį buvo susirinkę 17 jos narių (iš viso jų yra 21). Dešimt iš jų balsavo už tai, kad prezidentei D. Grybauskaitei būtų patarta atleisti V. Savickienę iš darbo kaip pažeminusią teisėjo vardą. Na o septynių tarybos narių peržiūrėtoji liudininkų apklausų medžiaga neįtikino, jog teisėja nusižengė. Jie buvo linkę tikėti teisėjos pasiteisinimais. Pagal reglamentą toks balsavimas reiškė, kad teisėja V. Savickienė gali toliau dirbti savo darbą. Taigi ji padėkojo kolegoms už pareikštą pasitikėjimą ir apsidžiaugusi išvažiavo į Panevėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto toks Teisėjų tarybos sprendimas labai nepatiko Prezidentūrai, o teisėjus su reikalu ir be reikalo kritikuojančiuose laikraščiuose pasirodė straipsniai intriguojančiais pavadinimais – girdi, šitaip padarytas akibrokštas prezidentei, mat nepritarta jos norui atleisti teisėją V. Savickienę. „Mums tenka tik apgailestauti, kad Teisėjų taryba neišdrįso elgtis principingai“, – sakė ir D. Grybauskaitės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė.

Tada Teisėjų taryba ėmė ieškoti būdų, kaip čia pasielgti principingai – na, pritarti prezidentei. Nes jeigu nepritari, tai reiškia, jog esi neprincipingas... Buvo prisiminta, kad tame posėdyje dalyvavo ne visi tos tarybos nariai, ir nuspręsta sušaukti juos visus. „Kadangi nei už vieną sprendimą nebuvo surinkta 11 ar daugiau balsų, teko šį klausimą svarstyti dar kartą“, – paaiškino Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarstė dvi valandas

Į šį posėdį susirinko 20 Teisėjų tarybos narių (vienas jų – Vilniaus miesto 2-ojo teismo teisėjas Gintaras Seikalis – nusišalino, mat teisėjos V. Savickienės dukra Justė dirbo šiame teisme).

Ir šį kartą susirinkusi taryba ilgai negalėjo išsiaiškinti, kokiais gi savo veiksmais teisėja V. Savickienė pažemino teisėjo vardą.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjui Vytautui Masiokui buvo neaišku, kam išvis reikalingas pakartotinis svarstymas ir balsavimas, jei kartą savo nuomonę tarybos nariai jau yra pareiškę.

REKLAMA

Teisėjų asociacijos pirmininkas Albertas Milinis po ilgų bevaisių diskusijų pasiūlė svarstymą atidėti. „Jei iškyla tiek daug neaiškumų, o atsakymų nerandame, tai negaiškime tuščiai laiko“, – sakė A. Milinis. – Palaukime, kol bus baigta teisėjos vyro Rimanto Savicko baudžiamoji byla. Gal tuomet viskas stos į savo vėžes.“

Savo ruožtu Teisėjų tarybos narys, Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius, buvo kategoriškas: „Aš esu teisėjas ir turiu varžyti savo veiksmus ir savo poelgius. Šiuo atveju galima pritaikyti: „Kas galima Jupiteriui, neleistina jaučiui“. Teisėja nėra eilinis pilietis, tad jos veiksmai vertintini kaip pažeidimas.“

REKLAMA

Diskusijoms vis netylant, Teisėjų tarybos pirmininkė L. Garnelienė griebėsi paskutinio argumento – paviešino telefoninius įrašus, kurie buvo pateikti Teisėjų etikos ir drausmės komisijai. (Beje, ši komisija yra iškėlusi V. Savickienei drausmės bylą, bet ji dar neišnagrinėta.)

Šioje vietoje skaitytojams reikėtų paaiškinti, dėl ko kilo visas šis triukšmas. 2008 metų lapkričio 6-ąją teisėja V. Savickienė savo posėdžių sekretorės Virginijos Jasevičienės paklausė, kada dirba pastarosios sesuo, Panevėžio poliklinikos gydytoja terapeutė Danutė Navickienė. Vėliau teisėja, paskambinusi gydytojai D. Navickienei, pasiteiravo, ar šioji negalėtų išrašyti jos dukteriai nedarbingumo lapelio, neapžiūrėjusi pačios pacientės. Gydytoja sutiko, o teisėja pažadėjo, kad duktė ateis į polikliniką, kai tik grįš į Panevėžį (kaip minėta, J. Savickaitė tuo metu dirbo Vilniaus 2-ajame teisme posėdžių sekretore). J. Savickaitei išrašytą nedarbingumo lapelį paėmė jos tėvas, Panevėžio apygardos teismo teisėjas Rimantas Savickas, kuriam vėliau buvo iškelta baudžiamoji byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mergina pas gydytoją apsilankė po 4 dienų. Jai nedarbingumo lapelis buvo pratęstas. Iš gydytojos D. Navickienės parodymų darosi aišku, jog triukšmas dėl J. Savickaitei išduoto nedarbingumo lapelio kilo po to, kai šio dokumento pagrįstumą ėmė tikrinti „Sodra“.

Šių eilučių autorei teko paskaityti apklausų dokumentus. Tiek teismo posėdžių sekretorė V. Jasevičienė, tiek nedarbingumo lapelį išdavusi gydytoja D. Navickienė savo parodymuose situaciją aiškino ne konkrečiais faktais, o taip, kaip jos tą situaciją suprato: „Aš supratau, kad teisėja V. Savickienė prašo, kad išrašyčiau“, „Aš bijojau teisėjos“, ir panašiai.

REKLAMA

Paklausta, kodėl jos bičiulės, su kuriomis pažįstama bene 20 metų, duoda tokius parodymus, teisėja V. Savickienė mįslingai pasakė: „Aš nežinau. Galbūt jas kas nors paprašė... Galbūt kam nors to reikia...“

Taigi išklausius telefoninius pokalbius, šįkart 13 Teisėjų tarybos narių balsavo už patarimą prezidentei atleisti V. Savickienę iš darbo kaip pažeminusią teisėjo vardą. Septyni tokiam sprendimui nepritarė.

Po tokio verdikto teisėja V. Savickienė sakė: „Jau kai išgirdau, kad dar kartą bus svarstomas mano atleidimo iš pareigų klausimas, nieko kito nesitikėjau. Tačiau galvoju šį sprendimą skųsti.“

REKLAMA

Ar tikrai „kas galima Jupiteriui, neleistina jaučiui“?

Būtų galima tik paploti rankomis, kad teisėjų bendruomenė stengiasi apsivalyti, pašalinti iš savo gretų teisėjo mantiją sutepusius kolegas, jei ne vienas „bet“...

Visiškai suprantamas prezidentės D. Grybauskaitės sprendimas ir Teisėjų tarybos pritarimas dėl Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėjos Vilijos Pilitauskienės atleidimo iš darbo. Pastaroji nesusidorojo su darbu: laiku nesurašė teismo sprendimų, užkirto kelią į gynybą, daugelis pažeidėjų liko nenubausti, nes V. Pilitauskienė vis vilkino bylas ir pažeidinėjo bylų nagrinėjimo tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiems aišku, kad pagrįstai atleistas iš darbo ir Klaipėdos apylinkės teismo teisėjas Saulius Putrius – automobilį jis vairavo neblaivus.

Už aplaidų darbą ir pažeistus įstatymus nagrinėjant bylas iš Kauno miesto apylinkės teisėjo pareigų buvo atleista Diana Mekšraitienė.

Tačiau ar rūpinimasis savo vaiku yra didesnis pažeidimas, nei, tarkim, įtarimai, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Lemežis vairavo automobilį išgėręs? Tų įtarimų teisėjas įtikinamai taip ir nepaneigė. Ir jam tebuvo skirtas tik griežtas papeikimas.

REKLAMA

Griežtu papeikimu atsipirko ir Klaipėdos miesto apylinkės teismo teisėja Violeta Balčiūnienė, nors jos elgesys irgi buvo įvertintas kaip žeminantis teisėjo vardą.

Ar tariamai principingas verdiktas Panevėžio apygardos administracinio teismo teisėjai V. Savickienei nėra tik keliaklupsčiavimas prieš prezidentę? Dabar belieka laukti, kada bus imtasi sankcjų prieš tuos 7 teisėjus, kurių principai nesutapo su prezidentės nuostatomis...

Ir dar. Kiekvienas, kalbantis telefonu, turi visada pagalvoti, kad galbūt jo kažkas klausosi. Ir nesvarbu, ar tu teisėjas, turintis imunitetą, ar šiaip pilietis – prireikus tavo paslaptys gali tapti žinomos visiems, taip pat ir prezidentei. Belieka džiaugtis, kad kol kas prezidentė dar nekontrolliuoja mūsų minčių. Bet tai tik kol kas...

Aurelija JARUŠEVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų