• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žurnalas „Forbes“ paskelbė 2010 m. įtakingiausių pasaulio lyderių sąrašą. Jo viršūnėje – Kinijos prezidentas Hu Jintao.

REKLAMA
REKLAMA

Antausis B.Obamai

67 metų Kinijos vadovui ir komunistų partijos generaliniam sekretoriui pirmoji vieta atiteko dėl to, kad jis valdo penktadalį planetos gyventojų (apie 1,3 mlrd. žmonių) ir antrai po Jungtinių Valstijų stipriausiai pasaulio ekonomikai. Anot „Forbes“, Hu Jintao „gali statyti miestus, kišti į kalėjimus disidentus ir cenzūruoti internetą“.

REKLAMA

Į antrąją poziciją iš pirmosios šiemet nukrito JAV prezidentas Barackas Obama, kuris, reitingo autorių teigimu, „gali guostis, kad vis dar vadovauja didžiausiai pasaulio kariuomenei ir dinamiškiausiai ekonomikai“.

Trečioje įtakingiausiųjų sąrašo pozicijoje – Saudo Arabijos karalius Abdullah bin Abdul Azizas al Saudas.

Ir milijardieriai, ir teroristai

Į dešimtuką taip pat pateko Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, popiežius Benediktas XVI, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas, JAV federalinio rezervų banko vadovas Benas Bernankė, Indijos valdančiosios partijos lyderė Sonia Gandhi  ir kompanijos Į antrąją poziciją iš pirmosios šiemet nukrito JAV prezidentas Barackas Obama, kuris, reitingo autorių teigimu, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas.

REKLAMA
REKLAMA

2010-ųjų sąraše, kurį iš viso sudaro 68 pavardės, daugiausia yra valstybių ir religinių vadovų bei verslininkų.

Verta pažymėti, kad „Forbes“ reitinge turtai ir pareigos dar negarantuoja aukštų pozicijų. Štai turtingiausias pasaulio žmogus, Meksikos magnatas Carlosas Slimas, atsidūrė tik 22 pozicijoje. O trečias pagal turtus pasaulyje Warrenas Buffetas – vos 34 vietoje. Tuo tarpu 26 metų milijardierius, tinklalapio „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas, pasirodo, pasauliui daro didesnę įtaką nei Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į sąrašą pateko ir ieškomiausias pasaulio teroristas Osama bin Ladenas (57 vieta). Trimis pozicijomis žemiau - Interpolo ieškomas Meksikos narkotikų baronas Joaquinas Guzmanas. Sąrašą užbaigia tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as.

Dozė ironijos

Tarp įtakingiausių pasaulio lyderių minimi net trys Rusijos politikai. Tiesa, šalies prezidentas Dmitrijus Medvedevas atsidūrė gerokai žemiau savo pirmtako V.Putino - 12 vietoje.

„Putinas kaip ir anksčiau tampo virveles, bet jaunesnysis Rusijos valdančiojo tandemo dalyvis demonstruoja pirmuosius nepriklausomybės ženklus: rugsėjį jis atleido įtakingąjį Maskvos merą Jurijų Lužkovą, vos šiam užsiminus, kad Putinas buvo geresnis prezidentas; pareiškė, kad Rusija Venesueloje įkurs pirmąją atominę elektrinę; įteikė aukščiausią apdovanojimą dešimčiai iš JAV išsiųstų Rusijos šnipų“, – dėsto „Forbes“.

Trečiasis rusas – tai Rusijos vicepremjeras Igoris Sečinas. Nors jam skirta tik kukli 52 vieta, sąrašo sudarytojai kandžiai rašo: „Kremliaus naftininkas prižiūri pačius turtingiausius gamtos išteklius. Jis stiprina valstybės įtaką naftos industrijoje. Vadovauja „Rosneft“, kuri tapo didžiausia naftos gamintoja po to, kai I.Sečinas neva suorganizavo Rusijos oligarcho Michailo Chodorkovskio areštą ir konfiskavo bendrovės „Jukos“ produkciją bei naftos perdirbimo aktyvus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų