• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą su misija vėl užsukę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai užgiedojo seną giesmelę: kad sumažėtų valstybės skola, Lietuva turi įvesti naujus mokesčius. Apmokestinti ne tik nekilnojamąjį turtą, automobilius, bet ir pensijas.

REKLAMA
REKLAMA

Neliečiama tik išmalda

Lietuvą TVF kol kas lanko pateikdamas rekomendacinio pobūdžio pasiūlymus. Tačiau žinant, kaip uoliai mūsų Vyriausybė juos vykdo net neįsipareigojusi, TVF pasiūlymas apmokestinti pensijas, kurios Lietuvoje ir taip vienos mažiausių Europoje, nuskambėjo grėsmingai.

REKLAMA

Visą gyvenimą mokesčius mokėję žmonės, TVF veikėjų nuomone, gali pasipurtyti ir dabar. „Dirbantys žmonės moka mokesčius valstybei, o 800 litų pensiją gaunantys senukai – ne“, – taip TVF misijos vadovas Džeimsas Morsinkas argumentavo pensijų apmokestinimo būtinybę.

Kad pensininkai ne valstybės geru naudojasi, – pinigai jų pensijoms buvo kaupiami visą gyvenimą, atskaitant dalį darbo užmokesčio, – užsienio ekspertai nenori girdėti. Jei tokia logika vadovautumės, reikėtų ir elgetas prie bažnyčių mokesčiais apkrauti.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos poziciją šiuo klausimu išdėstė Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė. „Siūlymai apmokestinti pensijas nėra svarstomi“, – patikino ji.

Vieno lito mokestis

„Jei iš pensijos būtų atskaitoma, pavyzdžiui, vienas litas – viskas gerai, – kalbėjo Nepriklausomybės Akto signataras Aloyzas Sakalas. – Kai kuriose Vakarų valstybėse tokia praktika taikoma. Visi be išimties moka mokesčius. Bet pensininkai – simboliškai. Taip parodoma, kad ir pensininkai palaiko savo valstybę. Tačiau jei kėsintųsi nurėžti po 10 ar net 20 procentų – nenormalu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pensininkai, anot A.Sakalo, savo grašiais valstybės skolos tikrai nesumažins. Kita vertus, dabar ne laikas naujiems mokesčiams. Juo labiau apmokestinti pensijas, nes pensininkai ir taip nuskurdinti. „O tokie siūlymai tik dar labiau erzina nepriteklių išvargintus žmones“, – pažymėjo A.Sakalas.

Latvija – spąstuose

Ką reiškia TVF „stogas“, savo kailiu jau patyrė Latvija, nuo 2008–ųjų gyvenanti iš TVF paskolą ir privalomų jo rekomendacijų. TVF reikalavimai, anot Latvijos ekonomisto Dmitrijaus Smirnovo, tampa sunkiai pakeliami, o trauktis nėra kur.

REKLAMA

„Fondo nurodymu Latvija privalėjo padidinti pridėtinės vertės mokestį, alkoholio, degalų akcizus, – vardijo ekonomistas. – Labai nukentėjo ir socialinė sritis – buvo uždaryta nemažai mokyklų, ligoninių. Ir pensijos buvo sumažintos, nors, teisybė, Konstitucinis Teismas nusprendė, kad tai prieštarauja Konstitucijai, ir skirtumą teko žmonėms grąžinti.“

Kitai metai, anot D.Smirnovo, Latvijai bus dar sunkesni. TVF vėl reikalauja karpyti pensijas, reorganizuoti aukštųjų mokyklų tinklą, mažinti už valstybės pinigus gydomų ligonių skaičių, braukti lengvatas vaistams. TVF reikalavimu esą gali dvigubai išaugti nekilnojamojo turto ir kiti mokesčiai.

REKLAMA

Patyčios iš pensininkų

Jonas Kazimieras Burdulis, Lietuvos pensininkų sąjūdžio pirmininkas:

Jeigu tokiu keliu eitume, reikėtų ir studentų stipendijas apmokestinti, ir tėvus, leidžiančius vaikus į darželius. Ir dar daugiau absurdų galima prigalvoti. Bet, turėdamas galvoje, kad mūsų Vyriausybė sugeba absurdų vaikytis, nelabai nustebčiau, jei tokiam TVF siūlymui ji pritartų. Šalies pensininkai jaučiasi tarsi patyčių objektai. Tegu pensijas padaro vakarietiško dydžio, tada sutinku, nieko baisaus neįvyktų, jei ir nurėžtų dešimt procentų. Bet kai vidutinė pensija Lietuvoje – apie 800 litų, o didžioji pensininkų dalis gauna tik 600–700 litų, toks siūlymas glumina.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų