REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veikiausiai apie probiotikus esate girdėję daugybę istorijų. Neretai manoma, kad gerosios bakterijos yra pervertinamos ir neturi jokios naudos mūsų sveikatai. Vis dėlto, moksliniai tyrimai atskleidžia tikrąją tiesą. Šį kartą norime išsklaidyti 5 populiariausius mitus apie probiotikus ir jų vartojimą.

Veikiausiai apie probiotikus esate girdėję daugybę istorijų. Neretai manoma, kad gerosios bakterijos yra pervertinamos ir neturi jokios naudos mūsų sveikatai. Vis dėlto, moksliniai tyrimai atskleidžia tikrąją tiesą. Šį kartą norime išsklaidyti 5 populiariausius mitus apie probiotikus ir jų vartojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. Probiotikai neturi jokios įtakos sveikatai

Mūsų žarnyne gyvena milijardai gerųjų bakterijų, dar vadinamų probiotikais. Moksliškai įrodyta, kad šios gerosios bakterijos palaiko daugelį svarbių organizmo funkcijų, įskaitant sveiką virškinimą, maistinių medžiagų įsisavinimą, imuninės sistemos veiklą, odos sveikatą ir net smegenų veiklą.

REKLAMA

Sutrikus žarnyno bakterijų pusiausvyrai pirmiausia pasireiškia virškinimo sutrikimai – kaupiasi dujos, kamuoja viduriavimas arba vidurių užkietėjimas. Neatstatytas žarnyno bakterijų balansas ilgainiui gali sukelti maisto netoleravimą, odos problemas ir net nuotaikos sutrikimus.

2. Probiotikai reikalingi tik vartojant antibiotikus

Antibiotikai naikina blogąsias bakterijas, kurios sukelia ligas, tačiau neaplenkia ir gerųjų, todėl skyrus antibiotikus gydytojai dažniausiai išrašo ir probiotikų kursą, kad būtų atstatytas žarnyno mikrofloros balansas.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, antibiotikų vartojimas yra ne vienintelis atvejis, kuomet gali prireikti gerųjų bakterijų. Šiuolaikinis gyvenimo būdas, stresas ir netinkama mityba kelia daug grėsmių mūsų gerosioms žarnyno bakterijoms. Norint palaikyti bendrą sveikatą verta vartoti kuo daugiau gerųjų bakterijų turinčio maisto.

3. Visos gerosios bakterijos vienodos

Probiotikai identifikuojami pagal gentį (pvz., Lactobacillus), rūšį (pvz., acidophilus) ir padermę (pvz., CL1285). Skirtingų rūšių bakterijų nauda sveikatai priklauso nuo jų padermės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, įrodyta, kad probiotikas, kurio sudėtyje yra Bifidobacterium infantis (35624), palengvina simptomus žmonėms, kenčiantiems nuo dirgliosios žarnos sindromo, o probiotikas, kurio sudėtyje yra Lactobacillus rhamnosus (GG), padeda išvengti su antibiotikais susijusio viduriavimo.

4. Gerųjų bakterijų galima rasti visuose raugintuose produktuose

Kadangi rauginti maisto produktai gaminami naudojant esamas bakterijas arba pridedant gyvų kultūrų, juose yra gyvų gerųjų bakterijų. Vis dėlto, fermentuotas maistas dažniausiai toliau apdorojamas, pavyzdžiui, pasterizuojamas, kepamas ir filtruojamas, todėl gerosios bakterijos žūva.

REKLAMA

5. Gerosios bakterijos naudingos tik žarnynui

Be to, kad probiotikai padeda užtikrinti gerą virškinimą, svarbu žinoti, jog gerosios bakterijos ne mažiau svarbios ir mūsų imuninei sistemai stiprinti. Kodėl? Pasirodo, kad didžioji dalis imuninės sistemos ląstelių (70-80 proc.) yra žarnyne, o probiotinės bakterijos jas saugo. Jeigu žarnyne neturime pakankamai gerųjų bakterijų, susilpnėja ir imuninė sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų