• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vietoj vėtros nudraskytų stogų Sarapiniškėse jau kyla nauji. Tačiau kartu su jais auga ir skolos stogdengiams.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni nukentėjėliai buvo neapsidraudę, kitiems nepakanka draudimo išmokų, praneša „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Be to, Varėnos rajone esančių Sarapiniškių gyventojai turi dar vieną galvos skausmą: ką daryti su sveikatai pavojingu asbesto turinčiu šiferiu?

Jį priima toli gražu ne kiekvienas sąvartynas.

Šia danga dengta dauguma kaimo pastatų.

Lietuvoje jau ne vienus metus kalbama apie asbesto šalinimo programą, tačiau niekas iki šiol nežino, kaip ji turėtų veikti ir kiek pinigų tam skirti.

Šiferio stogą po škvalo teko perdengti ir Sarapiniškių bendruomenės pirmininkei Mildai Balkuvienei.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai ji turės mokėti pati: taupydama lėšas, kaip ir daugelis kitų vėtros nuniokoto kaimo gyventojų, moteris šiemet nepratęsė draudimo sutarties.

Vien už atliktą darbą „Varėnos statybai" ji liko skolinga 7000 litų.

„Iš valstybės kol kas nėra žinių apie paramą nukentėjusiems nuo škvalo. Tenka tartis su statybos įmonėmis, kad jos palauktų, kol įstengsime atsiskaityti.

O gal už pievas arba gyvulius anksčiau galėtume gauti tiesiogines išmokas? O gal yra ir Europos Sąjungos paramos lėšų, skirtų asbesto stogams pakeisti?“ – svarstė M.Balkuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutrupintas šiferis, susemtas į maišus, kol kas guli sukrautas pakelėje. Didesnės ar mažesnės sudaužyto šiferio krūvos dunkso beveik prie kiekvienos Sarapiniškėse esančios sodybos.

„Buvau sodybą apdraudusi 15 tūkst. litų suma. Po vėtros namo stogą teko visiškai perdengti: kas iš tų kelių likusių šiferio lapų.

Lubos antrame aukšte suniokotos liūties. Svirno, tvarto, daržinės stogai apdraskyti.

Vargu ar draudimo išmokos pakaks stogo dangai“, – skaičiavo Elena Šagunevičienė.

Naujai stogo dangai moteris sakė paklojusi apie 8000 pasiskolintų litų. Už darbą ji nemokėjo: talkino broliai.

REKLAMA

64 metų Ona Arlauskienė vos įstengia nuo pašaliečių paslėpti ašaras: jos namo stogas buvo perdengtas pernai. Visa tai kainavo maždaug 14 tūkst. litų.

O dabar vėtra išdraskė daugiau nei trečdalį stogo.

Pasak O.Arlauskienės, meistrai apskaičiavo, kad nuplėštą stogo dalį pakeisti nauja kainuos apie 7000 litų. O draudimo bendrovė žalą įvertino 5130 litų.

Jos kaimynė Jadvyga Zubavičienė mostelėjo savojo namo link: vėtra nuo stogo atplėšė apie 50 lapų šiferio. Draudikai pasiūlė 1000 litų.

„Turint tiek pinigų stogo juk neįmanoma perdengti. Turėjome senos skardos. Laikinai ja ir užlopėme skyles“, – sakė J. Zubavičienė.

REKLAMA

Skarda buvo uždangstytas ir tvartas bei kluonas.

Šiuo metu bendrovės „Varėnos statyba" stogdengiai darbuojasi ant smarkiausiai nuo škvalo nukentėjusio Monikos Degutienės namo.

„Varėnos statyba“ sąmatą jau išsiuntė „Lietuvos draudimui“. Apskaičiuota, kad iškelti naują maždaug 200 kv. m stogą kainuos apie 39 tūkst. litų.

Sodybą M. Degutienė po ilgokos pertraukos apdraudė šių metų gegužę. Ji pasirinko draudimą atstatomąja verte, tad draudikai padengs visas išlaidas.

Apdraudus likutine verte, išmokos būtų mažesnės.

Pasak „Lietuvos draudimo“ atstovės Ernestos Dapkienės, šiuo metu dauguma išmokų yra pervestos į draudėjų sąskaitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sarapiniškių kaime „Lietuvos draudimas“ yra įregistravęs 15 nukentėjusių klientų. Iš jų vienuolikai išmokos jau pervestos: vidutinė suma siekia 2094 litus. Likusiems žala dar skaičiuojama.

„Turto draudimas pagal atstatomąją vertę garantuoja, kad bus atlyginta visa patirta žala.

Ir, atvirkščiai, išmokos būna mažesnes, jei draudėjas pasirenka draudimą pagal likutinę vertę“, – "Lietuvos rytui" sakė E.Dapkienė.

„Ergo Lietuva“ didžiausia išmoka per vėtrą nukentėjusiam žmogui siekė 60 tūkst. litų. Ji pervesta Varėnos rajono gyventojui: vėtra nuplėšė 200 kv. m ploto stogą.

REKLAMA

Mantas Vaškevičius, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros (BUPA) teisės ir personalo skyriaus vyriausiasis specialistas, teigia, kad parama galima tik esant atitinkamoms taisyklėms

„Vyriausybė yra patvirtinusi asbesto šalinimo programą. Pagal ją šiuo metu inventorizuojami asbesto turintys gaminiai. Tokių duomenų bazę ir administruoja BUPA.

Šiuo metu dar nepatvirtintos valstybės paramos taisyklės, pagal kurias bus šalinamas asbesto turintis šiferis ir finansuojami investiciniai projektai. Nėra ir numatyto finansinės paramos dydžio, nes nežinomas šalintino asbesto kiekis.

REKLAMA

Asbesto turinčiu šiferiu dengtų pastatų savininkai savivaldybei arba seniūnijai inventorizacijos ataskaitas turėtų pateikti iki 2011-ųjų sausio 31 dienos.

Atlikus inventorizaciją (ir nufotografavus stogą) dangą galima nuimti.

Patys savininkai turi ją nugabenti į specialias saugojimo aikšteles, priimančias asbesto turinčius ir kitus sveikatai pavojingus gaminius.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų